Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Sebek 23:30, 07 lut 2012

Szersze są - teraz chyba moje największe donice mają po 30 cm...
Martek 23:53, 07 lut 2012

A jednak ,ale wys.ta sama Sebek bo obie odmiany znam
Madzenka 00:09, 08 lut 2012

finka napisał(a)
Marzeno są również petunie zwisające, pokazałam je wyżej. Poza tym surfinia to Petunia tyle, że surfinia to nazwa handlowa, a Petunia to rodzaj. Są jeszcze Inne handlowe nazwy to Veranda®, Surfinia®, Conchita® i Surfinia Table®. Tak są teraz nazywane nowe serie wyhodowane w obrębie rodzaju. Nazewnictwo wciąż się zmienia w botanice.

Seria Conchita® jest wyjątkowo wytrzymała na deszcze i wiatr. Wypróbowałam.

A widzisz, a rodzimi handlowcy na targowiskach u nas rozróżniają w podany przeze mnie sposób surfienie od petuni, ale handlowcy to nie hodowcy a ja prosty ekonimista jestem o zamiłowaniu do ogrodu Czy możesz pokazać conchitę. A million bells to miniatura petuni czy inny gatunek?
Madzenka 00:13, 08 lut 2012

Sebek ale są piękne angielskie o olbrzymich kwiatach, pewnie Finka podpowie jakie. W ubiegłym roku miałam cudne filoetowe z obrzeżami białymi i odwrotnie białe z dodatkiem filoletu. Kilka kwiatów tworzyło niemal buket w donicy. Szkoda, ze jeszcze nie byłam na ogrodowisku i nie robiłam zdjęć.
finka 00:32, 08 lut 2012

Million Bells to Calibrachoa sp. w obrębie Million Bells wyselekcjonowano jeszcze Superbells o ciekawych kolorach kwiatów, m.in żółte, pomarańczowe. Najnowszy wynalazek z tej rodziny to jednak Supercal® - skrzyżowanie Petunii i Calibrachoa. Duża gama kolorów jak u surfinii i nieco większe kwiaty niż u Million Bells.

A w handlu codziennym rzeczywiście jest takie zróżnicowanie jak podałaś Marzeno czyli surfinie - zwisają, petunie - stoją.
Ja u siebie staram się zawsze podawać nazwy i nawet odmiany balkonowych. Natomiast w krzaczorach kładę duży nacisk na to aby etykieta była poprawna. Mam na tym punkcie bzika. Swego czasu poprawiałam w warzywniakach nazwy odmian jabłek bo mnie wkurzało jak ktoś pisał Czempion lub Champion, a to przecież Szampion czeska odmiana. Ale wrzuciłam na luz i dałam sobie spokój. Za to u mnie musi być porządek !
finka 00:33, 08 lut 2012

Conchita to ta duża biała surfinia
finka 00:38, 08 lut 2012

dobranoc wszystkim, którzy już planują swoje skrzynkowe dekoracje...pelargoniowo-surfioniowo-scaevolowo-begoniowo-bratkowych snów !!!
monteverde 00:58, 08 lut 2012

Finka pokazała ładne zestawienia
Madzenka 06:28, 08 lut 2012

Finka dzięki za super szczegółowe informacje. Conchita piękna. Million bells pięknie się komponują ale corocznie mi je mszyca pożera;( i mam problem z powtorzeniem kwitnienia, właściwie u mnie kwitnie raz a potem pędy jeśli nie obetnę to straszą brzydkimi ogonkami .
Oj będziesz mnie miała na głowie z pytaniamifinka. Czy o wszystkie roślinki można Cię pytać?
Sebek można na Twoim wątku?
Syla 08:57, 08 lut 2012

Marzena2007 napisał(a)
A te skrzyneczki w mocno nasłonecznionym kąciku? Ja ubielbiam połączenie lobeli (intensywnie niebieskich, czasami białe jeśli ciemniejsze miejsce) z werbeną o zbliżonym kolorze a do tego surfinie pełne białe nakrapiane niebieskim+ bluszczyk variegata lub coś co odtrasza komary. Zapomniałam jak się nazywa, drobne bluszczykowate listki, dlugie zwisające i pachnące kadzidłem
A jak mocne slońce to koniecznie pelargonie biale (lub biało fioletowe) angielskie jako górna partia nasadzenia. Ojej kiedy nadejdzie wiosna ?

Tę receptę zapisałam Nadmienię , że jeszcze wpadnę do Tyny , ona to dobiero fantazyje wyczynia w donicach ...... Czaruje subtelnością nasadzeń .....