Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

gosika67 16:33, 18 paź 2018

A co potem z tymi suszkami, robisz bukiety, kompozycje jesienne?
Bogdzia 20:36, 18 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
[b]
aleeeeeee zahaczyłam dziś o C. tylko po bułeczki, najbliżej z pracy mam i poległam, kupiłam dwa kilogramy krokusów ( cena za kg 15 zł)
wiesz ile to cebulek??? i gdzie ja je posadzę??

O to masz sporo sadzenia. Ja tez chciałam jeszcze dokupic ale juz nie było. Znasz nazwy?
mira 22:00, 18 paź 2018

Daliami cieszyłaś się przez te piękne dni - czytam że coś ze zdrowiem - oj to ciężko widoki podziwiać - za to bukiety porobiłaś - miód dla oczu.
Ja dziś zakończyłam pakowanie dali.

Krokusy rzeczywiście tanie - czy cebulki ok nie wysuszone? - najlepiej wykopać jakąś rynnę albo poletko wrzucić poprawić żeby do góry nogami nie były i tyle, no i lecieć po kolejny kilogram .

A z cebulowymi mam obawy - właśnie jak przetrwały w takiej suszy i czy te stare zakwitną bo deszczu u mnie od kwietnia niewiele.

pozdrawiam
paniprzyroda 09:14, 20 paź 2018

Pada. Leci drobna mżawka. Trochę mi to pokrzyżowało plany, bo zamierzałam dziś ogarniać doniczkowo na zimę, ale trudno.
Agato, nasze mamy mają swoje upodobania
Goniu, u mnie kotów nie ma i nie przygarniam żadnych, psy na to nie pozwalają. Hortensje stoją w bukietach do grudnia, potem wyrzucam i następuje zmiana dekoracji
Bożenko, nazwy na opakowaniach były nieczytelne, na pewno są żółte i niebieskie. Jakiekolwiek by nie były, to uwielbiam krokusy i długo nie zastanawiałam się, tylko pakowałam do koszyka Wiedziałam wcześniej, że w C. są cebule na kilogramy, ale nie wiedziałam, że krokusy też. Wzięłam ostatnie.
Mira, u mnie dalie wykopane, czekają na przewiezienie do piwnicy. Ja ich nie pakuję w gazety z obawy, że mogą zapleśnieć.
Cebulki krokusów były ok, na drugi czy trzeci dzień je posadziłam. I zrobiłam dokładnie tak, jak piszesz: wykopałam rowek wokół rabatki, wysypałam i odwróciłam piętkami do dołu, zgarnęłam ziemię i koniec. Zajęło mi to ok. pół godziny. Tam miałam miękką ziemię, bo sadziłam wcześniej trawki i rozchodniki. Jeśli nie będzie mi pasować, to wiosną poprzenoszę je w inne miejsce. Teraz było za sucho i w beton nie dałoby rady wbić łopatki.

Czekam jeszcze na jedyne zamówienie w tym roku - narcyzy Thalia. Miejsce czeka również, teraz deszcz ułatwi mi sadzenie

Czy tę trawę przesadzać na zimę do gruntu?? Dostałam od Jankosi piękną sadzonkę i żal byłoby mi ją stracić.

paniprzyroda 18:15, 20 paź 2018

Do południa padało, potem pokazało się słońce.
Schowałam do szklarenki wszystkie rojniki w małych pojemnikach. Może bym się tak z tym nie spieszyła, ale wróble namiętnie czegoś w nich szukały i robiły niezły bałagan, aż te najmniejsze rojniczki furgały po tarasie. Zrobiłam porządki w dwóch skrzyniach warzywnych, skrzynie do zlikwidowania. Zostawiłam trzecią, muszę gdzieś przechować siedmiolatkę, szczypiorek, trochę natki. Zadołowałam w nich trzy doniczki z cebulkami tulipanów wykopanych w czerwcu, ciekawe, czy coś zakwitnie. Zlikwidowałam część ziół z donic. Odzyskaną ziemią uzupełniłam dziury po wykopanych daliach. Pogarnęłam placyk pod brzozami, do jednej wanienki wsadziłam fiołki, jakąś resztkę funki, wykopane przy przeróbkach obrzeży szafirki. Jeszcze coś się zmieści, muszę pomyśleć.
Wykopałam mieczyki, kanny. Zawiozłam dalie na przechowanie do starego. Przy okazji mam kilka fotek.

las widzę tylko jak przejeżdżam

w starym ogrodzie

paniprzyroda 18:21, 20 paź 2018

miłorząb z katalpą, jeszcze kilka dni temu miał wszystkie liście, teraz zaczęły się sypać

i sama katalpa
yolka 18:37, 20 paź 2018

Oooo, a ja dziś nie zrobiłam nic, powoli popadam w hibernację
Gosiek33 19:25, 20 paź 2018

Bajkowe widoki

Siedmiolatki nie wykonuję, nigdy mi nie zmarzła
paniprzyroda 19:31, 20 paź 2018

Jolu, za wcześnie na hibernację. Dopiero teraz temperatury sprzyjają porządkom w ogrodzie. Chociaż straszą już zimą.. Mam nadzieję, że jutro też coś uda się podziałać
Dziś zauważyłam, że prawie każda z róż wysiliła się jeszcze na jakiś kwiatek, a te z lekka przesadzają

paniprzyroda 19:38, 20 paź 2018

po raz pierwszy udało mi się wyhodować takie okazy jarmużu

ubiegłoroczne chryzantemki pokazują oczka coraz śmielej