Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 23:48, 06 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
znalazłam taki artykuł o skórkach od bananów

http://www.mporady.pl/jak-wykorzystac-skorki-bananow-w-ogrodzie.html

Jak zwykle wszystko pięknie podałaś w pigułce
waldek727 23:55, 06 lis 2015

inag napisał(a)

Mi też się zdarzyło w kompoście u taty znaleźć kilka pędraków. Nie było tego nie wiadomo ile ale zawsze coś To dziadostwo dostanie się wszędzie!

To nie jest dziadostwo, tylko lawy pożytecznych owadów. Często również tych pod ochroną.
,,Dziadostwo" żeruje tylko w glebie i tylko pod korzeniami roślin.
inag 00:33, 07 lis 2015

Na jednej z rabat w zeszłym roku na 1 metrze kwadratowym po przekopaniu na głębokość szpadla znalazłam kilkadziesiąt larw pędraków (cały słoik). Ziemia dosłownie aż się ruszała. Niesamowicie odchorowały to wszystkie krzewy tam rosnące więc dla mnie mimo wszystko to nie są zbyt pożądani goście w ogrodzie.
nawigatorka 07:52, 07 lis 2015

inag napisał(a)

Po Twoich roślinach i ich kondycji widać, ze kompost masz pierwsza klasa
Dziś za to idę spać szybciej

Ilono ale u mnie moj kompostownik to kropla na caly ogrod. Na prawde.uzywam go raczej interwencyjnie.np w tym roku caly kompost rozsypanybzostal na tym fragmencie gdzie sialam trawe.kolejny caly czeka a i z kompostem w workach chce sprobowac (choc juz kiedys robilam i cos mi pamietam nie wyszlo) bo mam takie wielkie wory a i lisci dostatek. Co do kondycji roslin to zla jestem na siebie,ze w tym roku zalozylam z M czesciowo nawadnianie ale balam sie go uzywac.nie wiedzialam ile wody wyleje i ile zaplace i troche niektore rosliny przesuszylam
Kuba 07:57, 07 lis 2015

Z tego artykułu wynika że skórki można na kompist wrzucać, może wrzucę jedną i zobaczę czy się będzie rozkładać, a patrzyłaś Ilonka pod swoje róże czy są jeszcze skórki które zakopałaś?
inag 11:04, 07 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Ilono ale u mnie moj kompostownik to kropla na caly ogrod. Na prawde.uzywam go raczej interwencyjnie.np w tym roku caly kompost rozsypanybzostal na tym fragmencie gdzie sialam trawe.kolejny caly czeka a i z kompostem w workach chce sprobowac (choc juz kiedys robilam i cos mi pamietam nie wyszlo) bo mam takie wielkie wory a i lisci dostatek. Co do kondycji roslin to zla jestem na siebie,ze w tym roku zalozylam z M czesciowo nawadnianie ale balam sie go uzywac.nie wiedzialam ile wody wyleje i ile zaplace i troche niektore rosliny przesuszylam

To masz pewnie dobra ziemie w ogrodzie bo wszystko tak ładnie Ci rośnie... Nawadniania używam bardzo dużo ale mamy swoją studnie więc to co innego. Przy wodzie z wodociagow też bym się bała o rachunki. Nie myślałaś nad wybiciem studni? Koszty szybko by Ci się zwróciły..
inag 11:06, 07 lis 2015

Kuba napisał(a)
Z tego artykułu wynika że skórki można na kompist wrzucać, może wrzucę jedną i zobaczę czy się będzie rozkładać, a patrzyłaś Ilonka pod swoje róże czy są jeszcze skórki które zakopałaś?

A wiesz, że nawet nie przyszło mi do głowy żeby rozgrzebać ziemie? Dziś pada troche i wszystko jest mokre ale jutro sprawdzę pod jednym krzakiem sadzonym wiosną jak mają się skórki
nawigatorka 14:58, 07 lis 2015

inag napisał(a)

To masz pewnie dobra ziemie w ogrodzie bo wszystko tak ładnie Ci rośnie... Nawadniania używam bardzo dużo ale mamy swoją studnie więc to co innego. Przy wodzie z wodociagow też bym się bała o rachunki. Nie myślałaś nad wybiciem studni? Koszty szybko by Ci się zwróciły..

Ostatnio zaczelam o tym myslec.musze zbadac temat kosztow
inag 17:39, 07 lis 2015

My płacilismy za każdy metr głębokości plus oczywiście koszty pompy. Studnie mamy pod huśtawką.
ren133 17:50, 07 lis 2015

Artykuł o skórkach przeczytałam
Pozdrawiam