Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

gosika67 08:43, 24 paź 2018

Zestawienia kwiatów dopasowane, ładnie się uzupełniają a katalpa pokaźna.U nas całą noc lało, jest wiatr i za nic nie można się zabrać.
paniprzyroda 22:20, 27 paź 2018

Kasya, kwiatki z lata
Gonia, w tygodniu nie mam szans na pracę w ogrodzie, za późno wracam do domku

Gabriela napisał(a)

Jaki piękny zakątek przyszklarniowy, szufladeczka z rojnikami, jesteś mistrzynią nastrojów.
A róże i dalie dobrane perfekcyjnie na rabatach.

Gabrysiu
, podziwiałam Twój warzywnik, majstersztyk
W szufladce wyjęte tego dnia mieczyki z donicy. Obrazek taki sobie, po prostu roboczy Dalie w przyszłym roku powędrują na osobną rabatę w polu, muszę trochę wzmocnić wybrane karpy
dojrzały, próbowałam

Gabriela 22:24, 27 paź 2018

I jak figi? Słodkie były? Ale zazdroszczę! Ja podjadam greckie, suszone, nadziewane orzeszkami i sezamem, ale to nie to co świeże, przekrojone na ósemki, a w środku łyżka maskarpone, polane miodem...
paniprzyroda 22:42, 27 paź 2018

Wykorzystam przepis w przyszłym roku Miałam mieszane odczucia, chociaż słodkie były, fakt. Tegoroczne lato sprzyjało ich dojrzewaniu

sprzed tygodnia
Gruszka_na_w... 19:42, 28 paź 2018

Gabriela napisał(a)
I jak figi? Słodkie były? Ale zazdroszczę! Ja podjadam greckie, suszone, nadziewane orzeszkami i sezamem, ale to nie to co świeże, przekrojone na ósemki, a w środku łyżka maskarpone, polane miodem...

No nie To powinno być zabronione, takie katowanie zmysłów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anpi 20:20, 28 paź 2018

Wyhodowałaś swoje figi,czy coś nie w temacie jestem?Bo ja mam też figę w gruncie,ale dopiero drugi sezon.W tym roku góra zmarzła ,ale odbiła Ladnie od nowa od korzenia.Ciekawe jak będzie tej zimy?
Gosiek33 07:24, 29 paź 2018

Urocze porównania

Widać jak mocno powinnam i ja ciąć choinę

W tym roku figi obrodziły, szkoda że u mnie nie rosną
paniprzyroda 18:05, 30 paź 2018

Haniu, faktycznie, ślinka leci, jak takie opisy się czyta
Aniu - anpi, mam figę już kilka lat w donicy. Na zimę chowam do domu. Wczesną wiosną zaczyna wegetację. W tym roku owoce dojrzały
Gosiu, trzeba kupić figę do donicy. W gruncie przy bardzo mroźnych zimach raczej wymarznie.

W sobotę będziemy wykopywać tego cisa. Ma kilkanaście lat. Nie chciałabym go likwidować, może się przyjmie, mam jednak wątpliwości.
Musi być przycięty i pytanie jak? Kula? Stożek? Bonzai odpada, niespecjalnie lubię. Ile przyciąć bez szkody dla krzewu?
góra dość gęsto zabudowana, dół jednak rzadki, co widać.
doradzicie? jest sens szarpać się z nim, czy lepiej dać sobie spokój?
fotki poglądowe

Kasya 18:15, 30 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
Kasya, kwiatki z lata
Gonia, w tygodniu nie mam szans na pracę w ogrodzie, za późno wracam do domku

Gabrysiu
, podziwiałam Twój warzywnik, majstersztyk
W szufladce wyjęte tego dnia mieczyki z donicy. Obrazek taki sobie, po prostu roboczy Dalie w przyszłym roku powędrują na osobną rabatę w polu, muszę trochę wzmocnić wybrane karpy
dojrzały, próbowałam

Proszę mi o tym opowiedzieć
Toszka 19:01, 30 paź 2018

Na moje oko to Hicksii. Typowy pokrój bez systematycznego cięcia.

Nie wiem ile ma wzrostu, ale można pokusić się o nadanie mu formy. Zwłaszcza tuż przed wykopaniem (łatwiej mu będzie wykarmić=utrzymać masę zieloną). Teraz doskonały jest czas na przesadzenie z jak największą bryłą korzeniową (wszystko zależy od siły fizycznej). Korzenie na ten moment są równie głębokie i szerokie jak góra...piszę to dla informacji.
Przemyśl opcje
ścięcie o 1/2 lub 2/3 i cięciem regularnym prowadzenie w coś na kształt jaja lub kulo-poduchy. To nie będzie taka sama poducha jak z baccaty, ponieważ Hicksii ma pionowe przyrosty, ale regularnym cięciem pomału wyprowadzisz fajny kształt.
Druga opcja to czworobok...kwadrat lub prostokąt pionowy.
Radzę teraz przesadzać, bo korzenie zdążą się przez zimę zregenerować w sporej części.
Dół to: dolomit, kompost (jako warstwa oddzielająca dolomit od obornika), na to mieszanka kompostu z obornikiem z dodatkiem kory, mączki...to zmieszane z rodzimą ziemią i nawozem pk zamiast ukorzeniacza (np.pk magic) lub inny pk ale bez azotu. Za miesiąc obsypanie wierzchniej warstwy dolomitem (nie powinno się łączyć obornika z wapnem), przegrabienie z wierzchu.
Bardzo trudno doskonale upchnąć ziemię pod wielką bryłę korzeniową, tak by nie pozostały tzw. poduszki powietrza. Dlatego też proponuję nie tylko sadzić w tzw. błotko, ale też po posadzeniu użyć drąga. Nim po obwodzie bryły korzeniowej robimy głębokie dziury lekko pod kątem pod korzenie. W dziury lejemy wodę i drągiem wystarczy lekko poruszać na boki. Woda pomoże wpłynąć ziemi jak najgłębiej. Na drugi dzień można "myk" z kijem powtórzyć i ręką już dopchnąć ziemię. To stara sztuczka - pomocna i niezawodna

edit
po cięciu grubych gałęzi dobrze by było rany zasmarować maścią ogrodniczą.