Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Malgosik 15:20, 11 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Kamilko, śliczne młode roślinki wyhodowałaś. Rabatka wejściowa ci się ładnie rozrosłą. Ja włąśnie kombinuję nad losem mojej buchani - mam 5 sadzonek. Podoba mi się, ale źle ją posadziłam i nie dała oczekiwanego efektu. Muszę to jesienią zmienić

tak jak u mnie
z kępy tylko połowa źdźbeł wyszła
każda innej długości i szpecą zamiast zdobić
lindsay80 15:40, 11 sie 2015

Kamajla napisał(a)

tak to ten faktycznie świetnie wygląda. Jak coś, to pamiętaj, że u mnie buchanani pod dostatkiem, podzielę się

żurawki mimo słońca wyglądają świetnie, pojedyncze przypalone listki obrywam.

Kamila a pamiętasz kiedy ona kwitnie i się wysiewa, bo moje 5 szt. bardzo fajnie rośnie, ale żadnych kłosów nie wypuszczają, wcale bym się nie obraziła jakbym mogła ze swoich w przyszłym roku nowe sadzonki porobić.
Kamajla 15:41, 11 sie 2015

Malgosik napisał(a)

musisz mieć mniej tego słońca
ja myślałam że tuje trochę zasłonią, ale od rana do wieczora na nie świeci
tuje są za niskie

a buchanani mi słabo rośnie
jesienią zmienię jej ziemię, bo chyba za ciężko jej w tej glinie
i wogóle się zastanawiam nad jej życiem w moim ogrodzie
chyba bardziej mi odpowiadają te turzyca jak Bronzita
mają bardziej miękkie włosie, nie są sztywne jak Buchanani

wszystko zależy co chcesz z nimi dać. u mnie bronzita położyłaby się na innych roślinach, a Buchanani wystaje do góry ponad nimi (przy czym musiałam ją trochę ciachnąć, bo też zaczęła mi się już rozłazić i zasłaniać wrzosy i cyprysiki). Lubię buchanani, zwłaszcza w słoneczne poranki.
Kamajla 15:42, 11 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Kamilko, śliczne młode roślinki wyhodowałaś. Rabatka wejściowa ci się ładnie rozrosłą. Ja włąśnie kombinuję nad losem mojej buchani - mam 5 sadzonek. Podoba mi się, ale źle ją posadziłam i nie dała oczekiwanego efektu. Muszę to jesienią zmienić

Kombinuj, kombinuj, ciekawe co wykombinujesz
Kamajla 15:44, 11 sie 2015

Malgosik napisał(a)

tak jak u mnie
z kępy tylko połowa źdźbeł wyszła
każda innej długości i szpecą zamiast zdobić

na pewno lepiej dać im luźniejszej ziemi. Widziałaś u mnie z jakich cieniasów w rok urosły na potwory.
Malgosik 15:44, 11 sie 2015

Kamajla napisał(a)

wszystko zależy co chcesz z nimi dać. u mnie bronzita położyłaby się na innych roślinach, a Buchanani wystaje do góry ponad nimi (przy czym musiałam ją trochę ciachnąć, bo też zaczęła mi się już rozłazić i zasłaniać wrzosy i cyprysiki). Lubię buchanani, zwłaszcza w słoneczne poranki.

otóż to
dlatego jej nie skreślam, tej buchanani, bo czasem do kompozycji jest potrzebna z powodu wzniosłego pokroju
Malgosik 15:45, 11 sie 2015

Kamajla napisał(a)

na pewno lepiej dać im luźniejszej ziemi. Widziałaś u mnie z jakich cieniasów w rok urosły na potwory.

]]

tak, przemieszam z przekompostowaną korą
Kamajla 15:45, 11 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Kamila a pamiętasz kiedy ona kwitnie i się wysiewa, bo moje 5 szt. bardzo fajnie rośnie, ale żadnych kłosów nie wypuszczają, wcale bym się nie obraziła jakbym mogła ze swoich w przyszłym roku nowe sadzonki porobić.

Moje teraz mają kłosy. W tamtym roku też miały. Kiedy się wysiała nie mam pojęcia, nie zdawałam sobie sprawy, że wiosną wyrosną mi siewki i to w takiej ilości. Mogę Ci przecież kilka wysłać
lindsay80 15:52, 11 sie 2015

Kamajla napisał(a)

Moje teraz mają kłosy. W tamtym roku też miały. Kiedy się wysiała nie mam pojęcia, nie zdawałam sobie sprawy, że wiosną wyrosną mi siewki i to w takiej ilości. Mogę Ci przecież kilka wysłać

Miło z Twojej strony
Ale jeszcze dam trochę czasu tej swojej, może jeszcze zakwitnie, skoro Twoja też kwitła kilka miesięcy od posadzenia, a jak nie i jeszcze Ci coś zostanie na rozdanie to będę wiedziała gdzie się zgłosić

Czytam teraz, że kilka serbów Ci wypadło, aż się zaczęłam znowu bać o swoje, które wiatr mi dwukrotnie w czasie burz podwinął do samej ziemi, ale na razie nie dają objawów uśmiercenia, a stało się to jakiś miesiąc temu, to pewnie już coś by było widać.
Na szczęście mam już tam nawadnianie i chyba to je ratuje.
Iwk4 17:58, 11 sie 2015

Kamilko, a z czym masz w projekcie buchanani?
Podpowiesz?