Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Spotkania » II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014

Gabisia 19:18, 04 sty 2014

Czyli kto, oprócz Laurki, będzie się uczył jeździć?
Ja mam co prawda cały sprzęt (Mąż mnie obdarował w któreś święta, by zmobilizować do nauki),
ale boję się wysokości i stromizny.
Im starsza jestem, tym bardziej….
Ale jak tam jest płasko, to może trochę szerokim pługiem się poturlam…..
Gabisia 19:19, 04 sty 2014

Na Kotelnicy jest mniej stromo niż na Bani?
Bo na Bani się bałam…
Madzenka 19:35, 04 sty 2014

Gabisia napisał(a)
Czyli kto, oprócz Laurki, będzie się uczył jeździć?
Ja mam co prawda cały sprzęt (Mąż mnie obdarował w któreś święta, by zmobilizować do nauki),
ale boję się wysokości i stromizny.
Im starsza jestem, tym bardziej….
Ale jak tam jest płasko, to może trochę szerokim pługiem się poturlam…..

Gabi to ja biorę dechę Klaudii i będziemy się razem uczyc. Zabieraj koniecznie sprzęt, zmieści sie do bagażnika na dachu.
Madzenka 19:36, 04 sty 2014

Gabisia napisał(a)
Na Kotelnicy jest mniej stromo niż na Bani?
Bo na Bani się bałam…

Na początku wszędzie jest stromo. Aniu Mała Mi pomożesz kursantce?
Mala_Mi 19:43, 04 sty 2014

Pomogiem

Ale tylko na nartach...... bo na stolnicy nie umiem
GabiK 00:41, 05 sty 2014

Ale dyskusja strojowa się wywiązała. Kupiliśmy spodnie, kurtkę, o rękawiczkach zapomniałam i okularach. Nie wiedziałam, że kaski są obowiązkowe. Ostatni raz na nartach jeździłam w 2005 chyba, przed złamaniem kręgosłupa. A w Polsce to w ogóle z 10 lat temu.
Zaczynałam w Białce, były tam wtedy 3 małe stoki, wyciąg z talerzykami (jazda na nim była dużo trudniejsza niż jazda na nartach) i pan z dziurkaczem odznaczający ilość zjazdów. Za pierwszym razem stałyśmy na górze godzinę i bałyśmy się ruszyć, a następnego dnia stok był za płaski.

Aniu, do nauki ewentualnie jest Jarek, nigdy nie miał nart na nogach, no i ja nie wiem, co pamiętam po tylu latach.
zbigniew_gazda 09:00, 05 sty 2014

Tak czytam o strojach narciarskich. sprzęcie bo nawet o bieliźnie! I uśmiecham się jakie to czasy teraz nastały. Wszystko jest do wypożyczenia, do kupienia, stoki przygotowane, sztuczny śnieg a i wywiozą delikwenta na sam szczyt górki. Pierwsze narty to mi zrobił stolarz z drewna jesionowego. Potem dostałem na Mikołaja już kupne ale niestety bez kijków. Wiązania były z pasków skórzanych i noga latała sobie a narty sobie. W moich stronach górek mnóstwo do zjazdu. Robiliśmy skocznię ze śniegu i odbywały się zawody kto dalej skoczy. Skakaliśmy po 10, 15 m. Róbcie suchą zaprawę aby mieć mocne nogi i gibkość w pasie.
Mala_Mi 09:23, 05 sty 2014

Gabik... nie ma sprawy..... i wiesz co??? Dla mnie też na początku złapanie talerzyka i ruszenie z miejsca było trudniejsze niż sam zjazd na nartach.
A pierwsze kroki stawiałam w Zwardoniu. na pożyczonych nartach o długości 2,0m, buty kilka numerów za duże i spodnie dżinsy Tylko coś takiego udało sie zdobyć.. a ja mam 155 wzrostu
Potem było kilka lat przerwy..... i już dało sie kupić narty.. były to Elany na 170cm... potem Rossigniole na 180.... powrót do 170 i nastała era nart taliowanych i już mam na 150...
Zbyszek do Twoich nart to moje pierwsze były cudem techniki, i na twoich można było jechać tylko telemarkiem albo na wprost .... ale i tak teraz narty, a kiedyś narty to nie ta bajka... Teraz w miarę przeciętny człowiek potrafi zatrybić w dwie godziny, a kiedyś sukcesem było w 2 dni.. Teraz by jeździć na krawędziach i prawidłowo wystarczy tydzień, a kiedyś kilka lat...
Technika idzie do przodu

zbigniew_gazda 09:52, 05 sty 2014

No właśnie Aniu. W razie upadku narty nie wypinały się jak teraz. Albo uszkodzona noga albo złamana narta. Obydwa przypadki nie do przeżycia a pas był w robocie na 100%. Pamiętam jak mnie wiózł wujek na motorze 10 km do "baby" które robiła operację na żywo i naprawiała albo pękniecie kostki albo złamanie.
jotka 10:19, 05 sty 2014

Świetnie się czyta o Waszych przygotowaniach do spotkania "nartowego" jak i wspominki
Ja przyjemności szusowania na nartach nigdy nie zaznałam, ale już moje wnuki od 4-go roku życia przypięły narty (dokładnie to zrobili ich rodzice) Ja za każdym wyjazdem drżę o nich, ale jak wracają cali i zdrowi i słyszę, że narty są zaraz po pływanie na drugim miejscu, to uśmiecham się i myślę, że fajnie mają.
Zbyszku, a Ty przypomniałeś przy okazji, że kiedyś dzieci wolno było bić Teraz z pasem trudniej, bo mało też jest w użyciu wśród młodych skoro moda jest na spodnie wiszące nisko na biodrach
Pozdrawiam wszystkich szykujących się na wyjazd i niech Wam wszystko sprzyja łącznie z pogodą, bo o humory się nie martwię