Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój wymarzony ogród

Mój wymarzony ogród

Magda_ 08:45, 25 cze 2014

Magda70 napisał(a)

To są te cisy za 5 zł!? No błagam...

no tak w okolicznym sklepie budowlanym
Toszka 09:38, 25 cze 2014

Widzę, ze to są baccata.
Jeśli oczywiście chcesz, to "wyłuskaj" któregoś z jednym, prostym pieńkiem, poobcinaj boczne gałązki i w ten sposób uzyskasz początek "lizaka" - kulki na pniu. Mam trzy tak robione
Moje lizaki są za 30zł, a ty pobijesz rekord "za 5"
Nie pytaj po ile są lizaki w szkółkach....
Magda_ 06:29, 26 cze 2014

Tak to baccata
Niestety wiem ile szkółki sobie cenią za kule czy lizaki - zawału można dostać. Jak się patrzy czasem ma cenę to człowiek się zastanawia czy dobrze przecinek postawili
Toszka 08:06, 26 cze 2014

Baccata są świetne na kule, stożki i lizaki. Mając materiał za 5 złotych możesz eksperymentować - hulaj dusza
MAD 10:49, 26 cze 2014

Magda_ napisał(a)

tak chętnie go zasłonię już zasadziłam bluszcz ale za nim urośnie to trochę czasu minie

Też mam posadzony bluszcz wzdłuż muru w 2 miejscach. Nie chciał się chwytac muru, więc w jednym miejscu dałam mu kratki metalowe - żeby upychać pędy pod kratką i wskazywać bluszczowi, że ma rosnąć w górę a nie płozyć się po ziemi (tam kiepsko rośnie, przemarza, niezbyt chętnie chwyta się muru), a w drugim zrobiłam drewniane kratki - dałam deski po łączeniach płyt w poprzek i dwie albo trzy w pionie (tam bluszcz szaleje, zupełnie nie widać już muru tylko zieloną ścianę).
Toszka 11:03, 26 cze 2014

metal jest doskonałym przewodnikiem temperatury - w tym przypadku zimnej. I bluszcz najnormalniej zimą przemarza od metalowej kratki. Dlatego słabo przyrasta.
Magda_ 11:26, 26 cze 2014

Toszka napisał(a)
metal jest doskonałym przewodnikiem temperatury - w tym przypadku zimnej. I bluszcz najnormalniej zimą przemarza od metalowej kratki. Dlatego słabo przyrasta.

Nie wpadłabym na to chociaż to oczywiste
malkul 11:29, 26 cze 2014

Muszę dopytac o pomidory - gdzie mają liście? wyszstko wyrwałaś? nie chorują Ci?,

ps. Toszka zajrzyj proszę i poradź https://www.ogrodowisko.pl/watek/845-choroby-i-szkodniki-buka?page=6#post_0
Kamajla 11:58, 26 cze 2014

Witam jeszcze raz u Ciebie kiedyś wprawdzie byłam, ale po cichaczu

takiego cisa za piątaka to sama bym kupiła do eksperymentu... ale dobrze, że zajrzałam, bo może nawet z takim za 30 warto poeksperymentować, muszę zajrzeć do Toszki - no ale nie zajrzę, bo widzę, że nie ma wątku
Toszka, pokażesz (możesz u mnie, jeśli Magda sobie nie zażyczy tutaj) te swoje własnoręcznie wyprowadzone??

Pozdrawiam, Kamila
MAD 11:58, 26 cze 2014

Toszka napisał(a)

Fakt. Muszę tam "małą" rewolucję zrobić.

Magda wrzuciłam u siebie zdjęcie zielonej ściany z bluszczu własnie na takim murze - tylko z drewnianą kratką pod spodem po której ślad już dawno zaginął pod gęstwiną bluszczu.