Mam odkurzacz do liści jeszcze nie używałam, bo czasu brak, będziemy grabić z trawnika w weekend, większość moich śmieciuchów mam na rabatach,więc liście zostają i ściółkują, klony pospolite rosną za iglakami więc też ściółkują, najgorzej z brzóz, to jest udręką, bo liście są wszędzie na froncie, ale już z tym nie walczę, mam bałagan
Soczkami sobie dogadzam
Mam zaległości u Ciebie, ale też mniej czasu, tworzysz nową rabatę, muszę nadrobić zległości.
Czytam u innych, że nic nie robisz....pewnie masz już wszystko porobione....a taki klonik zmieści się i u Ciebie
Aniu kochana
Nie brałam pod uwagę docelowej szerokości i sadziłam z linijką, tylko żywopłot cisowy.
Wyobrażenie to za mało, znajomość gatunków jest tutaj istotą, pomogły mi w tym wypady do szkółek, internet, książki, sadziłam tylko szczepione, bo wolniej rosną i większości kolumnowe.
Zasadą sadzenie min co 1,5m, ja zawsze sadzę za ciasno, za gęsto, moja pazerność
Rysowałam sobie kształt rabat i zobacz na tych fotach z początków, zaczynałam od rollborderów, wytyczona rabata i dopiero sadzenie, sukcesywnie druga rabata i sadzenie itd i na początku była szmata, bo mniej plewienia, a kora po roku znika, szkody dla maluchów nie ma, a więcej czasu miałam na kolejne rabaty
Każda rabata ma swojego środkowego bohatera i do niego dobierałam rośliny patrz... rabata z klonem Ateopurpureum
poniżej to kształt rabaty z oczkiem i klonem właśnie
Nie wiem czy coś ci pomogłam, głowa do góry
jeżeli nie znasz to w oryginale chodziło o wódkę i pracę
tyle niestosownych żartów a poważnie - jest cudnie
podpowiedź dla Anki (diablicy ) zawsze masz szpadel do pomocy, na przesadzanie nigdy nie jest za późno (prawie)
nie przesadzałem świerka wyższego niż 4m , z sosnami jest już gorzej