Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 22:34, 21 lip 2014

anna_g napisał(a)
Kasik - pokaż te swoje Great Star i resztę zakupów też Tarasowe szaleństwo jest przepiękne. Moje donice - wyjątkowo zrobione w tym roku dzięki Tobie jakoś się trzymają - ale chyba dałam za dużo sadzonek do nich bo strasznie wysychają - codziennie podlewam dwa razy po małej konewce... bo jak zapomnę to... klap Pozdrawiam

Fajnie jak się jest inspiracją dla innych. A jednoroczne trzeba podlewać raz dziennie- najlepiej wieczorem - i to mocno. Podstawa jest taka, że muszą mieć dość duże skrzynki, bo nabudowują mocno korzenie i wtedy łatwo się przesuszają. No i nawozić.
Zakupy pokaże jak posadzę, u nas upały afrykańskie i nie mam jak, Na razie stoją w wiadrach. Kupiliśmy ostatnio trzy grandiflory i posadziliśmy - dziś je wykopałam, bo umierają. System korzeniowy po prostu jak wiór. Musiały być w ogrodnictwie już przesuszone, a że sadził mój syn, to nie zauważył. Mam nadzieję, że je odratuję.

Pozdrawiam
Kasik 22:43, 21 lip 2014

Milka napisał(a)
Osobiście nie cierpię skubać surfinii, choć to robię ale jeszcze nic nie podcinałam, chyba że zupełnie ścięłam, co mi uschło, bo nie wyrobiłam z podlewaniem

Irenko- byłam kiedyś u ogrodnika, u którego kupuję jednoroczne i w szklarniach wisiały dziesiątki metrów surfinii, zabudowanych, gęstych jak nie wiem co. Zapytałam co robi, by tak mocno nabudowywały się górą. I wyobraź sobie, ze bierze nożyce spalinowe i jedzie całe ich doły.

ja tak nie umiem, bo mi szkoda, ale grad i burze pomagają mi w podjęciu decyzji.
Kasik 22:47, 21 lip 2014

Milka napisał(a)

Świetne zakupy, Gret Star mam, w tym roku już jest piękna

Sama byłam nią zachwycona. Jak zobaczyłam rozrośnięty krzew, to oniemiałam. Cudeńko. No i wiesz nie oparłam się. Choć obiecałam sobie, że na ten rok to już koniec z zakupami- nie dałam rady. Teraz siedzę i myślę gdzie posadzić, bo to wiąże się z zapoczątkowaniem nowej rabaty, a każda nowa musi być przemyślana, by potem nie przesadzać.

Pozdrawiam cieplutko.
Kasik 22:49, 21 lip 2014

Milka napisał(a)

W sezonie letnim lubię byc tylko u siebie, więc rozumiem a jak zimno to wybywam
komplementy zasłużone, bo kawał dobrej pracy wykonany

Ja zimowo tez nie mogę, bo w pracy mam gorący okres. Ale przyjdzie czas i na wakacje- na razie cieszę się ogrodem.
Kindzia 23:20, 22 lip 2014

Kasiu...tylko na chwilkę, myślałam, że na urlopie będę bardziej czasowa...

Buziolki przesyłam
Kindzia 13:51, 23 lip 2014

Dzisiaj przymusowa przerwa ogrodowa (burzowo jest i mnie wygoniło), to nadrabiam. Ziemię mi deszczyk szykuje do plewienia Jak się obrobię, będę mogła z czystym sumieniem urlop skończyć...ooo, intensywnie pada teraz...

U was dalej gorąco? U nas się temperatura radykalnie zmieniła od rana, teraz 22 stopnie tylko. Czas od upałów odpocząć

Pozdrawiam, ściskam i buziolki przesyłam
makkasia 14:22, 23 lip 2014

Tarasowo wymiata, one nie tylko wyglądają ale jeszcze pachną !
buziam
Kasik 21:51, 23 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Kasiu...tylko na chwilkę, myślałam, że na urlopie będę bardziej czasowa...

Buziolki przesyłam

Czy na chwilkę, czy na dłużej , to gębusia się cieszy jak widzi tę czerwoną różyczkę w awatarku.

buziak
Kasik 21:57, 23 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Dzisiaj przymusowa przerwa ogrodowa (burzowo jest i mnie wygoniło), to nadrabiam. Ziemię mi deszczyk szykuje do plewienia Jak się obrobię, będę mogła z czystym sumieniem urlop skończyć...ooo, intensywnie pada teraz...

U was dalej gorąco? U nas się temperatura radykalnie zmieniła od rana, teraz 22 stopnie tylko. Czas od upałów odpocząć

Pozdrawiam, ściskam i buziolki przesyłam

Kasieńko - do 18 grzało niemiłosiernie. Ziemia spękana-nie ma jak posadzić, wyplewić. Sama jestem zła na siebie, bo zakupy stoją i czekają. Właśnie Zara wywlekła nową Anabelke - tą od dzieci i rozprawiła się z donicą. Dobrze, że kwiatu nie uszkodziła. Znak, że trzeba posadzić

Dziś wieczorem szykowało się na burzę, pochowaliśmy pod zadaszenie nasze surfinie, bo drugiego spustoszenia to bym nie przeżyła. Popadało chwilkę i po wszystkim, mam nadzieję, że może w nocy.

Buziaki przesyłam.
Kasik 21:59, 23 lip 2014

makkasia napisał(a)
Tarasowo wymiata, one nie tylko wyglądają ale jeszcze pachną !
buziam

No właśnie u nas ciut popadało i powietrze jest super, zapachy się mocno nasiliły. Te surfinie to taka odmiana- dość silna no i pachnąca.

ściskam