Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 18:24, 15 kwi 2014

Selly napisał(a)
Łał ! Już RH zaczyna Ci kwitnąć ? Ja tez chcę....

Selly - to tylko takie , które kwitną dość wcześnie. Jak już prawie kończą to dopiero reszta wyskakuje.
Kindzia 18:43, 15 kwi 2014

Kasiu, zaległości na forum nie do odrobienia mam...ale trochę u Ciebie poczytałam i pooglądałam
Nie mam bladego pojęcia co się z Twoimi magnoliami dzieje...może kwiaty przymarzły?

Pięknie Ci surfinie i pelasie kwitły!!! Pięknie!!!

Trzeba było się z synem zabrać, do mnie na zabrzańską kawkę wskoczyć! Ale już niedługo pszczyńską będziesz piła

Buziaki zostawiam
Kasik 18:48, 15 kwi 2014

Kindzia napisał(a)
Kasiu, zaległości na forum nie do odrobienia mam...ale trochę u Ciebie poczytałam i pooglądałam
Nie mam bladego pojęcia co się z Twoimi magnoliami dzieje...może kwiaty przymarzły?

Pięknie Ci surfinie i pelasie kwitły!!! Pięknie!!!

Trzeba było się z synem zabrać, do mnie na zabrzańską kawkę wskoczyć! Ale już niedługo pszczyńską będziesz piła

Buziaki zostawiam

U nas mrozu nie było. Nie wiem - może to jakaś pleśń albo grzyb? Musze poczytać.

Mój synek był tam parę dni - to ta kawka by mnie z nóg zwaliła.
ZbigniewG 20:07, 15 kwi 2014

Kasik napisał(a)
.. migdałek jest piękny, ale kwitnie tak krótko, że ja bym się nie decydowała. On u mnie już był i nie miałam wpływu, bo wywalać nie chcę.

Kasia jest na to sposób -przesadź - tak zrobiłem ze swoim, poszedł w kącik jak kwitnie to go widać z daleka a później znika między innym krzewami
piękności pokazujesz

magnolie obowiązkowo pryskaj na grzyba i to szybciutko a za dwa trzy dni powtórka innym środkiem
Agania 21:58, 15 kwi 2014

Kasik napisał(a)
Coś się dzieje z moimi magnoliami.

Black Tulip - paki kwiatowe są zaatakowane, paki liściowe zdrowe

[im

Kasiu, to wszystko się dzieje za sprawą niesprzyjającej pogody, zrobię jutro fotę mojej Genii, też nie wygląda najlepiej, ja nie ma starych magnolii, moje drzewka mają około 2 do 3 lat od posadzenia w ogrodzie i te drzewka, zakwitły i kwitną i nic im pogoda złego nie czyni, jednak te magnolie, posadzone teraz, są jeszcze słabe i podatne na choroby i na niesprzyjające warunki pogodowe, a zrobiła się u nas prawie arktyczna pogoda i przechodzą dość obfite deszcze, są za słabe, żeby to wytrzymać, pozostaje zrobić oprysk, pozdrawiam, będą rosnąć i jeszcze cię cieszyć kwiatami

buziak
Kindzia 08:58, 16 kwi 2014

I już masz odpowiedź od fachury Masz się nie martwić, słyszałaś?

Buziolek ranny
Milka 13:15, 16 kwi 2014

Kasiu, chyba zmarzła, trzeba poczekać i wtedy się wyjasni, tak często jest z młodymi magnoliami, ba nawet ze starszymi.
Mala_Mi 13:30, 16 kwi 2014

Deszczowa pogoda sprzyja chorobom grzybowym, ja bym profilaktycznie opryskała na grzyba.. bo prawie jestem pewna, że to choroba grzybowa twój przypadek

Cytat z artykułu

Szybko powiększające się brązowe plamy na płatkach pojawiające się po opadach deszczu

Powodowane są przez grzyb Botrytis cinerea. Jeśli wysoka wilgotność powietrza utrzymuje się przez kilka dni - gniją całe kwiaty.

Recepta

Trzeba koniecznie usuwać silnie porażone pąki kwiatowe. Porażone rośliny opryskać jednym z fungicydów: Rovral Flo 255 SC (0,2%), Sumilex 500 SC (0,1%), Teldor 500 SC (0,1%) lub Kaptan 50 WP (0,2%).

hanka_andrus 13:33, 16 kwi 2014

Co tam jeden kwiatek, ważne, żeby wypuściła teraz listki. Sąsiad swoją magnolię na zimę, w początkowym okresie, owijał matą słomianą, i nie zdejmował, aż obawa przymrozków nie minęła.
Widocznie ta czarna bardziej delikatna jest niż gwiaździsta.
Kasik 18:11, 16 kwi 2014

ZbigniewG napisał(a)

Kasia jest na to sposób -przesadź - tak zrobiłem ze swoim, poszedł w kącik jak kwitnie to go widać z daleka a później znika między innym krzewami
piękności pokazujesz

magnolie obowiązkowo pryskaj na grzyba i to szybciutko a za dwa trzy dni powtórka innym środkiem

Wobec tego michałka to mam uczucia mieszane. Stoi przy tarasie i zachwyca, no ale cóż, tylko przez chwilkę. Myślę ze to dobry pomysł z jego przesadzeniem. W przyszłym roku będę organizowała rabatę po lewej stronie domu- taka z wystawa słoneczną- i chyba go tam wyeksmituję.

A na magnolie jutro kupie odpowiednie środki i popryskam. Mamy wprawdzie jakies, ale nie te wymienione przez dziewczyny.

Dzieki za odwiedziny