Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 19:55, 30 paź 2018

Toszko, baaardzo dziękuję za pomoc. Będziemy próbować. Wszystkie potrzebne dobroci mam, jutro kupię pastę ogrodniczą. Ten sposób z drągiem fajny, na pewno go wykorzystam
Toszka 11:28, 31 paź 2018

Przesadzajcie, póki czas. Będzie dobrze, byle teraz i od wiosny (przynajmniej do połowy lipca) pamiętać o podlewaniu - raz na tydzień ze 2-3 konewki lub kubły (ok.10l) wody.
Sama przesadzałam takie kolosy i wiem z doświadczenia, że kluczowym jest szybkie przesadzenie tak by korzenie nie obeschły, oraz owo upchnięcie ziemi. Cis jest twardy gość. Da radę Jeszcze będzie piękną ozdobą ogrodu
Pszczelarnia 11:38, 31 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
Haniu, faktycznie, ślinka leci, jak takie opisy się czyta
Aniu - anpi, mam figę już kilka lat w donicy. Na zimę chowam do domu. Wczesną wiosną zaczyna wegetację. W tym roku owoce dojrzały
Gosiu, trzeba kupić figę do donicy. W gruncie przy bardzo mroźnych zimach raczej wymarznie.

W sobotę będziemy wykopywać tego cisa. Ma kilkanaście lat. Nie chciałabym go likwidować, może się przyjmie, mam jednak wątpliwości.
Musi być przycięty i pytanie jak? Kula? Stożek? Bonzai odpada, niespecjalnie lubię. Ile przyciąć bez szkody dla krzewu?
góra dość gęsto zabudowana, dół jednak rzadki, co widać.
doradzicie? jest sens szarpać się z nim, czy lepiej dać sobie spokój?
fotki poglądowe

Jest szansa. Warto. Da radę. Ja mam plan zaduszkowy na wielkie bukszpany z bardzo starego ogrodu.
Pszczelarnia 11:40, 31 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
(...)

(...) ale wróciłam do lata na chwilę
połączenia

A u mnie nadal lato w daliowisku i już się cieszę na Twoją rabatę w polu w roku przyszłym.
anabuko1 12:07, 31 paź 2018

Fajne te połączenia dalii z różami.
Może ja do swoich róż w tym przyszłym sezonie trochę Tak zastosuje.
Kindzia 10:03, 11 lis 2018

Wczoraj dalie wykopaliśmy, za tydzień przymrozki u nas widać. Żółta podzielona, część pojedzie do innego ogrodu. Tylko 3 dalie zostawiłam, same wysokie.

Pozdrawiam
paniprzyroda 22:39, 11 lis 2018

Ewo, dalie to już wspomnienie, oby dobrze się przechowały Przesadzałaś duże bukszpany? Zabrałabym jednego ze starego ogrodu w przyszłym sezonie.
Aniu, sadź dalie z różami
Kindziu, jesteś Fajnie, że złota dalia zostaje
Toszko, cis przesadzony, ale dopiero wczoraj. Wspomogliśmy się ciężkim sprzętem i stalową liną, inaczej nie dało rady. Bryłę korzeniową podkopaliśmy, traktor wyciągnął go z dołu Obawiałam się, że nie przetrwa tej operacji, ale o dziwo bryła korzeniowa była całkiem duża i zwarta.
Nowy dół wykopaliśmy duży i głęboki, a co najważniejsze przekopaliśmy się przez warstwę czarnej, twardej jak skała gliny, przez którą już niejedna roślina padła w nowym ogrodzie. Dostał do dołu co potrzeba i em twierdzi, że da radę. Jednak upiera się, by go nie przycinać za mocno. Po pierwszym cięciu ok. 1/4 ma 1,70 wysokości. Uważam, że jeszcze ze 30 cm należałoby go skrócić i przyciąć boki, przynajmniej górą. Może jednak się mylę i em ma rację? Zmierzch uniemożliwił nam cięcie, dziś przerwa była, jutro trzeba je dokończyć.

paniprzyroda 22:54, 11 lis 2018

Złota jesień była i u mnie, wreszcie widać było doorenbosy sadzone jako cieniutkie patyczki. Linia kroplująca położona tej wiosny pomogła im wyraźnie, tu już w trakcie gubienia liści

nie wiem, kiedy bardziej lubię buki, wczesna wiosną, czy jesienią

paniprzyroda 23:01, 11 lis 2018

buki już zrudziały poza jednym, a wczorajsze fotki nie zapowiadają zimy
chryzantemy zimowały już raz, w pąku bordowe, w pełni rozkwitu złotorude

przywrotniki

ciemierniki martwią mnie młodymi przyrostami

paniprzyroda 23:05, 11 lis 2018

wiosenny zawilec

jeżówki dawno pościnane, ale trafiają się pojedyncze

a len kolorem przypomina mekonopsy?