Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

siakowa 07:14, 05 kwi 2016

inag napisał(a)

Ja też. Niby szmaragdów nie trzeba ciąć ale dla mnie tylko takie są efektowne. Bardzo mnie denerwują jak rosną w te "falbanki". Od razu po posadzeniu wiedziałam, że tak właśnie będę je cięła. Moi rodzice mają żywopłot z brabantów. Kiedyś nie cięty był koszmarny. Teraz tata tnie go z każdej strony i wygląda ja żyleta.
Już Cię widzę biegającą po tym osiedlu

tez tak będę ciąć bo nie znosze tych falbanek ale póki co się bojam żeby czegoś tam nie zahamować bo póki co bardziej sąsiadów nie lubie niż falbanek
ivo 07:55, 05 kwi 2016

Super cięcie dobrze że się załapałam bo i mnie to czeka pewnie w najbliższych latach ja mam z wszystkich stron tuje posadzone. A będzie tego łącznie ok. 150 metrów bieżących może nawet więcej
lojalna_ 09:03, 05 kwi 2016

inag napisał(a)
Dla Polinki: Szmaragdy cięte na prostą ścianę:

pieknie bede sie wzorowac na tym cudzie )))
Kuba 09:05, 05 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)

Zapewne jak i pół Ogrodowiska ze mną na czele
inag 13:15, 05 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Muszę spisać te siarczany... Ja tradycyjnie dolomitem posypałam
Oj, co teraz...

Spokojnie, może akuart Twój trawnik waśnie dolomitu potrzebuje? A jak nie to chyba też nic wielkiego się nie stało. Po prostu poproś jakiegoś nawet ogrodnika (zazwyczaj mają ph-metry) o zbadanie ph gleby i następnym razem będziesz wiedziała co zastosować. Albo ponowisz dolomit albo już prawidłowo sypniesz siarczan amonu. Jest jeszcze trzecia opcja: Twój trawnik ma idealne warunki i nie potrzebuje ani zakwaszania ani dolomitu
inag 13:19, 05 kwi 2016

bdan napisał(a)

Jakiś konkretny model, firma?

Ja mam akurat taki zdobyczny z nagrody :
http://i91.twenga.com/ogrod-i-majsterkowanie/nozyce-do-zywoplotu/black-and-decker-blackdecker-tp_3134223638605485988f.jpg
Czytałam o nim, że jest awaryjny i szybko się psuje ale ja używam go naprawde intensywnie i u siebie i u rodziców od trzech lat i nadal jest bez zarzutu. Super ostry, działa jak marzenie
inag 13:23, 05 kwi 2016

siakowa napisał(a)

tez tak będę ciąć bo nie znosze tych falbanek ale póki co się bojam żeby czegoś tam nie zahamować bo póki co bardziej sąsiadów nie lubie niż falbanek

Jestem skłonna Cię zrozumieć
Nie wiem jak to jest w rzeczywistości ale po tym jak tuje rosną u mnie mogę Ci powiedzieć, że cięcie od boków nie hamuje wzrostu górą. Nadal rosną jak szalone.
dwa lata temu zrobiłam eksperyment i 5 sztuk niewidocznych podcięłam też u góry i tych wzrost bardzo się spowolnił.
inag 13:25, 05 kwi 2016

ivo napisał(a)
Super cięcie dobrze że się załapałam bo i mnie to czeka pewnie w najbliższych latach ja mam z wszystkich stron tuje posadzone. A będzie tego łącznie ok. 150 metrów bieżących może nawet więcej

Ja mam tez sporo bo prawie z trzech stron Jak będziesz cięła to koniecznie dawaj znać. Przylezę popatrzeć
inag 13:26, 05 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)

Udanego dnia!
inag 13:27, 05 kwi 2016

Kuba napisał(a)

Zapewne jak i pół Ogrodowiska ze mną na czele

Nie wiedziałam, że szmaragdy zrobią taką furorę - życie potrafi zaskoczyć