Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

jotka 12:06, 27 kwi 2011

Sebuś, my ogrodnicy nie raz musimy się zmagać z niesprzyjającymi zjawiskami atmosferycznymi; ale to już mamy wkalkulowane w nasza pasje
Życzę jednak, aby jak najrzadziej przyroda sprawiała nam przykre niespodzianki

U mnie słonecznie i ciepło od kilku dni, wszystko rośnie i rozkwita, ale zaczyna drastycznie brakować wody; sucho a na działkach awaria wodociągu
Liczyłam na wczorajszą burzę z opadami, ale tylko raz błysnęło i spadło kilka kropli deszczu
Roślinki na razie sobie jakoś radza co pokazałam w moim wątku
Sebek 21:16, 27 kwi 2011

Jednak nie kupiłem tego miskanta bo nie było. Może coś jeszcze tam dam - choćby na bramę. Na razie pokażę Wam co kupiłem oraz moje dzisiejsze nasadzenia
Tutaj wszystkie razem

Dziś kupiłem orlika niebieskiego( sprzedawczyni próbowała mi wmówić że ostróżka, ale sobie pomyślałem - "gadaj se gadaj a ja swoje wiem" ), różowego zawciąga, hostę halcyon, 4 pelargonie o kolorowych liściach oraz dużą donicę( wygląd ma jak ceramiczna, ale to plastik)
Wczoraj kupiłem zaś bluszcz (teraz nie wiem co z nim zrobić), 8kg nawozu do iglaków, 2 ostróżki, 10-pak pelargonii bluczolistnych, KORDYLINĘ oraz kosiarkę elektryczną do koszenia przed samym domem, bo tamtą nie dawałem rady. Już kosiłem i suuuper jest
W nowej donicy jest kordylina

Pelargonie będą czerwone, ale liście mają bardzo dekoracyjne. W sumie na razie za żurawki robią
kaska_kadysz... 21:21, 27 kwi 2011

pelargonie bluszczolistne są świetne pod względem zdrowotnym i wymagań tak mi mówił pan w szkółce - sprawdziłam w tamtym roku - posadziłam u babci na balkonie i zwisały na całą długość barierki (kaskadowe).
Sebek 21:23, 27 kwi 2011

Aha - no i jeszcze kupiłem 5 cebulek ZIELONYCH MIECZYKÓW
Postanowiłem jeszcze pozmieniać miejsca roślinom i przesadziłem narcycy - te gwiazdkowate i ze skalniaka, które wylądowały tutaj. Na jesień albo inne dosadzę albo tulipki

Trochę zmasakrowane, ale te na środku dopiero rozkwitają. Dwa pozostałe poszły między iglaki.
Posadziłem jeszcze zawciąga i mam pytanie - ile on kwitnie? . No i jeszcze orlika - gdzieś go tam widać

No i jeszcze uformowałem swoją pierwszą ogrodową rzeźbę z jałowca. Daleko jej do doskonałości, ale może kiedyś mnie ekipa z ogrodowiska odwiedzi

Na razie tyle
Sebek 21:24, 27 kwi 2011

kaska_kadyszewska napisał(a)
pelargonie bluszczolistne są świetne pod względem zdrowotnym i wymagań tak mi mówił pan w szkółce - sprawdziłam w tamtym roku - posadziłam u babci na balkonie i zwisały na całą długość barierki (kaskadowe).

Z tamtych są mikrusy na razie, ale posadziłem je po 5 w skrzynkach pod altanką - mam zamiar mieć z nich kolorową ścianę, ale kiedy to będzie?
KasiaWB 21:25, 27 kwi 2011

fajne zakupy szczególnie wpadła mi w oko Kordylina no i orlik mniam
Sebek 21:28, 27 kwi 2011

Mają różowe, żółte i granatowe, więc wziąłem ten. Po 4 złote, opłaca się
kaisog1 21:32, 27 kwi 2011

Sebek znowu poszalałeś zakupowo
Rozumiem, że z iglaka ma być spirala?
KasiaWB 21:33, 27 kwi 2011

dobra cena ja bym kupiła kilka i posadziła razem w grupie dojrzałam zawciąg - dobra sadzonka, dorodna a gdzie ta hosta? stałam się miłośniczką host planuję w najbliższych dniach wypad na hosty )
Sebek 21:33, 27 kwi 2011

kaisog1 napisał(a)
Sebek znowu poszalałeś zakupowo
Rozumiem, że z iglaka ma być spirala?

Nom