Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 23:48, 12 lip 2016

Toszka napisał(a)
Everillo posadź w osłoniętym zacisznym miejscu. On bardzo ładnie przyrasta.
Ważne by w drugiej połowie marca wykopać, poczyścić, podzielić i posadzić. W tym roku zgapiłam się z tym terminem i jakiś grzyb go zaczął zabijać. Z pozoru wyglądało to jak wygniwanie. W ostatniej chwili uratowałam. Fajnie czuje się pod lisciastymi drzewami lub krzakami mając kilka godzin słońca.

Mam zaciszne miejsca, mam dwie sztuki, posadzę jeden w zupełnie zacisznym bez słońca miejscu na wszelki wypadek/dla przetrfania zimą/ i tak jak piszesz w lekkim słońcu, ale podłoże, może coś dodasz od siebie, carexy raczej rosną u mnie... wolą sucho i słońce....aż do nie uwierzenia, ale czy wszystkie.

Sesleria skalna, chyba... lubi słońce

Toszka 23:58, 12 lip 2016

Everillo dla eksperymentu porozsadzałam w różnych miejscach i różnej glebie- przezimowały bez szwanku (bo ten problem jest największy) osłonięte od zachodu i z małą ilością słońca zimą. Latem słonce nie stanowi problemu, a bez słońca choć kilka godzin wpadaja w zieleń tracąc ten limonkowo-cytrynowy kolor. Dobrze rosną i na ciężkiej ziemi. Tak jak pisałam nie wilgoć jest problemem, a ewidentnie grzyb atakujący pochwy liści. Dlatego ważne jest bardzo wczesne wykopanie i oczyszczenie (dzielenie jest w tym momencie nieodzowne). One dość szybko przyrastają.

Spokojnie podziel te kępki na mniejsze. Powsadzaj w rózne miejsca. On wcale taki mały nie rosnie On jest większy od Evergolda
Agania 00:10, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
Everillo dla eksperymentu porozsadzałam w różnych miejscach i różnej glebie- przezimowały bez szwanku (bo ten problem jest największy) osłonięte od zachodu i z małą ilością słońca zimą. Latem słonce nie stanowi problemu, a bez słońca choć kilka godzin wpadaja w zieleń tracąc ten limonkowo-cytrynowy kolor. Dobrze rosną i na ciężkiej ziemi. Tak jak pisałam nie wilgoć jest problemem, a ewidentnie grzyb atakujący pochwy liści. Dlatego ważne jest bardzo wczesne wykopanie i oczyszczenie (dzielenie jest w tym momencie nieodzowne). One dość szybko przyrastają.

Spokojnie podziel te kępki na mniejsze. Powsadzaj w rózne miejsca. On wcale taki mały nie rosnie On jest większy od Evergolda

Bardzo mnie pocieszyłaś, teraz nie pójdę spać...coś czuję przez skórę, że będzie mu u mnie dobrze...a czy masz doświadczenie z tatarakiem Ogon, on wcale nie chce mi przyrastać

Czy to może C. morowii

jeszcze mam takie ocywiście carexy

zaczyna się rozplenicowo
Agania 00:16, 13 lip 2016

Trzcinniki

i kogo tu pytać o trawy?

anka_ 08:03, 13 lip 2016

Agania napisał(a)

Bardzo mnie pocieszyłaś, teraz nie pójdę spać...coś czuję przez skórę, że będzie mu u mnie dobrze...a czy masz doświadczenie z tatarakiem Ogon, on wcale nie chce mi przyrastać

jeszcze mam takie ocywiście carexy

Agata co to za carex? U mnie Ogon padł. A widziałaś jaki piękny u Miłki czy Eweliny (nicol21) ?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
AgnieszkaW 08:24, 13 lip 2016

Agatko, chętnie bym pojedździła na takie fantastyczne spotkania, ale teraz niestety nie mogę, siły nie te, sama wiesz... Ściskam i wirtualnie oglądam
08:55, 13 lip 2016
przesadzę moje 3 molinie...co sie nie moga zebrac w sobie ...moze im stanowisko nowe spasuje? ...zobaczymy chce miec molinie w ogrodzie ...duzo molini!!! ...te przynajmniej nie padają po zimie
jolanka 11:10, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że mogłam cię uszczęśliwić
Nabierzesz takiej wprawy w wypłukiwaniu ziemi spomiędzy trawy, że sama zobaczysz, że śladu nie ma. Polecam delikatnie wzruszyć grabkami ziemię naokoło, by wypłukać ją spomiędzy trawy, tak by trawa mogła wstać.

Z mojego doświadczenia w użyciu tego sposobu kret odpuścił to miejsce na dłuższy czas. Czego i tobie życzę

Toszka, mój eM czeka na kreta aby Twój sposób wypróbować
anabuko1 11:14, 13 lip 2016

No, brawo. Trawy pierwsza klasa!!!
I kępa pysznogłówki piękna
sylwia_slomc... 11:24, 13 lip 2016

Agatka nie masz wrażenia, że wrzosy w tym sezonie wcześniej będą kwitły? U mnie niektóre białe już pączusie wiążą