Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

kasiek 17:20, 19 lut 2014

ewsyg napisał(a)

Ja też bardzo lubię kolor

Kasiu, ty tą sosnę przesadzałaś co jest w prawym dolnym rogu ?

Tak Ewuś, obawiam sie czy się przyjmie bo była duża i pewnie przeżyła straszny szok. Mam jednak nadzieje że weżmie się do życia, potrzebuje ok 5 lat by z niej ładnego bonsaia zrobić.
kasiek 17:22, 19 lut 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu a eMuś może choć rozmasował bolące kosteczki???

Emus sie stara ale i powtarza ze walka z głupotą i moja zawziętościa to starta czasu, dzis poboli a jutro przestanie i znów robie to samo.

Innych pouczam a sama nie umiem o siebie zadbać
kasiek 17:24, 19 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Kasiu zobacz

http://forum.poradnikogrodniczy.pl/zamieranie-pedow-klona-palmowego-t6989.html

Dzięki Bogdziu, u mnie guzełków nie ma tylko białe nitki na korzeniach, obawiam sie że to Vi...... coś tam po czym nie mozna kloników uratować

O mam werticyliozą - chorobą grzybową powodowaną przez jednego z najgroźniejszych dla klonów patogenów - Verticilium dahalie.
ewsyg 17:29, 19 lut 2014

Zobacz, mój mąż w tamtym roku uparł się i zniszczył . wydaje mi się, że z każdym innym iglakiem można, ale nie z sosną.

Widać jak zasycha. Międy brzozami pod ogrodzeniem. A teraz to straszy.

kasiek 17:34, 19 lut 2014

ewsyg napisał(a)
Zobacz, mój mąż w tamtym roku uparł się i zniszczył . wydaje mi się, że z każdym innym iglakiem można, ale nie z sosną.

Widać jak zasycha. Międy brzozami pod ogrodzeniem. A teraz to straszy.

oj faktycznie, szkoda drzewka - napisz kiedy przesadzał (miesiąc) i jakiej wielkosci był korzeń proszę.
ewsyg 17:50, 19 lut 2014

w tamtym roku wiosną, nie pamiętam miesiąca. Nie wiem jaki miał korzeń, nie patrzyłam
ewsyg 17:51, 19 lut 2014

Pamiętam, że byłam zła na niego o to bo przypuszczałam, że się zniszczy.
Nikita 19:12, 19 lut 2014

Oj widzę Kasiu, że poczułaś wiosnę.... u ciebie sezon 2014 uważam za otwarty...a dopiero co zamknęłaś sezon ubiegłoroczny...Oj ty pracowita mróweczko...będę cię plecki bolały...ale piękno zawsze rodzi się w bólach. Buziaki ślę.
elzbieta_g 19:12, 19 lut 2014

kasiek napisał(a)

Kilka dni nic nieróbstwa w ogrodzie to konieczność, strasznie mi kręgosłup się odzywa, a boje sie postrzału bo wtedy tydzień mam z głowy. Pocieszam sie że kręgosłup poboli trochę, a efekty będą długo
Ale nie bierzcie przykładu z mojej głupiej, narwanej natury

mój kręgosłup też ostatnio szwankuje i parę razy już mnie poszczykło, ale dalej odwalam za ciężką dla mnie robotę ja też narwana i głupia bo... ,, ja sama,,
Bogdzia 19:23, 19 lut 2014

kasiek napisał(a)
Dzięki Bogdziu, u mnie guzełków nie ma ale bojesie że to grzyb - korzenie klonów przerośnie są białymi nitkami grzybni, boję sie że to ta śmiertelna choroba vi... coś tam, poszukam nazwy
O mam werticyliozą - chorobą grzybową powodowaną przez jednego z najgroźniejszych dla klonów patogenów - Verticilium dahalie.

Poczytałam o tej chorobie i okazuje sie ze ta sama atakuje perukowce a co do perukowców mam sprawdzoną metodę , trzeba ciąc. Tak samo każą ciąc klony więc tnij te chore pędy to uratujesz cała roślinę , ale czy jesteś pewna ze faktycznie zamierają bo z tego co piszą to choroba ujawnia sie w czasie jak są liscie a teraz przecież nie ma.