Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

olga80 11:31, 14 cze 2016

Szałwii białej nie mam mus nadrobić bo pięknie wygląda A cyneraria to jednoroczna jest czy wieloletnia piękny kolor ma
Zana 11:47, 14 cze 2016

Piękna ta Yellow Fairy, a szczególnie w połączeniu z szałwią. Świetnie do siebie pasują
paulina_ns 14:28, 14 cze 2016

Kawa napisał(a)

no własnie wyszła na wierzch moja znajomość traw

Kamilka a czym Ty się przyjmujesz, one wszystkie prawie takie same są
paulina_ns 14:33, 14 cze 2016

zoja napisał(a)
Super ten nowy avatar
a Twoje rabaty prezentują się tak ładnie, że poprost słów brak... pięknie masz aż trudno uwierzyć w opis na początku wątku

Dziękuję Zoja, musiałam zmienić, bo tamten coś odwrócony mi wyszedł

No ja właśnie wczoraj przeglądałam moje początki i aż trudno uwierzyć jak wszystko się zmieniło, a jeszcze jak rośliny trochę podrosna, mam nadzieję będzie pięknie
paulina_ns 14:34, 14 cze 2016

olga80 napisał(a)
Szałwii białej nie mam mus nadrobić bo pięknie wygląda A cyneraria to jednoroczna jest czy wieloletnia piękny kolor ma

Tereska ponoć w zimie można przechowywać jak w domu, ale co z tego wyjdzie zobaczymy
paulina_ns 14:35, 14 cze 2016

Zana napisał(a)
Piękna ta Yellow Fairy, a szczególnie w połączeniu z szałwią. Świetnie do siebie pasują

Anula, to zasługa Joli, doradzila mi,żeby pomarańcz połączyć z fioletem i faktycznie był to strzał w 10
paulina_ns 14:37, 14 cze 2016

A dzisiaj zebrałam kolejne truskawki, zamrażarka już zapchana nimi, więc zrobiłam kompot koniecznie muszę zrobić jeszcze dżem, ma ktoś może sprawdzony przepis?

zoja 14:59, 14 cze 2016

paulina_ns napisał(a)
A dzisiaj zebrałam kolejne truskawki, zamrażarka już zapchana nimi, więc zrobiłam kompot koniecznie muszę zrobić jeszcze dżem, ma ktoś może sprawdzony przepis?

Jak masz miętę i melisę i lubisz je - to możesz dodać do przetworów fajny aromat i smak wychodzi. Ja dawałam na oko - do takich prawie gotowych całe gałązki, a potem je odławiałam, bo brzydko wyglądają.
Gdzieś też przeczytałam o doprawianiu kolorowym pieprzem i też rewelacja
...ach i żeby kolor był piekny odrobina soku z cytryny

Mój sposób - jesli omijam FIX-y to: obieram, myję, wrzucam do garka w całości i zasypuję cukrem - stosunek na kg owoców pół cukru - mieszam i zostawiam pod przykrywką.
Jak puszczą sok to daję na ogień i co jakiś czas mieszam żeby się nie przypaliło.
Gdy się zagotują wyłączam i zostawiam (najczęściej na noc - w tym tez momencie daję gałązki ziół) rano wyławiam owoce do mniejszego garczka, sok podgotowuję i przelewam do butelek (leję gorący więc potem już nie pasteryzuję), a owoce "smażę/odparowuję" - w tym czasie się rozpadają.
Po mocnym podgotowaniu gdy już zaczynają przywierać znowu wyłączam i zostawiam pod przykrywką. Tu gdzieś jest moment na doprawianie pieprzm. Jak konsystencja mnie zadowala to tak daję do słoiczków, a jak nie to po ostygnięciu znowu podgotowuję.
(konsystencję sprawdzam tak: nakładam odrobinę na spodek/talerzyk i patrzę czy gęstnieje po sotygnięciu)
Generalnie to dzemem słabo się stresuję i jak nie mam czasu, albo leń mnie ogarnia, to pomiędzy jednym a drugim "smażeniem" potrafię garnek do lodówki włożyć więc zdażało się, że robiłam go dwa dni.

Sok wytrzymuje mi do następnego sezonu, a dzem to wiadomo kończy się wcześniej

Jak chcesz szybszy dzem i więcej to kup FIX-a w biedronce - wtedy żelatyna/pektyny także z soku robią dzem.
Przy moim sposobie zawsze są dwa produkty

edit: co do odławiania gałązek - robiąc sok w zeszłym roku zostawiłam je w butelce i sok był pyszny a herbata z nim była genialna, więc jak widok Ci nie przeszkadza to możesz zostawić na pewno nie zaszkodzą.
paulina_ns 21:11, 14 cze 2016

Zoja dziękuję za super przepis, kochana jesteś! Koniecznie muszę przetestować, jak czegoś nie będę jeszcze wiedziała będę pisać
zoja 21:20, 14 cze 2016

paulina_ns napisał(a)
Zoja dziękuję za super przepis, kochana jesteś! Koniecznie muszę przetestować, jak czegoś nie będę jeszcze wiedziała będę pisać

wiesz, to taki przepis na oko/smak, ale jak coś pytaj śmiało
przetestuj na mniejszej ilości i zobaczysz czy pasuje Ci taka metoda...