Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 10:04, 21 maj 2015

Jakiś czas temu zrobiłam sobie kilka eksperymentalnych sadzonek z bukszpanu, trzmieliny, hortensji - dzisiaj patrzę, a trzmielina już się ładnie ukorzeniła, bukszpan też już coś tam wypuszcza, hortensje jeszcze nic. Aniu nawet Twoje rozchodniki powoli zaczynają listki nowe wypuszczać Chodzi mi o te co pies zgryzł, wsadziłam same korzenia do doniczki i ładnie listki wypuszczają Nawet na złamanej pelargonii pojawiły się nowe przyrosty, jak i na jednej, tak i na drugiej części

Zobaczymy co będzie dalej, bo nie raz robiłam sadzonki, ładnie rosły, a jak je włożyłam na miejsce docelowe padały, dla tego teraz potrzymam je w doniczkach do jesieni, czy dłużej? a może na zimę do domu schować i dopiero w przyszłym roku wsadzić?
MAD 10:12, 21 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
a może na zimę do domu schować i dopiero w przyszłym roku wsadzić?

Nie chowaj do domu. Zakop z doniczką do gruntu (na pewno trzmieline i bukszpan) tylko tak żeby brzeg doniczki był też zakopany. I żebys nie przesuszyła.

Moje zeszłoroczne bukszpanki wszystkie sie przyjęły. Rosna w takim ścisku, że musze je porozsadzać i też się boję czy sie przez to nie zmarnują...
paulina_ns 10:18, 21 maj 2015

MAD napisał(a)

Nie chowaj do domu. Zakop z doniczką do gruntu (na pewno trzmieline i bukszpan) tylko tak żeby brzeg doniczki był też zakopany. I żebys nie przesuszyła.

Moje zeszłoroczne bukszpanki wszystkie sie przyjęły. Rosna w takim ścisku, że musze je porozsadzać i też się boję czy sie przez to nie zmarnują...

O tym nie pomyślałam Dzięki Madziu Ja nie raz robiłam sadzonki, które się ukorzeniały, a później padały, nie wiem czemu, tak samo miałam z hortensją limelight, znalazłam tutaj sposób na jej rozmnożenie, poprzez wygięcie gałązki z "matki" przysypałam ziemią, cały rok tak siedziała,wypuściła ładnie listki, więc obcięłam ją i po jakimś czasie padła, więc próbuję kolejny raz i szukam gdzie popełniam błędy
KasiaW76 10:24, 21 maj 2015

Nauka czyni mistrzem wiec zapewne nie raz coś padnie. Nie warto się jednak martwić. Widać czasami nie jest na pisana dana roślinka...
paulina_ns 10:31, 21 maj 2015

KasiaW76 napisał(a)
Nauka czyni mistrzem wiec zapewne nie raz coś padnie. Nie warto się jednak martwić. Widać czasami nie jest na pisana dana roślinka...

Kasiu, ja w przyszłym roku biorę się za przód domu, a tam będę potrzebowała MNÓSTWO roślin, więc po co kupować, chociaż część z nich, jak można ukorzenić
iwka 10:32, 21 maj 2015

Ja właśnie kilka dni temu odcięłam przygniecioną w ubiegłum roku hortensję i na razie daje radę, ten sposób chyba najlepszy mam juz trzy takie.
Obwódki z bukszpanów też mam wszystkie z własnych sadzonek i zawsze tak jak radzi Mad zakopuję wszystko z doniczkami na zimę w ziemi.
anna_p_k 13:30, 21 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
Dziewczyny mogę przyciąć teraz tawułę? rośnie jak szalona,a chciałabym ją od początku uformować w kulkę

ja wczoraj przycinałam i żyje ma się dobrze o wiele ładniejsza niż potargana
AnnaCh 18:06, 21 maj 2015

Twój wątek tak pędzi, że nie mogę nadążyć. Szczególnie teraz, mam urwanie głowy w pracy, zmiany, przeprowadzki i mnóstwo roboty do wykonania na już, ostatecznie do końca maja Wracam do domu wyczerpana i fizycznie i psychicznie.
Co do trawek, to gdzieś widziałam rabatę trawkową, w którą fajnie była wkomponowana szałwia, ładnie to wyglądało
paulina_ns 18:45, 21 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Twój wątek tak pędzi, że nie mogę nadążyć. Szczególnie teraz, mam urwanie głowy w pracy, zmiany, przeprowadzki i mnóstwo roboty do wykonania na już, ostatecznie do końca maja Wracam do domu wyczerpana i fizycznie i psychicznie.
Co do trawek, to gdzieś widziałam rabatę trawkową, w którą fajnie była wkomponowana szałwia, ładnie to wyglądało

Aniu bardzo mi się podoba ten pomysł Już kiedyś myślałam, żeby szałwie u siebie mieć, znalazłam u Ani takie połączenie, mam nadzieje, że nie będzie miała nic przeciwko jak sobie tutaj wkleję

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1293
sylwia_slomc... 21:20, 21 maj 2015

z bukszpanami trzeba uważać - poszczepiłam w tym roku jakieś 160 szt na żywopłot w doniczki po kilkadziesiąt i worek na to, ładnie zaczęły nowe listki puszczać, więc chciałam wysadzić, a tu klops może z 15 szt miało korzeń, a rosły wszystkie - znaczy wypuszczanie listków nie świadczy wcale o tym, że jest już korzeń.