Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

malwes 17:19, 17 wrz 2011

No...z moim prawem jazdy to też był niezły cyrk. Jak byłam mała mieliśmy Fiata 125p "na eksport" czyli z 5 biegową skrzynią. To było dopiero coś. Tata koniecznie chciał mnie nauczyć jeździć choć nogi ledwo sięgały mi do pedałów . Więc za każdym razem jak odwiedzaliśmy rodzinę na wsi to gdzieś na zacisznym poletku byłam namawiana do prób. To był horror! Ja byłam mała, auto było ciężkie - od nauki skręcania miałam pęcherze na dłoniach bo wtedy o wspomaganiu nie było mowy. Więc tata koniecznie namawiał mnie do zrobienia prawa jazdy jak tylko skończyłam 16 lat. Zrobiłam, zdałam za 3cim razem - uczyłam się na fiacie punto ale przejechanie tzw. rękawa było dla mnie trudne (szerokości były takie same jak dla tych co zdawali maluchem). Po 2 próbach przesiadłam się na malucha i zdałam .

Ale nie lubiłam jeździć i unikałam naszego Fiata ile mogłam przez wiele lat. Aż wyszłam za mąż, zamieszkałam w innym mieście i kupiliśmy Seicento. Małe zwrotne i czerwone . Wykupiłam sobie kilka jazd z przystojnym instruktorem i poczułam wiatr w żaglach (ze względu na auto, nie na instruktora rzecz jasna . I wprawdzie drogę z domu do pracy i z powrotem miałam "rozpisaną" w głowie z pasa na pas i tak aby skrętów w lewo było jak najmniej - ale fun już był. A potem już poszło...dostałam służbowe auto, jedno, drugie, auta co raz większe i już nie miało dla mnie znaczenia czy to wielka Laguna czy małe Clio. I teraz bardzo lubię jeździć choć parkowanie równoległe jak było, tak jest dla mnie wyzwaniem (bo kiedyś uczono " do auta" czyli "jak pani teraz zobaczy pachołem w tej szybce trójkątnej 5cm od krawędzi szybki to proszę kręcić na maxa.....).
Powodzenia!
hanka_andrus 17:36, 17 wrz 2011

Kręcicie ,dziewczyny,NA MAXA! I o to chodzi! Nie bać się!Ja zdałam egzamin na prawko za pierwszym razem,a mój kolega- szef grupy transportowej w firmie, 2 x podchodził! A przez ten czas ze mną nie rozmawiał,taki był wkurzony......
Sebek 19:38, 17 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
Niezłe pogaduchy z rana Sebek się rozkręca. O teraz widzę że to po nocy było..., teraz Sebuś odsypia
Powiem, że ja bym nie zdała z parkowania tyłem. Raz mi się udało, musiałam zaparkować, więcej nie próbowałam, od razu wiedząc że się nie uda
Pozostałe manewry OK

O tej porze już nie spałem
Sebek 19:46, 17 wrz 2011

Jakich ja się tu rzeczy dowiaduję

Dzisiaj ledwie dycham - cały dzień sadzę, koszę, ogławiam, przesadzam, przestawiam, dosadzam - ogrodowa norma Posadziłem dzisiaj cebulki - uzbierało się prawie 200

Nie posadziłem jedynie tych co mają iść na moje bylinowe rabaty, bo palca ledwie da się tam włożyć. "Poczekam" na pierwszy przymrozek i wtedy jak będzie tam prawie łyso to zasadzę tam cebule tulipanów, narcyzów, szafirków i hiacyntów - ale chyba zasadzę je w szkółkowych doniczkach - żeby potem wyjąć je bez szwanku
danuta_ 20:13, 17 wrz 2011

No pięknie Sebuś, 200 cebulek!!! To ja tyle w całym ogrodzie nie mam co Ty dziś posadziłeś! Pewno tulipanki, czy coś jeszcze?
Sebek 20:17, 17 wrz 2011

danuta_ napisał(a)
No pięknie Sebuś, 200 cebulek!!! To ja tyle w całym ogrodzie nie mam co Ty dziś posadziłeś! Pewno tulipanki, czy coś jeszcze?

Tulipany , krokusy, hiacynty, narcyzy, szafirki, czosnki i chionodoxy
Sebek 20:21, 17 wrz 2011

Trochę zdjęć

Wyrzuciłem dziś pelargonie o obrzeżonych liściach, bo szpeciły. Pasowałyby tu wrzosy, ale już nie dokupię - wykorzystałem diamonda - rozrósł się nieźle

Przy drugim wejściu też się trochę zmieniło (sorki za niewyraźne zdjęcie)

Petunie znów kwitną obficie

Hortensja

danuta_ 20:23, 17 wrz 2011

Sebek, ale kordyline masz piękną, dokarmiałeś ją czymś?
hanka_andrus 20:23, 17 wrz 2011

Sebastianie! Szalejesz jesienią,a co będzie wiosną!?Sadź,sadź! Krokusiki pięknie wyglądają i są takie mobilizujące.
Sebek 20:26, 17 wrz 2011

danuta_ napisał(a)
Sebek, ale kordyline masz piękną, dokarmiałeś ją czymś?

Różnie - zazwyczaj tym czym podlewałem pelargonie, petunie - czyli magiczną do balkonowych i florovitem - ale rzeczywiście pięknie się rozrosła