Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Nati 14:16, 30 paź 2013

Margarete napisał(a)

Siostro ogrodowiskowa - odmachuję,

Limit włamań wyczerpałam w ubiegłym roku - włamali sie do mnie dokładnie 13.11..........i jak tu nie wierzyć przesądom. Wróciłam do domu późnym popołudniem, wzięłam psa na dłuuugi spacer połaczony z zakupami, nie było mnie tak ze 40-45 minut....... weszli wyłamując drzwi tarasu od strony ogrodu i lasu........a żeby utzymac sie w konwencji opowieści o tematyce ogrodowej to powiem tylko że wiosną tego roku jak juz śnieg stopniał to do mojego sasiada za płotem przyszła firma ogrodnicz która robi mu 2-3 razy w roku pielegnacje ogrodu. Pracownicy tej firmy pod swierkiem mojego sasiada znaleźli wielki łom i jedno z moich drewnianych pudełek w wktórym trzymałam biżuterie... oczywiście puste, zniszczone przez zime i śnieg ... ale moje...............łom został u mnie w piwnicy........jako eksponat Policja wczesniej zakończyła śledztwo więc juz ich ten łom nie interesował..........

współczuje, miejmy nadzieję że nic kosztownego, nie ukradli , ale pewnie straty i tak są, chyba trzeba alarm założyć jak taka nieciekawa okolica
Pszczelarnia 14:21, 30 paź 2013

Gabriela napisał(a)
Myślę, że z tym majątkiem zakopywanym w ogrodzie to jest tak - oczywistym jest, że piękny ogród zwiększa wartość rynkową i atrakcyjność ( też rynkową) naszych nieruchomości. W ten sposób, kochani, inwestujemy być może w naszą przyszłość, albo naszych dzieci . Inwestując w nową kuchnię, albo w szmaty - w przyszłość nie inwestujemy. Jednak z biżuterią (prawdziwą), to już inna sprawa...
To takie przemyślenia poranne

A ja myślę, że - na poważnie już - w Polsce ogrody jeszcze nie bardzo zwiększają wartość nieruchomości.
Mala_Mi 16:21, 30 paź 2013

Madżen.. melduję, że właśnie ... przekroczyłam w tym roku marne 10 cebul.... a może i 12... a miałam już nie kupować.... znów coś zakopałam w ogrodzie Na szczęście na wyprzedaży, wiec wartość nie taka duża .. ale mam niezapominajki.. i jak nie posadzić Andżelik.... no i w tulipany jak nie zakopać krokusów??? No jak????
Zielona 16:46, 30 paź 2013

Margarete napisał(a)

Policja wczesniej zakończyła śledztwo więc juz ich ten łom nie interesował..........

U mnie było dokładnie tak samo... Intruzi weszli w tym roku... 15 sierpnia... Oczywiście śledztwo umorzone... Margarete - jak długo dochodziłaś do siebie? Dla mnie każdy szmer w nocy jest okropny...
Domi 18:03, 30 paź 2013

Zielona napisał(a)

U mnie było dokładnie tak samo... Intruzi weszli w tym roku... 15 sierpnia... Oczywiście śledztwo umorzone... Margarete - jak długo dochodziłaś do siebie? Dla mnie każdy szmer w nocy jest okropny...

Marzena nas pogoni, że piszemy tutaj takie okropności. U mnie włamanie było 2 lata temu- jesienną nocą. Byłam wtedy w ciąży. Tego się nie zapomina. Strach pozostanie chyba na zawsze. Sąsiad mnie pocieszał, że w okolicy nie ma chyba domu, do którego nie byłoby kiedyś włamania.
Domi 18:06, 30 paź 2013

kwiatholandii napisał(a)
A ja Ci zadzroszczę tego zakopywania cebul. W tym roku bida zcebulami Dogonie Was troszkę za rok

U mnie też bida. Mam nadzieję, że te z poprzednich lat jeszcze zakwitną, bo nic nowego nie posadziłam.
Madzenka 19:17, 30 paź 2013

Temat włamań budzi jednak emocje. Ja przeżyłam również włamanie w nocy przez drzwi tarasowe......
Proponuję w ramach zabezpieczenia: kamery, klamki z kluczykami we wszystkich oknach na parterze w szczególności w drzwiach tarasowych, hałasujące rolety, psa, alarm i czujnych sąsiadów. Takie zabezpieczenia są w stanie nie obronic przed włamaniem ale zniechęcić i zmotywować do poszukania innego łatwiejszego łupu.....
Uciekam bo się bojam...
Madzenka 19:19, 30 paź 2013

Ogrody jeszcze nie są doceniane przez kupujących domy... Owszem zachęci jeśli się zdecyduje na zakup ale jeszcze nie podnosi wartości.... Z doświadczenia wiem, że przede wszystkim wyremontowanie domu, gotowego do zamieszkania od zaraz w nowym domu może skłonić kupującego.... Ale najpierw cena, lokalizacja, stan mieszkania a na końcu ogród.... Wszystkie elementy są jednak wazne.....
Loosiuu 19:26, 30 paź 2013

Ja jeszcze wrócę do zakopywania... Czy nie jest tak, że zakopujemy również stres, a inwestujemy w oazę spokoju i taki swój własny raj? Ja doszedłem do wniosku, że nie mogę żałować jeśli kupuję rośliny, bo po pierwsze upiększam swoje otoczenie, a po drugie sprawia mi to przeogromne szczęście i to się liczy! Ale owszem...trochę zakopałem... Szkoda tylko, że tak późno znalazłem forum. Tyle kasy bym wydał lepiej... Teraz dzięki forum wiem czego nie opłaca mi się kupować.
Kindzia 19:27, 30 paź 2013

Ludu złoty...jakie tematy...to tak na przełamanie...u mnie z balkonu w bloku sroka usiłowała ukraść srebrny guziczek z wiszącego prania