Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 21:34, 05 lis 2015

Kasya napisał(a)

A to sentry ladniejszy i lepszy do małego ogródka
Kinga ma chyba sąsiadka bo odpowiada opisowi a ja sie zastanawialam co to za klon...
Dziękuje za odp popijając poranną kawke

Kasiu pomału się decydujesz...super dokonałaś wyboru...i od razu kawka lepiej smakuje
Agania 21:36, 05 lis 2015

Dorota123 napisał(a)
Nacieszyłam oczy pięknymi kolorami. Klony wybarwiające się na pomarańczowo masz przepiękne.

Ten kolor szczególnie u disectum uwielbiam
Agania 21:43, 05 lis 2015

Milka napisał(a)
I ja podpatruje klony. Jak sobie radzicie z liśćmi, u mnie ta walka trwa dłuuuuugo

Mam odkurzacz do liści jeszcze nie używałam, bo czasu brak, będziemy grabić z trawnika w weekend, większość moich śmieciuchów mam na rabatach,więc liście zostają i ściółkują, klony pospolite rosną za iglakami więc też ściółkują, najgorzej z brzóz, to jest udręką, bo liście są wszędzie na froncie, ale już z tym nie walczę, mam bałagan
Agania 21:44, 05 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dla pewności sprawdziłam sobie ale disectum u mnie na liście chciejstw

Fajna decyzja
Sebek 21:46, 05 lis 2015

U mnie leci mało liści to zamiatam albo zbieram ręcznie Choć dmuchawa marzy mi się od dawna Ale jak to w życiu zawsze coś
Agania 22:03, 05 lis 2015

Kindzia napisał(a)
Jeszcze bym poprosiła o odpowiedź na moje poprzednie pytanie : i zakochałam się w 'Esk Sunset'...przypala go słońce?

Taki czerwoniasty klonik mi się marzy...tylko nie za bardzo mam gdzie

Jak zrzucą liście to teraz ciąć? Mówię o Crimson Sentry, bukach purpurea pendula i wiązie Camperdownii...nie w lutym/marcu???

Macham Agatko

Nie odpisałam, ja gapa, nie przypala go słońce, a u mnie zawsze patelnia

Czerwony też fajny
Jak zrzuci liście, możesz ciąć, ja tnę przez cały sezon i koryguję, ale lepiej luty/marzec, bo drzewa jeszcze nie dobudzone
Agania 22:10, 05 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Nie zajrzeć do Ciebie na klony i magnolie to po prostu grzech. Wiec zajrzałam Bo też kocham klony .. i magnolie
Dissectum - może nawet go wcisną na nową rabatę wiosną..... ma być mało gatunków, ale taki klonik....
Agaw też nie lubię.. mam jedną od mamy..wartość sentymentalna, ale chyba wyciepię.

Soczek świsnęłam jeden.. mniam Zrobisz sobie drugi

Soczkami sobie dogadzam
Mam zaległości u Ciebie, ale też mniej czasu, tworzysz nową rabatę, muszę nadrobić zległości.
Czytam u innych, że nic nie robisz....pewnie masz już wszystko porobione....a taki klonik zmieści się i u Ciebie
Agania 22:25, 05 lis 2015

anka_ napisał(a)
Tyyyyle namazałam i mi wcięło... więc teraz w skrócie. Masz ogród cudowny o każdej porze roku, ale w tej jesiennej odsłonie lubię go najbardziej. Wtedy tak naprawdę widać piękno liściasto-iglastych połączeń.

A teraz sprawy "techniczne"

Powiedz mi kobietko czym kierowałaś się przy sadzeniu- tak wiesz, łopatologicznie. Brałaś pod uwagę docelową szerokość, pokrój? Bo ja osobiście patrząc na takie maluchy nie do końca sobie mogę wyobrazić ich docelowy wygląd. Zero wyobraźni przestrzennej, masakra.
Tylko błagam cię Agatko, nie pisz, że sadziłaś na czuja bo się załamię. Wiesz, ja potrzebuję taki przepis na schemat nasadzeń w pigułce.

Aniu kochana
Nie brałam pod uwagę docelowej szerokości i sadziłam z linijką, tylko żywopłot cisowy.
Wyobrażenie to za mało, znajomość gatunków jest tutaj istotą, pomogły mi w tym wypady do szkółek, internet, książki, sadziłam tylko szczepione, bo wolniej rosną i większości kolumnowe.
Zasadą sadzenie min co 1,5m, ja zawsze sadzę za ciasno, za gęsto, moja pazerność
Rysowałam sobie kształt rabat i zobacz na tych fotach z początków, zaczynałam od rollborderów, wytyczona rabata i dopiero sadzenie, sukcesywnie druga rabata i sadzenie itd i na początku była szmata, bo mniej plewienia, a kora po roku znika, szkody dla maluchów nie ma, a więcej czasu miałam na kolejne rabaty
Każda rabata ma swojego środkowego bohatera i do niego dobierałam rośliny patrz... rabata z klonem Ateopurpureum

poniżej to kształt rabaty z oczkiem i klonem właśnie

Nie wiem czy coś ci pomogłam, głowa do góry
ZbigniewG 22:29, 05 lis 2015

Agania napisał(a)
...Agawy mojego eMa....ja ich nie chcę

Agata parafrazując wierszyk z czasów PRL-u

jak ci eM w ogrodzie szkodzi....

jeżeli nie znasz to w oryginale chodziło o wódkę i pracę
tyle niestosownych żartów a poważnie - jest cudnie

podpowiedź dla Anki (diablicy ) zawsze masz szpadel do pomocy, na przesadzanie nigdy nie jest za późno (prawie)
nie przesadzałem świerka wyższego niż 4m , z sosnami jest już gorzej
Agania 22:48, 05 lis 2015

Sebek napisał(a)
U mnie leci mało liści to zamiatam albo zbieram ręcznie Choć dmuchawa marzy mi się od dawna Ale jak to w życiu zawsze coś

Fajnie, że masz tak niewiele, u mnie te brzozy mi dowalają, ale je lubię, a za dmuchawą wcale nie przepadam