Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 19:48, 20 paź 2018

Gosiu, siedmiolatka rosła w skrzyni, którą likwiduję. Przesadzam ją do tej, co zostaje chwilowo na zimę, bo w rabatki sadzić nie chcę
Masz rację, że w starym ogrodzie są bajkowe widoki. Wiele bym dała za to, by móc przenieść te drzewa Co jest oczywiście niemożliwe.
Ostrokrzew sięga piętra

a w ub. tygodniu posadziłam przy wejściu chryzantemy oczo..bitne
w tych donicach rosły pelargonie i ewidentnie coś je podżerało przez cały sezon, już patrzeć na nie nie mogłam a w ubiegłym roku białe pelargonie w tych samych donicach kwitły pięknie do grudnia, wyjmowałam je, jak dekoracje świąteczne zakładałam

gosika67 23:32, 20 paź 2018

Chryzantemy obie te różowe bardzo mi się podobają, a te żółte mają ładne tło w postaci niebieskich donic,róże jeszcze dają spektakl, u mnie mniej.To żółte drzewko z daleka wygląda jak forsycja oblepiona kwiatami.Pozdrawiam.
anabuko1 06:45, 21 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)

po raz pierwszy udało mi się wyhodować takie okazy jarmużu

ubiegłoroczne chryzantemki pokazują oczka coraz śmielej

C
Pięknie Ci te róże kwitną. A ta pierwsza co to za odmiana ??
Jarmuż ładnie urósł. Co z niego będziesz robiła ?
I chryzantemy piękne
tulucy 07:42, 21 paź 2018

Te ciemne chryzantemy przepiękne. Moje ciemne nie przetrwały, same jasne mam... Ale będę próbować jeszcze, wiosną dokupuję.
mira 13:17, 21 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
Jolu, za wcześnie na hibernację. Dopiero teraz temperatury sprzyjają porządkom w ogrodzie. Chociaż straszą już zimą.. Mam nadzieję, że jutro też coś uda się podziałać
Dziś zauważyłam, że prawie każda z róż wysiliła się jeszcze na jakiś kwiatek, a te z lekka przesadzają

Masz rację no i podziałałaś - ja zawija w gazety bo inaczej wysychają mi na wiór - każdy musi robić tak jakie ma warunki zimowania

tą trawkę wkop do ziemi i okryj liśćmi

katalpa w liściach u mnie już goła a mróz 30 września zważył liście i wisiały szmaty aż spadły - jesień ma rożne oblicza

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 20:54, 21 paź 2018

Kolor chryzantem przy wejściu niechybnie wpłynie na Twoje zasoby energetyczne, rączym kłusem będziesz sunąć do pracy.
A jaki był powód wyprowadzki ze starego ogrodu? (piękny jest i spłakałabym się, gdyby przyszło mi takie miejsce opuszczać)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 11:52, 22 paź 2018

Jejku jak pracowita jesteś, ja jeszcze dalii nie wykopałam, pewno wykopię tylko dwie na następny rok a resztę zostawię na zmarznięcie, bo i tak byłoby za dużo.
Róże u mnie też jeszcze pokazują kwiaty, teraz są piękne takie jaśniutki

No i muszę pochwalić chryzantemy, ciekawe czy przezimują ?
Gabriela 20:21, 22 paź 2018

Jaskrawe chryzantemy pięknie wyglądają w niebieskich donicach, lubię żółty z niebieskim. Ja też mam te żółte przed drzwiami.
Kasya 20:30, 22 paź 2018

Roze wręcz nie do wiary, jakieś rekordzistki
paniprzyroda 20:19, 23 paź 2018

Goniu, żółte chryzantemy na poprawienie nastroju w takie dni jak dziś
Aniu - anabuko ta cytowana róża to Artemis. Nie spodziewałam się, że będzie taka wysoka. Jarmuż w rabatce dla ozdoby
Łucjo, te ciemne chryzantemy przetrwały jedną zimę, posadziłam ot tak, na próbę. Były malutkie, a jak przyjdzie mroźna zima, to pewnie padną.
Mireczko, faktycznie podziałałam, chociaż zamknięcia sezonu jeszcze nie ogłaszam. Moja katalpa w nowym w niedziele jeszcze w liściach, ale dzisiejszy wiatr pewnie część już postrąca.

Haniu, kolor chryzantem cieszy, jak wracam z pracy, wtedy mam czas na chwilę przystanąć Stary ogród i dom mam jeszcze do ogarniania przez dwa lata. Potem mus się wyprowadzić, taka kolej rzeczy.
W nawiązaniu do rozmowy o choinach. Widać zagęszczony dół, żałuję, że nie przycięłam wiosną wierzchołków. Z metr będzie do ucięcia.

Mireczko, nie jestem taka pracowita chryzantemy ciemne już zimowały, co zrobię z żółtymi jeszcze nie wiem.