Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 01:12, 06 lis 2015

Zapomniałam jeszcze, że czytałam nie raz o "cudownych" właściwościach tej wody która wypływa z rozmrażającego się mięsa. Teraz za każdym razem, kiedy coś rozmrożę od razu biegnę z miseczką pod jakąs roślinę Czy to prawda - nie wiem..
amelia_b 01:14, 06 lis 2015

Ilonka i ty nie śpisz?
nawigatorka 07:33, 06 lis 2015

U mnie w komposcie tez laduja fusy, skorupki i popiol z kominka i pieca (z palenia peletem). Mam nadzieje ze norm nie przekraczam mam nadzieje ze jeszcze spisz nocny marku;/
Kuba 08:37, 06 lis 2015

ale tu naukowe debaty fajnie się podszkolić
babka 08:44, 06 lis 2015

Zawsze wrzucam popiół do kompostownika tak na oko, dzięki informcjom tu zamieszczonym będę mądrzejsza. Przydatne artykuly i porady
W sumie wrzucam do kompostu wszystkie odpadki prócz gotowanych, tłuszczy i cytrusów.
Wrzucam też torebki po herbacie lecz jak słusznie Iwonka zauważyla, nie rozkładają się szybko. Mam na to sposób. Przed wyrzuceniem do wiaderka na odpadki każdą torebkę rozrywam. w następnym sezonie zostanie po niej zaledwie malenki ślad
Z kolei ze skórkami banana mam dylemat. Czytałam że w kompoście się nie rozkładają lecz gniją. Nie wiem na ile to prawda ale wolę nie ryzykować. Dlatego rozkladam je teraz bezposrednio pod rosliny.
Serdeczności zostawiam
Kuba 08:46, 06 lis 2015

Olu a pod roślinami te skórki się rozkładają? czytałam że można pod róże dawać, ale nigdy nie próbowałam...
lindsay80 09:32, 06 lis 2015

Popiołu nie mam bo ogrzewanie na prąd, ale pozostałe rzeczy lądują w kompoście tak jak u Was.
Mam pierwszy rok kompost ze swoich zasobów i wszystko fajnie, tylko trzeba go mocno prześwietlić zanim się sypnie na rabaty - larwy jakichś chrzcząszczy, pędraków chyba lubią w nim stacjonować bo tam ciepło, kilka już znalazłam takich gigantów, fee...
frezja 09:34, 06 lis 2015

Kuba napisał(a)
Olu a pod roślinami te skórki się rozkładają? czytałam że można pod róże dawać, ale nigdy nie próbowałam...

stosuje ten sposób od kilku lat i z powodzeniem
lindsay80 09:46, 06 lis 2015

napiszcie coś więcej o tych skórkach od bananów co one dają roślinom, i czy nie gniją właśnie jak się je tam zostawi?
Ja zawsze wywalam, choć już gdzieś coś słyszałam, że można w ogrodnictwie wykorzystać.
babka 10:00, 06 lis 2015

Ewa, pod roslinami bardzo szybko się rozkładają.
Skórki bananów dostarczają dużo potasu (chyba) w kazdym razie warto je stosować.