Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Madzenka 22:58, 07 lut 2012

Niecierpki cudne ale do cienia + begonie pełne.
Martek - petunie rosną do góry, surfinie w dół, trudno pomylić a kwiatki wyglądają tak samo
Madzenka 23:02, 07 lut 2012

zarówno surfinie, jak i petunie muszą rosnąć w pełnym słońcu i nie lubią deszczów. Trzeba skrzynki przed długotrwałym deszczem chronić. Podobnie z pelargoniami angielskimi, w przeciwnym razie słabiej kwitną i lubi je atakować mączniak. C ja siię tych skrzynek balkonowych natargałam
No i ciągle je podlewać, uszczykiwać i etc. Ale jakież to przyjemne, nieprawdaż?
finka 23:11, 07 lut 2012

Sebek jak fioletowe to może Scaevola jest też biała a od tego sezonu ma być też różowa. Scaevolę kupisz w Plantpolu w Zaborzu i Euphorbię 'Diamond Frost' też. Mają też piękną Lobularię 'Snow Princess'

Scaevola

Petunia kaskadowa 'Conchita Grande White'

Euphorbia 'Diamond Frost'

Begonia solenia z Euphorbią

Petunia 'Conchita Red' z Lobularią 'Snow Princess'

Zawsze wszystkim będę polecać Scaevolę - nie ma wrogów naturalnych, znaczy że nic tego nie żre, i żadne choróbska się nie trzymają. To moja ulubiona roślina balkonowa.

Sebek 23:20, 07 lut 2012

Marzena2007 napisał(a)
A te skrzyneczki w mocno nasłonecznionym kąciku? Ja ubielbiam połączenie lobeli (intensywnie niebieskich, czasami białe jeśli ciemniejsze miejsce) z werbeną o zbliżonym kolorze a do tego surfinie pełne białe nakrapiane niebieskim+ bluszczyk variegata lub coś co odtrasza komary. Zapomniałam jak się nazywa, drobne bluszczykowate listki, dlugie zwisające i pachnące kadzidłem
A jak mocne slońce to koniecznie pelargonie biale (lub biało fioletowe) angielskie jako górna partia nasadzenia. Ojej kiedy nadejdzie wiosna ?

No to właśnie komarowce

Właśnie pomyślałem o lobeliach albo o petuniach przebarwiających się od bieli do fioletu
finka 23:21, 07 lut 2012

Marzeno są również petunie zwisające, pokazałam je wyżej. Poza tym surfinia to Petunia tyle, że surfinia to nazwa handlowa, a Petunia to rodzaj. Są jeszcze Inne handlowe nazwy to Veranda®, Surfinia®, Conchita® i Surfinia Table®. Tak są teraz nazywane nowe serie wyhodowane w obrębie rodzaju. Nazewnictwo wciąż się zmienia w botanice.

Seria Conchita® jest wyjątkowo wytrzymała na deszcze i wiatr. Wypróbowałam.
Sebek 23:22, 07 lut 2012

Martek napisał(a)
Ja kupiłam Doniczki i nie wiem co w nich będzie ,ale chyba petunie lub surfinie dla mnie to jedno licho i coś drobniejszego w towarzystwie to donice 33 nie wiele się zmieści .Może w jednej z nich będzie róża ,ale to na razie gdybanie .Sebek i jak te donice podobają ci się ?

Bardzo ładne

Ja wolę wysokie, ale taki tez mi się bardzo podobają

Na wiosnę posadź w nich hortensje albo bratki z prymulkami?
Sebek 23:23, 07 lut 2012

Marzena2007 napisał(a)
zarówno surfinie, jak i petunie muszą rosnąć w pełnym słońcu i nie lubią deszczów. Trzeba skrzynki przed długotrwałym deszczem chronić. Podobnie z pelargoniami angielskimi, w przeciwnym razie słabiej kwitną i lubi je atakować mączniak. C ja siię tych skrzynek balkonowych natargałam
No i ciągle je podlewać, uszczykiwać i etc. Ale jakież to przyjemne, nieprawdaż?

Prawdaż

pelargonie angielskie jakoś mnie nie interesują - za małe kwiaty
Sebek 23:26, 07 lut 2012

Scewola - to jest to!!!!

No i lobularia - po 2 latach wreszcie dowiedziałem się, że się tak nazywa ta roślina. Piękne tworzy kaskady

No to na razie komarowce, scewola i lobularia
Martek 23:27, 07 lut 2012

Sebek one na wysokość są takie jak te twoje tylko może te są szersze w co watpię ...
Martek 23:29, 07 lut 2012

Marzena2007 napisał(a)
Niecierpki cudne ale do cienia + begonie pełne.
Martek - petunie rosną do góry, surfinie w dół, trudno pomylić a kwiatki wyglądają tak samo

Tak niecierpki nie mogą mieć przesuszonej ziemi i lubią cieniste zakątki .W minionym sezonie pogoda im sprzyjała przeciwnie jak pelargoniom.
Dziękuję za wskazanie różnic to oznacza ,że ja miałam petunie latem