Też tak mam Kasia, musi być po mojemu, bo jak nie to zgrzyta i już. A mody nienawidzę, bo dla mnie ślepe podążanie za nią świadczy o braku własnego stylu. I stwierdzenie, że coś jest modne mocno mnie drażni i nieważne czy chodzi o ciuchy, czy... ogród
Hej kasiek mam pytanie na jakim stanowisku powinna rosnąć mahonia bo ja swoja posadziłam tak jak kiedyś "rysowałyśmy" i liście jej zbrązowiały a tak pytam bo u mnie w pełnym słońcu ( o ile jest) jak na razie do puki krzewy nie urosną, a właśnie dziś zwróciłam uwagę jak jechałam z córka na zajęcia logopedyczne, że u sąsiada rośnie w cieniu a w obsadzeniach na mieście na środku trawnika czyli w pełnym słońcu i tu i tu ładnie wyglądała nie to co u mnie a może z gleba coś nie tak (glina wymieszana z piaskiem) albo przemarzła?
Na temat mody mam takie same zdanie niezaleznie czego ta moda dotyczy i jeszcze nie lubię by mi narzucano swoje zdanie , też chodzę swoimi drogami i nie wyobrazam sobie inaczej. pozdrówka.
No tosmy się ze sobą wszystkie w sprawie mody pozgadzały Jako niedoświadczona poczatkujaca wypowiem się tylko, że oprócz kwestii podążania lub nie za modą, jest jeszcze potrzebna odwaga i konsekwencja w działaniu. Tego mi brakuje. A Was dziewczyny podziwiam. Ale może i ja za parę lat będę odważniej łopatą machac, sadzić, patrzeć i poprawiać po sobie Ale pewnei za murarkę nigdy się nie wezmę
Kasiu, dawno u Ciebie nie byłam. Wydawało mi się, że w Twoim ogrodzie już nic nie można zmienić, bo jest cudownością. A tu tyle zmian. Cieszę się nimi razem z Tobą. Wiele radości dajesz pokazując swój ogród i realizacje. Dziekuję.
No prosze - i Ty się zastanawialaś co jeszcze mamy ze soba wspólnego - ja tu widze bardzo pokrewne dusze
Bardzo mi się podoba to zdanie ze ślepym podążaniem za moda
Mam nadzieje że w końcu sie zobaczymy
Oczywiscie że w ogrodzie są rózne trendy i zmieniają się co chwilę. Niektóre są takie co mnie sie osobiście podobają a niektóre są ...szukaniem na siłę czegoś innego niz wszyscy.
Cóz jest teraz modne? Kule w ogrodzie - czy to bukszpanowe, czy kamienne czy srebrne. Domki dla owadów, latarenki, bonsaje, stożki strzyżone, powoli nawet lustro staje się modne....
Absolutnie nie twierdze że mi się nie podobaja te trendy - wręcz przeciwnie, sa piękne - pod warunkiem że dopasowane są do stylu w ogrodzie. Zresztą sama do nich sięgam, jeżeli akurat pasują do mojego klimatu i tak kule z bukszpanu - tak ale tylko w japońcu - tam mam kawałek ogrodu strzyżonego, oddzielonego wizualnie od pozostałej części, która jest w stylu naturalistycznym. Wiadomo więc że nie dla mojego ogrodu nowoczesne rzeźby, kule, stożki bo one po prostu mają inny styl. I nie ważne że pół świata ogrodniczego się nimi zachwyca, ważne czy współgrają z klimatem ogrodu...
Podstawą jest znaleźć własny styl, coś co jak patrzysz to przynosi Ci błogostan a nie rozdrażnia umysł który cięgle szuka co jest nie tak.
Mahonia to do półcienia, w słońcu się przypali, musisz tam posadzić szybko rosnące drzewko by rozproszyło promienie słoneczne. Suche liscie potem oberwij by nie szpeciły.
jak gleba ma dużo wody (gliniasta) to i w słońcu będzie dobrze rosła, ale młode egzemplarze są bardziej wrażliwe na poparzenia słoneczne. W tym roku trudno było o przemarznięcie, podlej ja sporo i osłoń.
I takim ludziom wydaje mi sie że jest łatwiej - bo wiedzą czego chcą i potem to realizują. Poza tym niezależność to też wiara we własny styl i zdanie. A kiedy sie w siebie wierzy - to można góry przenosić, i patrzeć jak inni biorą z Ciebie przykład.
ja się na żaden styl zdecydować nie mogę i chyba nie chcę,podoba mi się wszystko i wszystko co mi się podoba zamierzam mieć w moim ogrodzie kawałek japońca,w innej części rabata bylinowa, kawałek dalej iglakowa i taki mix...jak piszesz...przynosi mi błogostan pozdrawiam Kasiu