Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 18:36, 26 kwi 2016

Wybrałam się dzisiaj do babci z dzieciaczkami, a przy okazji odwiedziłam po drodze szkolke, ceny fajne i roślinki ładne, więc zabrałam ze sobą

Piwonie

Niestety na etykiecie nie było nazwy, może ktoś zna??

Edit. Znalazłam odm. Shirley Temple

I taka jodłe balsamiczna odm. Piccolo - nie mogłam się jej oprzeć

Filemon24 19:05, 26 kwi 2016

pkne roślinki zabralas, ja mam cztery piwonie ale niedługo przyjadą do mnie trzy kolejne cena rozchodnika duza ale i pewnie kepa ogromna ja tez ostatnio kupiłam rozchodnika matrona za 20 zł, szkoda ze nie mieli mniejszych tanszych sadzonek bo szkoda mi dzielic
paulina_ns 20:33, 26 kwi 2016

Filemon24 napisał(a)
pkne roślinki zabralas, ja mam cztery piwonie ale niedługo przyjadą do mnie trzy kolejne cena rozchodnika duza ale i pewnie kepa ogromna ja tez ostatnio kupiłam rozchodnika matrona za 20 zł, szkoda ze nie mieli mniejszych tanszych sadzonek bo szkoda mi dzielic

Już właśnie od dawna miałam ochotę zakupić piwonie, muszę sprawdzić jak poradzi sobie u mnie na glinie i na pewno jeszcze zakupie inne odmiany wow! No to masz już piękna kolekcje jakieś wskazówki co do jej uprawy?

Dzisiaj byłam w innej szkolce i pytałam o rozchodnika, Pani na siłę wciskala mi,że pewnie chodzi mi o bergenie, dopiero jak zobaczyła w katalog z roślinami dowiedziała się co to jest rozchodnik . Także jak widać u nas on taki popularny nie jest i nie jest go łatwo dostać.
Filemon24 20:38, 26 kwi 2016

Rozchodniki rzadko można spotkać w szkółkach, niestety.
Paulinko to masz idealną ziemie dla piwonii, one uwielbiają gline, nie sadź ich głebiej niz jest posadzona w doniczce. Ogólnie to raczej bezproblemowe roślinki. W maju przyjedzie do mnie między innymi piwonia Ewelina
Filemon24 20:39, 26 kwi 2016

zapomniałam dodać kupiłas piękną sadzonke z pączkami, najlepiej własnie takie kupowac bo te w woreczkach sa strasznie malutkie
AnnaCh 20:43, 26 kwi 2016

No piękne zakupy
Peonie będą i u mnie na jesieni, jak od mamy podzielę
Pozdrowionka.

P.S. Szkoda, że moje Star Dust takie małe i jeszcze nie do dzielenia, bo bym wysłała
paulina_ns 20:44, 26 kwi 2016

Filemon24 napisał(a)
Rozchodniki rzadko można spotkać w szkółkach, niestety.
Paulinko to masz idealną ziemie dla piwonii, one uwielbiają gline, nie sadź ich głebiej niz jest posadzona w doniczce. Ogólnie to raczej bezproblemowe roślinki. W maju przyjedzie do mnie między innymi piwonia Ewelina

No właśnie i dlatego muszę się dobrze zastanowić czy nie skusić się na tego białego, bo go pewnie później już nie dostanę.

Ooo to super,że piwonia lubi gline, a jakiś drenaż jej zrobić na spod dołku? Patrzyłam w gogle i piękna jest ta Ewelina taka inna, niespotykana.Moja babcia miała różowa, dostałam od niej sadzonki i przy zmianach na rabatach zapomniałam o nich i wykopalam.
paulina_ns 20:47, 26 kwi 2016

AnnaCh napisał(a)
No piękne zakupy
Peonie będą i u mnie na jesieni, jak od mamy podzielę
Pozdrowionka.

P.S. Szkoda, że moje Star Dust takie małe i jeszcze nie do dzielenia, bo bym wysłała

No właśnie Ania nawet nie wiedziałam,że piwonie to inaczej peonie, dopiero w szkolce się dowiedziałam

Rozchodnikiem się nie przejmuj, coś na pewno wykombinuje
Filemon24 21:02, 26 kwi 2016

a mocną masz tą gline? jeśli tylko troszke to nie musisz robić drenażu, ale jeśli jest mocno zbita gleba to lepiej dla pewności zrobić

tez mi sie ta Ewelina spodobała taka delikatna
mi również nie pasowała cena 20 zl za rozchodnika ale juz wolałam wziąć niż potem żałować, że jak były to nie kupiłam
paulina_ns 21:08, 26 kwi 2016

Filemon24 napisał(a)
a mocną masz tą gline? jeśli tylko troszke to nie musisz robić drenażu, ale jeśli jest mocno zbita gleba to lepiej dla pewności zrobić

tez mi sie ta Ewelina spodobała taka delikatna
mi również nie pasowała cena 20 zl za rozchodnika ale juz wolałam wziąć niż potem żałować, że jak były to nie kupiłam

Akurat tam gdzie chce ją posadzić trochę właśnie zbita jest, ciężko nawet lopate wbić, więc może lepiej dla pewności zrobię.

Zadzwonię jeszcze jutro, bo i tak mam dzwonić czy przyszedł, żebym na darmo nie jechała i najwyżej podjadę zerknąć, jak faktycznie będzie wielka kępa najwyżej kupię, a jak malutkie zamówię na allegro.