Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

Dominika11 10:05, 06 lis 2015

znalazłam taki artykuł o skórkach od bananów

http://www.mporady.pl/jak-wykorzystac-skorki-bananow-w-ogrodzie.html
babka 10:26, 06 lis 2015

Czyli nie ma obawy, ze w komposcie zaczną gnić ? Ja jednak pozostanę przy swoich sposobach i będę je dalej klasć na glebę. Ale ciekawym pomyslem jest ich suszenie Będę teak robić i to dokladnie od teraz bo wlaśnie skonumowalam bananka
Dobrze wiedzieć że i na mszyce działają
inag 23:34, 06 lis 2015

amelia_b napisał(a)
Ilonka i ty nie śpisz?

no wiesz, ja mam tak codziennie
inag 23:35, 06 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
U mnie w komposcie tez laduja fusy, skorupki i popiol z kominka i pieca (z palenia peletem). Mam nadzieje ze norm nie przekraczam mam nadzieje ze jeszcze spisz nocny marku;/

Po Twoich roślinach i ich kondycji widać, ze kompost masz pierwsza klasa
Dziś za to idę spać szybciej
inag 23:36, 06 lis 2015

Kuba napisał(a)
ale tu naukowe debaty fajnie się podszkolić

Też tak myślę. Od każdego można wyciągnąć jakąś cenną radę.
inag 23:39, 06 lis 2015

babka napisał(a)
Zawsze wrzucam popiół do kompostownika tak na oko, dzięki informcjom tu zamieszczonym będę mądrzejsza. Przydatne artykuly i porady
W sumie wrzucam do kompostu wszystkie odpadki prócz gotowanych, tłuszczy i cytrusów.
Wrzucam też torebki po herbacie lecz jak słusznie Iwonka zauważyla, nie rozkładają się szybko. Mam na to sposób. Przed wyrzuceniem do wiaderka na odpadki każdą torebkę rozrywam. w następnym sezonie zostanie po niej zaledwie malenki ślad
Z kolei ze skórkami banana mam dylemat. Czytałam że w kompoście się nie rozkładają lecz gniją. Nie wiem na ile to prawda ale wolę nie ryzykować. Dlatego rozkladam je teraz bezposrednio pod rosliny.
Serdeczności zostawiam

Na temat gnicia skórek od bananów nic nie wiem ale robię tak jak Ty - rozkładam je pod rośliny, zwłaszcza róże. Podobno czerpią z nich mnóstwo substancji odżywczych i odwdzięczają się lepszym kwitnieniem
inag 23:41, 06 lis 2015

Kuba napisał(a)
Olu a pod roślinami te skórki się rozkładają? czytałam że można pod róże dawać, ale nigdy nie próbowałam...

No właśnie pisałam Oli, że ja je umieszczam pod różami a przy sadzeniu zawsze daję jedną w korzenie. Czy działa - nie wiem, ale nie raz czytałam o tym sposobie więc się tego trzymam..
inag 23:42, 06 lis 2015

lindsay80 napisał(a)
Popiołu nie mam bo ogrzewanie na prąd, ale pozostałe rzeczy lądują w kompoście tak jak u Was.
Mam pierwszy rok kompost ze swoich zasobów i wszystko fajnie, tylko trzeba go mocno prześwietlić zanim się sypnie na rabaty - larwy jakichś chrzcząszczy, pędraków chyba lubią w nim stacjonować bo tam ciepło, kilka już znalazłam takich gigantów, fee...

Mi też się zdarzyło w kompoście u taty znaleźć kilka pędraków. Nie było tego nie wiadomo ile ale zawsze coś To dziadostwo dostanie się wszędzie!
inag 23:44, 06 lis 2015

frezja napisał(a)

stosuje ten sposób od kilku lat i z powodzeniem

I naprawde widzisz różnicę między krzakami pod które skórek nie dałaś a tymi ze skórkami???
inag 23:47, 06 lis 2015

babka napisał(a)
Ewa, pod roslinami bardzo szybko się rozkładają.
Skórki bananów dostarczają dużo potasu (chyba) w kazdym razie warto je stosować.

Też czytałam właśnie o tym potasie. Zastanawia mnie tylko czy z drugiej strony nie wprowadza się do gleby szkodliwych substancji z tych skórek, bo wiadomo przecież jak są pryskane wszystkie te egzotyczne owoce żeby przetrwały drogę w idealnym stanie...