Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

kasiek 08:49, 12 kwi 2014

renatamama3 napisał(a)
Ach ,ta moda ,też za nią nie podążam a wręcz mnie denerwuje ,jak widzę pełno osób tak samo ubranych ,tak miałam od zawsze już w podstawówce, mamę wkurzałam ,że muszę inaczej niż inni ,ostatnio mi powiedziała kiedy w końcu kupisz dywany i firany ,bo nikogo nie znam ,żeby ich nie miał, odpowiedziałam nigdy ,mam chodniczki i zasłonki + rolety, w salonie mały dywanik i tak lubię (prawie się obraziła).W ogrodzie i domu nie mogę mieć jak z pod igły ,i na pewno nie tak jak wszyscy ,bo ja nie jestem uporządkowana taka szalona-romantyczka .
ps,kasiu tak trzyma.

A jak z eMusiem? Bo niezależność jest fajna, zwłaszcza kiedy człowiek znajdzie taką samą połówkę
Np mój lubi ogrody nowoczesne, ze żwirem, strzyżonymi formami, minimalistyczne (czyli w ogóle inna formę).
Ale lubi też wodę w ogrodzie i styl orientalny- i tu znaleźliśmy wspólna płaszczyznę - ogród jest w stylu naturalnym tak jak ja lubie ale jest osobny, całkowicie oderwany od reszty orientalny zakątek i stawik ( tak naprawde to tez dla Niego chciałam zrobić większe lustro wody). I to sa jego ukochane miejsca które bardzo sie mu podobaja a reszta..... hmmmm
paulina_wero... 08:57, 12 kwi 2014

kasiek napisał(a)

Mahonia to do półcienia, w słońcu się przypali, musisz tam posadzić szybko rosnące drzewko by rozproszyło promienie słoneczne. Suche liscie potem oberwij by nie szpeciły.
jak gleba ma dużo wody (gliniasta) to i w słońcu będzie dobrze rosła, ale młode egzemplarze są bardziej wrażliwe na poparzenia słoneczne. W tym roku trudno było o przemarznięcie, podlej ja sporo i osłoń.

dzięki muszę ja czymś osłonić, widzę poważne dyskusje się u Ciebie toczą więc tak szybko podziękuje i uciekam pozdrawiam
jotka 10:14, 12 kwi 2014

Podoba mi sie ta dyskusja o modzie ogrodowej
Wg mnie ogrod powinien oddawać charakter i upodobania wlascicieli. Będzie współgral też z domem, który ma być przyjazny domownikom.
Dostosowywanie sie do mody mogę zaakceptować we wprowadzaniu nowych roślin o ile pasują do charakteru ogrodu ...

Nie jestem to moja pierwsza wizyta u Ciebie, ale pierwszy wpis. Postaram sie, zeby nie byl ostatni
Katkak 11:18, 12 kwi 2014

kasiek napisał(a)

A jedziesz do Pisarzowic?

A co tam jest? Gdzie to jest? i kiedy?
renatamama3 12:27, 12 kwi 2014

kasiek napisał(a)

A jak z eMusiem? Bo niezależność jest fajna, zwłaszcza kiedy człowiek znajdzie taką samą połówkę
Np mój lubi ogrody nowoczesne, ze żwirem, strzyżonymi formami, minimalistyczne (czyli w ogóle inna formę).
Ale lubi też wodę w ogrodzie i styl orientalny- i tu znaleźliśmy wspólna płaszczyznę - ogród jest w stylu naturalnym tak jak ja lubie ale jest osobny, całkowicie oderwany od reszty orientalny zakątek i stawik ( tak naprawde to tez dla Niego chciałam zrobić większe lustro wody). I to sa jego ukochane miejsca które bardzo sie mu podobaja a reszta..... hmmmm

Kasiu ,M stwierdziła ,że ja robię ogród ,to ja dobieram i wymyślam ,czasem zapytam ,co mu się ,bardziej podoba tzw chodzi raczej o kolor ,pokrój,styl woli taki naturalistyczny właśnie jak i ja obcowanie z naturą ,na pewno nie ogród wysypany żwirem czy obwódki z bukszpanu ,czy tylko iglaki .pozdrawiam
kasiek 17:07, 12 kwi 2014

paulina_weron_niemiec napisał(a)

dzięki muszę ja czymś osłonić, widzę poważne dyskusje się u Ciebie toczą więc tak szybko podziękuje i uciekam pozdrawiam

No czasem się zdarzy, choc jakoś obserwuję wyjątkową jedność wypowiedzi
kasiek 17:09, 12 kwi 2014

jotka napisał(a)
Podoba mi sie ta dyskusja o modzie ogrodowej
Wg mnie ogrod powinien oddawać charakter i upodobania wlascicieli. Będzie współgral też z domem, który ma być przyjazny domownikom.
Dostosowywanie sie do mody mogę zaakceptować we wprowadzaniu nowych roślin o ile pasują do charakteru ogrodu ...

Nie jestem to moja pierwsza wizyta u Ciebie, ale pierwszy wpis. Postaram sie, zeby nie byl ostatni

Witam Jolu, wiem ze duzo ludzi zaglada bez wpisywania(widac po ilości wyświetleń stronki) a nie zostawia wpisów - i trudno się dziwic, wpisy zajmują strasznie duuuuzo czasu. Ja też często tylko zerkam.

Ważny fakt z tym domem - elewacja jest bardzo wazna, i styl i dodatki.
zapraszam
kasiek 17:10, 12 kwi 2014

Katkak napisał(a)

A co tam jest? Gdzie to jest? i kiedy?

No Kasiula - lec na wątek spotkaniowy chyba 10-11 maja!
kasiek 17:12, 12 kwi 2014

renatamama3 napisał(a)

Kasiu ,M stwierdziła ,że ja robię ogród ,to ja dobieram i wymyślam ,czasem zapytam ,co mu się ,bardziej podoba tzw chodzi raczej o kolor ,pokrój,styl woli taki naturalistyczny właśnie jak i ja obcowanie z naturą ,na pewno nie ogród wysypany żwirem czy obwódki z bukszpanu ,czy tylko iglaki .pozdrawiam

No czyli styla macie podobne a to ważne

Mój eMus też twierdzi że ogródek to moja sprawa ale wycięcie drzewa musi być wcześniej przedyskutowane I nie znosi sztuczności, a to akurat tak jak ja
kasiek 17:18, 12 kwi 2014

No dobra a teraz relacja. Trochę pod katem ostatniej rozmowy

Sa miejsca w ogrodzie, gdzie nic nie zmieniam, podoba mi sie każdego roku i ewentualnie dopieszczam architektura i detalami. Tak jak alejka żwirowa na froncie- nasadzenia sie nie zmieniły od zeszłego roku, choć płotek zniknął - dla porównania

KWIECIEŃ 2013

KWIECIEŃ2014

Ale sa miejsca które co roku mnie drażnią, i te bez przerwy zmieniam np. rabata obok altany:

KWIECIEŃ 2013r

KWIECIEŃ 2014, po zmianie rabaty (wyleciał klon i sosna, w końcu widać mahonie, korzenie zastapiłam kamieniami a żwir - białymi tulipanami