Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Matyldowo 20:50, 20 kwi 2016

Dzięki śliczne za odpowiedz, juz jest za późno abym po ogródku latała z latarka i łopata wiec prześle zdjecia pozniej. Pędraków nie brałam pod uwagę bo widziałam u znajomej jak wyglada ich inwazja i trawa nie trzymała sie podłoża i można było kępę trawy podnieść bez większej siły ale moze to juz był zaawansowany proces wiec szczerze jestem juz wystraszona.
Mazan proszę o szczegółowe wskazówki co powinnam zrobic oczywiście pamietam o zdjęciach korzeni. Wydawało mi sie ze nawóz Yara szybki start do traw ma właściwy skład na wiosnę dla trawy pozniej używałam w sezonie letnim Yara Hydrocomplex co miesiąc i trawa wygladała rewelacyjnie gesty intensywnie zielony dywan. Będę wdzięczna za wszelkie cenne wskazówki
Matyldowo 21:00, 20 kwi 2016

Sugerowałam sie składem odzywki i opisem

"Posypowy nawóz granulowany przeznaczony do nawożenia trawników do wszystkich gatunków traw o charakterze reprezentacyjnym.
Daje znakomite efekty przy zakładaniu nowego trawnika. Dzięki bogatemu składowi, zawierającemu formy azotu i wapnia, gwarantuje szybki i bujny wzrost oraz intensywną barwę trawnika.

Regularne stosowanie nawozu poprawia zaopatrzenie gleby w magnez.

Do stosowania posypowego, nie wymaga mieszania z glebą.

Nawóz jest wieloskładnikowy: 27N (MgO, CaO) (+4) (+7)

Nawóz WE/EC FERTILIZER.

Skład nawozu:

- azot całkowity (N): 27%

- azot azotanowy (N-NO3): 13,5%

- azot amonowy (N-NH4): 13,5%

- tlenek magnezu (MgO): 4%

- tlenek magnezu rozpuszczalny w wodzie (MgO): 1,1%

- zawiera wapń"
Mazan 22:30, 20 kwi 2016

Matyldowo

Nikt Ci nie każe po nocy sprawdzać trawnika. Sprawdzenie to upewnienie się co do racjonalności tez. Skład nawozu jest również odpowiedni, lecz takie zastosowanie ma określony cel i jest dawany gdy wegetacja rusza po uprzątnięciu rozkładającej się substancji,którą 'przerabiają' mikroorganizmy. Filc zawiera niewiele azotu, a podany nawóz zwiększył działanie mikroorganizmów dając 'efekt kompostownika' stąd place. Grzyby saprotroficzne zamienią w próchnicę każdą materię organiczną, a dałaś na start łatwo przyswajalny azot. Dlatego najpierw - jeśli nie zrobiono tego jesienią - należy opryskać nawozem fosforowym, który w niskich temperaturach jest nieaktywny i nie jest pobierany efektywnie a pilnie jest potrzebny do odbudowy systemu korzeniowego.
Teraz masz jedynie możliwość regeneracji przez podsiew lub założenie od nowa.

Pozdrawiam
Matyldowo 22:56, 20 kwi 2016

"Teraz masz jedynie mozliwosc regeneracji poprzez podsiew lub założenie od nowa " - rozumiem ze to dotyczy części przed domem bo juz jestem przerażona Mazan straszysz mnie a musisz wiedzieć ze kocham swoj ogród i wszelkie choroby traktuje mega poważnie . Wiec co zrobiłam złe ? Bo tak jak pisałam po wertykulacji aeracji i wyczesaniu rozsyłałam nawóz siewnikiem i dokładnie podlałam. Czytam twój tekst ze zrozumieniem ( tak mi sie przynajmniej wydaje albo ze względu na późno porę nie kumam a moze bardziej ogarnia mnie strach co schrzaniłam !!!! Filc został przeze mnie zebrany z trawy przed wysypaniem odzywki ;( dla porównania zdjecia po wertykulacji z marca
Matyldowo 23:01, 20 kwi 2016

A jeszcze dodam ze na jesieni trawnik skosilam i dostał nawóz jesienny do trawy
Mazan 08:31, 21 kwi 2016

Matyldowo

Spójrz na fotki. Widoczne są miejsca, gdzie zalegała grubsza warstwa filcu. Obok, przy murku czy płytach chodnikowych, filcu nie było jest jednak widoczne działanie nawozu, dlatego uwagę skupiłem na takich różnicach. Z tego powodu napisałem o sprawdzeniu węzłów krzewienia i systemu korzeniowego w miejscach, które są najbardziej dotknięte, żeby dowiedzieć się jaka jest tego przyczyna. Nie straszę, nawet nie mam takiego zamiaru, lecz w jakiś sposób przekazać spostrzeżenia trzeba, aby uniknąć podobnej sytuacji.
Obok mnie są właściciele hektarowych trawników, ale o jeden szczegół dbają nie zostawiają skoszonej runi na trawniku. Całość jest kompostowana i użyta ponownie.

Pozdrawiam
Gardenarium 11:00, 21 kwi 2016

Mogłaś przenawozić nawozem jesiennym - takie łaty są.

Instagram Ogrodowiska
Matyldowo 13:52, 21 kwi 2016

Dziękuje ślicznie za odpowiedzi. Przesyłam zdjęcia korzeni, w trakcie sprawdzania nie znalazłam ani jednego pędraka

1. Zdjęcia próbek z przed domu gdzie trawa wygląda najgorzej

Próbka z przebijającą się trawą

Gdzie nie ma wcale trawy

Próbka 2 gdzie nie ma trawy

Próbka nr 3 gdzie nie ma trawy lub śladowe ilości

Zauważyłam, że tam gdzie nie ma trawy wcale łysa ziemia ziemia kruszy się i ciężko wykroić kwadrat a tam gdzie jest nawet sucha pozostałość po trawie ładnie kroi się
Matyldowo 13:58, 21 kwi 2016

2. Zdjęcia próbek z drugiej strony domu gdzie trawa wygląda zdecydowanie lepiej ale jest pełno dziur

Próbka z miejsca nr 1

Próbka z miejsca nr 2

Matyldowo 14:13, 21 kwi 2016

cd

Próbka nr 3

Próbka nr 4

Próbka nr 5

i dla porównania próbka trawy gęstej