Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

anka_ 22:49, 05 lis 2015

Kochana pozwól, że jeszcze cię pognębię w temacie nasadzeń.

Agania napisał(a)
Każda rabata ma swojego środkowego bohatera i do niego dobierałam rośliny patrz... rabata z klonem Ateopurpureum

Agatko u mnie jest ten problem (znaczy dla mnie to problem), że to nie jakaś konkretna, nieduża rabata, tylko nasadzenia wzdłuż całej linii ogrodzenia. To w sumie ok 70m. Więc co- rozbić to na mniejsze rabaty, sadzić bohatera na każdej i nasadzeniami łączyć w całość?

Agania napisał(a)
Rysowałam sobie kształt rabat i zobacz na tych fotach z początków, zaczynałam od rollborderów, wytyczone rabata i dopiero sadzenie

U mnie też kształty z grubsza wytyczone, choć narazie stoją patyki, bo będzie wchodził jeszcze ciężki sprzęt do trawnika.

Agania napisał(a)
Wyobrażenie to za mało, znajomość gatunków jest tutaj istotą,...

Zakładając, że chcę obok siebie posadzić dwa iglaki o docelowej szerokości 3 i 4 m (pokrój powiedzmy szerokostożkowy)- to co ile metrów być radziła?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 22:53, 05 lis 2015

ZbigniewG napisał(a)

Agata parafrazując wierszyk z czasów PRL-u

jak ci eM w ogrodzie szkodzi....

jeżeli nie znasz to w oryginale chodziło o wódkę i pracę
tyle niestosownych żartów a poważnie - jest cudnie

podpowiedź dla Anki (diablicy ) zawsze masz szpadel do pomocy, na przesadzanie nigdy nie jest za późno (prawie)
nie przesadzałem świerka wyższego niż 4m , z sosnami jest już gorzej

Czyli zero szkodliwości...jak eM ich nie zdąży zabrać to zmarzną i będzie po problemie

Szpadel i eM, to najlepsi przyjaciele ogrodu
anka_ 23:00, 05 lis 2015

ZbigniewG napisał(a)
podpowiedź dla Anki (diablicy ) zawsze masz szpadel do pomocy, na przesadzanie nigdy nie jest za późno (prawie)
nie przesadzałem świerka wyższego niż 4m , z sosnami jest już gorzej

Zbyszku zaskakujesz mnie. Myślałam, że wspomnisz jak już o sekatorze.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 23:05, 05 lis 2015

anka_ napisał(a)
Kochana pozwól, że jeszcze cię pognębię w temacie nasadzeń.

Agatko u mnie jest ten problem (znaczy dla mnie to problem), że to nie jakaś konkretna, nieduża rabata, tylko nasadzenia wzdłuż całej linii ogrodzenia. To w sumie ok 70m. Więc co- rozbić to na mniejsze rabaty, sadzić bohatera na każdej i nasadzeniami łączyć w całość?

U mnie też kształty z grubsza wytyczone, choć narazie stoją patyki, bo będzie wchodził jeszcze ciężki sprzęt do trawnika.

Zakładając, że chcę obok siebie posadzić dwa iglaki o docelowej szerokości 3 i 4 m (pokrój powiedzmy szerokostożkowy)- to co ile metrów być radziła?

Wzdłuż ogrodzenia/u mnie też z 80m/ mam mieszane nasadzenia, żywopłot, potem rabata, znowu żywopłot, rabata lub szpalery np. z magnolii, wiśnii Pissardii, Derenii jadalnych, rozłogoych, miłorzębów..oddzielanych jakimiś iglakowymi...tak myślę....po części tak mam

Ten super sprzęt zrobi Ci wiele dobrego, my zaczynaliśmy od trawnika tym sprzętem rządzić i ziemię spod oczek, spychara usypała u nas wyspy, ja tylko tą ziemię rozplantowałam kształtując rabaty.

Co 3,5m wychodzi i wiesz mi mam szerokostożkowe i tnę na dole skracam, ale sadź rozsądniej ode mnie
Dobranoc, bo jutro do pracy nie wstanę
Milka 06:01, 06 lis 2015

Agania napisał(a)

Ten kolor szczególnie u disectum uwielbiam

Mam go juz na liscie, fajny ma pokroj i wybarwienie. Drzew mam duzo, wuec teraz wybieram mniejsze.
Milka 06:03, 06 lis 2015

Agania napisał(a)

Mam odkurzacz do liści jeszcze nie używałam, bo czasu brak, będziemy grabić z trawnika w weekend, większość moich śmieciuchów mam na rabatach,więc liście zostają i ściółkują, klony pospolite rosną za iglakami więc też ściółkują, najgorzej z brzóz, to jest udręką, bo liście są wszędzie na froncie, ale już z tym nie walczę, mam bałagan

Ja tez do lutego zbieram, ale glownie z 4 wiazow ponad 100-letnich, które kiedys Niemcy posadzili, wszystko laduje u mnie. Ale znowu igiel tez ful z sisen, wiec roznica w robocie zadna, najgorzej i tak z berberysa liscie grabic, czesc zostawiam, z czasem sie rozloźa.
Nallar 20:00, 06 lis 2015

Agania napisał(a)

Takiego zagęszczenia jak u Ciebie w ogrodzie to ja nigdy nie osiągnę, a tak mi się podoba.
Muszę pospacerować dłużej, może "przeniosę" coś do siebie bo mnie wena tworzenia i komponowania opuściła.
Aguś, napisz proszę czy on jest tak prowadzony, czy sam z siebie jest taki smukły, to jest cis?
Bogdzia 20:03, 06 lis 2015

Agania napisał(a)

Tak Irenko Dissectum...czytałam u Justynki naszej e tam, że szykujesz się na klony
Dissectum parą z Atropurpureum u mnie

U mnie tez rosna razem ale dissectum w tym roku wogóle się nie wybarwił bo ze wzglądu na suszę był bez przerwy podlewany i jako jedyny miał malo lisci wybarwionych , Twój piękny, uwielbiam ten kolor.
Agania 20:07, 06 lis 2015

Nallar napisał(a)

Takiego zagęszczenia jak u Ciebie w ogrodzie to ja nigdy nie osiągnę, a tak mi się podoba.
Muszę pospacerować dłużej, może "przeniosę" coś do siebie bo mnie wena tworzenia i komponowania opuściła.
Aguś, napisz proszę czy on jest tak prowadzony, czy sam z siebie jest taki smukły, to jest cis?

Ewa kolumnowy...cis Aurea wiosną jeszcze ładniejszy
iwka 20:10, 06 lis 2015

Piękny ten cis. Marzą mi się jeszcze takie kolumnowe