Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Alisonek 17:29, 25 sty 2014

Zgadza się Gosiu, Ty mi od razu pisałaś że na mojej ścianie widzisz takie ciurkadło pewnie że mi się to podoba, a i z drabinką nie będzie problemu
A mi się jeszcze spodobało takie coś http://www.ecofence.pl/galeria/
i tam są podświetlane kaskady wodne (zapożyczyłam i juz jest u mnie ) i ja to chciałabym zrobić ta gdzie jest ta moja brzydka siatka i rosną pęcherznice Tylko na razie liczymy koszty ile to by wyszło
a wszystko razem by wyglądało tak, dzięki Wam nadrabiam zaległości z painta

Eluś nie wiem jak to jest z lustrem, ewentualnie można zrobić na tym gabionie zamiast kaskady lustro i odbicie ciurkadła ze ściany, zobaczymy...wszystko wyjdzie w $ :/

A co do najważniejszego...kolorystyka. Uwielbiam fiolet, srebrny, biel, czarny, niebieski. Reszta kolorów też może być, choć te są najlepsze

malgorzata_s... 17:32, 25 sty 2014

No fajne te gabiony. Usuwam te linki bo śmiecą
Alisonek 17:36, 25 sty 2014

Gardener27 napisał(a)

Ja mam podobną koncepcję wzdłuż chodnika tylko z wierzby japońskiej całolistnej Hakuro Nishiki

Po murze może się wspinać bluszcz trójklapowy który na jesień pięknie wybarwia się na czerwono a na zimę zrzuca liście

cudowna jest ta wierzb, tylko u mnie ona by nawet poza ten mur nie wystawała :/ a przy takim chodniku jak Ty masz to sie świetnie prezentuje i widać ją U mnie chyba musi być coś wyższego, albo zasadzić szpaler w ogrodzie i tylko korony drzew bedzie widać z ulicy...ciężka sprawa
bluszcz trójklapowy jest piękny w czerwieniach, u Eli jest na pergoli (jeśli mnie pamięć nie myli, popraw mnie Kochana jeśli pletę głupoty) ale zimą te gołe gałązki przyklejone do muru tak jak szkielety wyglądają tak mi się to kojarzy
Dziękuję za odwiedzinki i pomysł innej aranżacji
malgorzata_s... 17:38, 25 sty 2014

Al te wierzby można kupić zaszczepione wyżej
Alisonek 17:38, 25 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No fajne te gabiony. Usuwam te linki bo śmiecą

E tam, przynajmniej każdy by widział co tam kombinujemy ciesze się że gabiony przypadły do gustu mi te kolorowe elementy najbardziej się podobają, już poszukałam firmy która robi takie bryłki ze szkła
Alisonek 17:39, 25 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Al te wierzby można kupić zaszczepione wyżej

Serio??? mi się one kojarzą jedynie z wysokościa 1,2 - 1,5 i co musimy pamiętać ten mur już jest pomalowany (nie taki szary jak z tymi kikutami drzew) a kolor wierzby jest zbliżony do niego. Nie wtopi się ona w niego????
Gardener27 17:44, 25 sty 2014

Wysokość tej wierzby zależy od wysokości szczepienia więc są i wyższe Jeśli chcesz by były większe nie ciachasz im koron to będą jak drzewa Ja je przycinam dwa razy do roku dlatego są takie małe i dwukrotnie kwitną

elzbieta_g 17:46, 25 sty 2014

pamięć masz dobrą mam na pergoli i na altance ale teraz golasy wierzby mam dwie i też szukałam najwyższej i powyżej 1,5m nie znalazlam ale to było jakieś 3 lata temy
Gardener27 17:47, 25 sty 2014

Faktycznie na tle białego muru wierzby się zleją z tłem Chyba ta śliwa będzie najlepsza
malgorzata_s... 17:52, 25 sty 2014

Jak jest zbliżony to się wtopi, to nigry lepsze.jeśli chodzi o pnącza zimozielone to tylko bluszcz znam, reszta traci liście.