Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 14:55, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
i molinia i tatarak lubią wilgotną ziemię.

Ale molinie mam wielkie i dorodne, rosną w suchym i w słońcu

a tatarak takie pojedyncze ździebełko, rośnie w wilgotnym miejscu, raczej cienistym, szkoda, że nie mam foto,
czegoś mu jednak brakuje...
Toszka 15:37, 13 lip 2016

z tatarakiem nie mam osobistego doswiadczenia i się nie wypowiadam, ale poczytaj
16:44, 13 lip 2016
Agania napisał(a)

I szybciej startują od rozplenic..ja będę doswiadczać tatarak, a ty molinię
[/img]

tatarak tez doświadczam ...od zeszłego sezonu ...ale tez nie widze zeby jakis szał z nim był (ale jest zdecydowanie lepszy niz molinia)
Toszka 17:06, 13 lip 2016

Justynko, molinia lubi wilgoć, słonko i niezbyt urodzajną glebę. Najlepiej kwaśną.
17:17, 13 lip 2016
Agania napisał(a)

Słoneczka

cudowne te słoneczka,ta "stulona"głowka obłednaspotkanie wypadło widzę wspaniale,super fotka z Waszymi głowkami pośród gałęzi wiązu
17:20, 13 lip 2016
kasiek napisał(a).JPG[/img
[img size=640x361]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/119/1191925/original./quote]

cudownych naturalistycznych kompozycji w tym przeogromnastym ogrodzie jest tu bez liku
Milka 17:21, 13 lip 2016

Agania napisał(a)

Ale molinie mam wielkie i dorodne, rosną w suchym i w słońcu

a tatarak takie pojedyncze ździebełko, rośnie w wilgotnym miejscu, raczej cienistym, szkoda, że nie mam foto,
czegoś mu jednak brakuje...

Zgadzam się z tobą, molinie jest wybitnie wytrzymała na suszę, u mnie ma właśnie takie strasznie trudne warunki i radzi sobie świetnie, za to ja kocham
a co czesz od tataraku, tu w donicy ładny
Milka 17:21, 13 lip 2016

eee_taam napisał(a)

tatarak tez doświadczam ...od zeszłego sezonu ...ale tez nie widze zeby jakis szał z nim był (ale jest zdecydowanie lepszy niz molinia)

Bronię molinii, jest super!!!
Milka 17:23, 13 lip 2016

Agania napisał(a)

Dziękuję Aniu, pysznogłówka w tym roku nad wyraz widoczna

magicznie wyszło i nowy świerk tez sobie obejrzałam, masz chyba sporo miejsca, skoro giganty wciskasz
Milka 17:25, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
Everillo dla eksperymentu porozsadzałam w różnych miejscach i różnej glebie- przezimowały bez szwanku (bo ten problem jest największy) osłonięte od zachodu i z małą ilością słońca zimą. Latem słonce nie stanowi problemu, a bez słońca choć kilka godzin wpadaja w zieleń tracąc ten limonkowo-cytrynowy kolor. Dobrze rosną i na ciężkiej ziemi. Tak jak pisałam nie wilgoć jest problemem, a ewidentnie grzyb atakujący pochwy liści. Dlatego ważne jest bardzo wczesne wykopanie i oczyszczenie (dzielenie jest w tym momencie nieodzowne). One dość szybko przyrastają.

Spokojnie podziel te kępki na mniejsze. Powsadzaj w rózne miejsca. On wcale taki mały nie rosnie On jest większy od Evergolda

Ta trawa jest zimozielona, więc nic nie powinno się dziać. Bleebla na forum ją ma, ja mam w planie.