Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Alisonek 21:22, 10 mar 2014

KasiaWB napisał(a)
Alisonku, wielkie brawa dla Was za tyle pracy wszystko obejrzałam
Trochę mnie nie było i jestem nie w temacie, ale mam jeszcze pytanie czy planujesz wyprostować linie rabat? szczególnie tej przed Twoim stolikiem do roślin? na rysunku jest napisane 5,50 i 6,30? oraz tej pod murem? mi się te fale nie widzą, a i tak za 2 lata będziesz napewno poszerzać
trzymam kciuki za tą rewolucję
Buziaki!

Kasieńko dziękuję bardzo że napisałaś, no i najważniejsze że poznałaś naszą rodzinkę i nasz ogródek w powijakach
Dziękujemy, faktycznie już trochę zrobiliśmy a to dopiero początek
Linie rabat myślę że będą proste, bo jeżdżenie kosiarką po tych zawijasach to udręka nie z tej ziemi
Wczoraj na szybko wklajałam ten żywopłot i nie wszystko się wymazało ze starego rysunku, na tym podpisałam rzeczywiste wymiary a końcowej linii rabat nie mam bo jeszcze nie wiem gdzie i co będzie
Może masz wizję??
Pozdrawiam wiosennie
Alisonek 21:29, 10 mar 2014

Nikita napisał(a)
Witaj Ala...ty obeznanie w dużych roślinkach (czytaj drzewach) masz, więc tylko Ty mi przyszłaś do głowy, żeby pytanko przesłać.
Znajomy prosił, że by zapytać na O., bo ma problem. Rośnie u niego duży orzech, w tamtym roku zauważył, że jest coś z nim "nie teges". Orzechów bardzo mało, listki też jakieś nie za duże, a niektóre gałęzie zupełnie bezlistne. Na tych właśnie gałęziach kora zupełnie odłazi a pod spodem konary zupełnie białe (jakby suche). W poprzednim sezonie nawoził, opryski robił i nic, zupełnie bez poprawy. Może coś poradzisz, bo on naprawdę jest załamany.
Pozdrawiam wieczorowo

Toś mnie teraz zaskoczyła, ja mam duże drzewa ale z wiedzą to różnie bywa
Co do opisanych objawów to moje orzechy takiej choroby nie mają i chyba nie miały, więc ciężko mi cokolwiek doradzić. Jak na chorobę grzybową to dziwne objawy
Radzę udać się do stacji sanitarno-epidemiologiczna, powinna być w każdym mieście powiatowym, my z ich usług też korzystamy jak pojawiają się jakieś dziwne choroby lub szkodniki. Zrobić zdjecia drzewa, przynieść kawałki kory, jak będą liście to je też można zabrać i oni powinni coś więcej wiedzieć.
To tyle co mogę powiedzieć, mam nadzieję że choć trochę pomogłam
Pozdrowionka
Alisonek 21:46, 10 mar 2014

Tusiala napisał(a)
Też sporo prac wykonaliście. Ależ fajnie, że wreszcie można sobie w ziemi podubać A Ty masz warzywnik?

No staramy się za jednym razem jak najwięcej zrobić ja tak w ziemi to jeszcze nie grzebałam, bo na razie to byly głównie prace wysokościowe i teraz sobotnie kopanie pęcherznic, ale w końcu przyjdzie dzień na chwastowanie
Oczywiście że mam warzywnik, o tych truskawach pisałam u Ciebie bo ja rok temu miałam ok 90krzaczków truskawek i cięłam je latem z liści.
To jest kawałek mojego warzywnika zimą

A tak wyglądał warzywnik 2 lata temu

wtedy jeszcze truskawki były na innym miejscu i przykryte szmatą
Alisonek 21:47, 10 mar 2014

iwonadm napisał(a)
super
dużo Wam się udało zrobić.
Czekam na więcej

Iwona więcej będzie jak grabami się zajmiemy i zlotokapa wytniemy
Gardener27 07:11, 11 mar 2014

Witaj Alu! Warzywnik też ma imponujące rozmiary i można w nim poszaleć z warzywami
Miłego dnia!
Tusiala 09:20, 11 mar 2014

Wiem, wiem, że o truskawach pisałaś ale nie widziałam ich u Ciebie teraz widzę i to nie tylko truskawy. No ładne i dorodne warzywka
Najgorsze to chyba ta walka z chwaściorami
szarlotka 11:49, 11 mar 2014

Pięknie się zapowiada. Będę podglądać pozdrawiam
Nikita 18:23, 11 mar 2014

Dzięki za info w sprawie orzecha, zaraz przekażę znajomemu

Alu, wkleiłam u siebie zdjęcia mojego „mini sadu” który kiedyś chciałaś zobaczyć…tylko nie pęknij ze śmiechu, bo to zupełnie nie taki sad o jakim myślisz…..
elzbieta_g 20:26, 11 mar 2014

chciała bym wskoczyć na setną stronę... spróbuje
ups... i się nie udało poczekam jeszcze
iwonaal 20:28, 11 mar 2014

To może ja?