Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

AGDULA 21:33, 12 maj 2015

kasiek napisał(a)

Takich porównań mam wiele - zwłaszcza w wątku metamorfozy. Lubie dokumentację fotograficzną wszystkiego co przemijające, jestem sentymentalna mimo mocnego charakteru
Miszkam na obrzezach miasta tzn w ostatniej dzielnicy Krakowa, co prawda za mną zaczynaja powstawać osiedla ale dalej mam zielono.
Za to mam baaardzo gęstę zabudowę bo tu ludzie maja po 5-7 arów działkę, tak więc przy mojej niemal 10 arowej ma po dwa domy z dwóch stron, a od frontu boisko sportowe. Żeby sciągnąć zwierzaki musiałam mocno się zalesić i koniecznie zrobic oczko z płycizną do kapania i picia.

U mnie podobnie z dokumentacją, ale nie zawsze uda mi się zrobić te same ujęcia. A Tobie to wychodzi perfekcyjnie. U mnie w zasadzie 90 % zdjęć to ogród, a potem cała reszta
Powiedz mi jeszcze, jak przy takiej rośliności radzisz sobie z komarami?
Ja miałam dość dużo wybujałej roślinności, klimat był fajny latem, prawie jak w tropiku ale komarów było zatrzęsienie. Nie do wytrzymania. Więc w zeszłym roku obcinałam i formowałam co się dało. Ale tak jak piszesz, też bym chciała jednak ściągnąć zwierzaki ale co z tymi komarami? Masz jakiś patent na to?
sylwia_slomc... 23:59, 12 maj 2015

Zazdroszczę czasu na relaks, u mnie w tym temacie braki, a ręce pełne roboty.
kasiek 21:37, 13 maj 2015

Lukasz2013 napisał(a)
Ślicznie

kasiek 21:44, 13 maj 2015

AGDULA napisał(a)

U mnie podobnie z dokumentacją, ale nie zawsze uda mi się zrobić te same ujęcia. A Tobie to wychodzi perfekcyjnie. U mnie w zasadzie 90 % zdjęć to ogród, a potem cała reszta
Powiedz mi jeszcze, jak przy takiej rośliności radzisz sobie z komarami?
Ja miałam dość dużo wybujałej roślinności, klimat był fajny latem, prawie jak w tropiku ale komarów było zatrzęsienie. Nie do wytrzymania. Więc w zeszłym roku obcinałam i formowałam co się dało. Ale tak jak piszesz, też bym chciała jednak ściągnąć zwierzaki ale co z tymi komarami? Masz jakiś patent na to?

Specjalnie sprawdziłam forder zdjęcia - przez ostatnie 15 lat zachowałam 35.000 fotek z czego 11.000 to fotki ogrodu Tak wiec 2/3 to fotki dzieci, poróży i dokumentacja remontów
Co do ujęć - mam wyznaczone stałe punkty i stad ta zgodność. Ja nie zauważyłam zwiększonej ilości komarów przez gęstą roślinnność. Oczywiście ze gdy tylko weszło się w zarośla to było ich duuzo ale całosciowo było porównywanie do ogrodów o mniejszych nasadzeniach. Podstawa sa ryby w wodzie by wyjadały komary, podobno dobry jest dziki czarny bez - ja mam 3 krzaki. Niestety nie da sie uniknąć ich wieczorem - ale mamy zapachowe pochodnie i swieczki i jakoś dajemy radę
kasiek 21:45, 13 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zazdroszczę czasu na relaks, u mnie w tym temacie braki, a ręce pełne roboty.

u mnie tez nie ma dnia bym cos nie przesadziła lub zmieniła ale w porównaniu z latami poprzednimi teraz znajduje czas na delektowanie sie widokami Coraz mniej mnie drazni a coraz więcej zacghwyca - to chyba harmonia
kitek81 22:04, 13 maj 2015

ale Ty masz tam oazę spokoju!
sylwia_slomc... 23:46, 13 maj 2015

U mnie pd trzema laty czarny bez był w ilościach nie do ogarnięcia, a po sąsiedzku ciągle jest, a mimo to komarów było zatrzęsienie, choć woda w rowie wartko płynie.
AGDULA 01:24, 14 maj 2015

kasiek napisał(a)

Specjalnie sprawdziłam forder zdjęcia - przez ostatnie 15 lat zachowałam 35.000 fotek z czego 11.000 to fotki ogrodu Tak wiec 2/3 to fotki dzieci, poróży i dokumentacja remontów
Co do ujęć - mam wyznaczone stałe punkty i stad ta zgodność. Ja nie zauważyłam zwiększonej ilości komarów przez gęstą roślinnność. Oczywiście ze gdy tylko weszło się w zarośla to było ich duuzo ale całosciowo było porównywanie do ogrodów o mniejszych nasadzeniach. Podstawa sa ryby w wodzie by wyjadały komary, podobno dobry jest dziki czarny bez - ja mam 3 krzaki. Niestety nie da sie uniknąć ich wieczorem - ale mamy zapachowe pochodnie i swieczki i jakoś dajemy radę

Czarny bez?? Ja nie mam żadnego. Odstrasza komary?. Dzięki za wiadomość. Nie wiedziałam o tym. Koniecznie muszę nabyć, tylko nie wiem gdzie go wsadzę, bo to spore krzewy.
Ja mieszkam niedaleko Wielkopolskiego Parku Narodowego, 5 minut drogi i mam lasy a dalej Warta, w wcześniej jeszcze tereny zalewowe, takie tam mokradła, dlatego pewnie tyle komarów.
U mnie jak miałam tak dużo , duzych roslin to nawet w słońcu latały. Muszę się zastanowić z tym karasiem , o ktorym pisałaś, tylko, że nie uśmiecha mi sie za bardzo brac go na zimę do domu..
AGDULA 01:26, 14 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie pd trzema laty czarny bez był w ilościach nie do ogarnięcia, a po sąsiedzku ciągle jest, a mimo to komarów było zatrzęsienie, choć woda w rowie wartko płynie.

Właśnie, teraz mnie olśniło, że sąsiadka też ma czarny bez niedaleko mnie, i tym moim komarom to jakoś nie przeszkadza, choć z drugiej strony może gdyby go nie miała, to było by ich jeszcze więcej
Dorota123 07:34, 14 maj 2015

Piękne ujęcia, takie naturalistyczne widoczki. Zdjęcia robione w słonecznąpogodę śliczne, roślinki błyszczą swoim wiosennym blaskiem.
kasiek napisał(a)
I leniwe picie kawy w altanie z widokiem