Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

yolka 19:58, 11 paź 2018

Mieszkasz w Marcinkowie ogrom odmian marcinków czy asterków (właściwie jeszcze nie rozróżniam, a może to to samo?) powaliła mnie na kolana. Piękna pastelowa róża - jak ma na imię? I jeszcze zapytam o te białe kwiatuszki z żółtym okiem - co to? i jak to przenieść do mojego ogródka
paniprzyroda 21:12, 11 paź 2018

anpi - Aniu, jeśli liście piwonii były brązowe i suche, to dobrze, że je wcześniej wycięłaś. Coś musiało im dolegać, tak miałam w pierwszych dwóch, trzech latach po posadzeniu nowych krzaczków. Dobrze jest wiosną podlać/opryskać miedzianem w fazie pokazywania się pąków. W tym roku jedna młoda sadzonka pochorowała mi się tuż po kwitnieniu, nie było rady, wycięłam wszystko przy ziemi. Zdążyła jeszcze odbudować kilka całkiem ładnych liści.

Joluś, może być i Marcinkowo Pastelowa róża to Parky, puściła całkiem długie baty. W ogóle w tym roku róże poszalały z jesiennymi przyrostami. Pastella, Artemis, Gertruda, Leoś i kilka innych osiągnęło dobre 170 cm. Wszystko do cięcia, bo i tak zmarznie.
Biały kwiatuszek to aster sercolistny, świeży zakup ze Skierniewic. Jak tylko się rozrośnie, będzie do uskubania Może będziesz w okolicy, to pozostałe również dadzą się podzielić
Tegoroczne sadzonki stipy w tym miejscu są grubiutkie i mają śliczny kolor
Gruszka_na_w... 21:19, 11 paź 2018

Najładniej przebarwiły się piwonie, które jesienią są w półcieniu. Te w słońcu raczej zasychają.

Niektóre zakątki Twojego ogrodu mogłabym uznać za własne (astry wtykane między młode iglaki).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margarete 22:45, 11 paź 2018

Jak mam podzielić i rozmnożyć moje astry-Marcinki ? Dostałam od Bogdzi w kilku kolorach i jeszcze Jankosi obiecała mi białe, wysokie. Kiedy ? I jak mam je rozmnożyć ?
Na wiosnę tak normalnie łopatą na pół jak np. liliowce ?
mira 23:13, 11 paź 2018

Podglądam, astry gwiazdorzą to prawda - obiecałam sobie że już dość ale chyba małe białe się upchnie
a barbuli nie mam i nie widziałam w realu - nie lubię tych co się opóźniają wiosną - miałam taką śliczną rutewkę - no i przepadła może wymarzła

piękne dekoracje ale to normalne

pozdrawiam
tulucy 23:18, 11 paź 2018

Astry piękne są... Ten niebieski u Gosi teraz będzie za mną chodził... Nie mam takiego jasnego...
mira 23:19, 11 paź 2018

Margarete napisał(a)
Jak mam podzielić i rozmnożyć moje astry-Marcinki ? Dostałam od Bogdzi w kilku kolorach i jeszcze Jankosi obiecała mi białe, wysokie. Kiedy ? I jak mam je rozmnożyć ?
Na wiosnę tak normalnie łopatą na pół jak np. liliowce ?

tak normalnie
anpi 23:25, 11 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
anpi - Aniu, jeśli liście piwonii były brązowe i suche, to dobrze, że je wcześniej wycięłaś. Coś musiało im dolegać, tak miałam w pierwszych dwóch, trzech latach po posadzeniu nowych krzaczków. Dobrze jest wiosną podlać/opryskać miedzianem w fazie pokazywania się pąków.

Ale w fazie pokazywania się pąków kwiatowych,nie jak tylko wychodzi z ziemi?
sylwia_slomc... 08:57, 12 paź 2018

Cofam i cofam i napatrzyć się nie mogęCudne astry, pięknie przebarwione piwonie( ja moje ścinam jak przymrozek zmrozi bo wcześniej ładne)Rh większy od domu ŁAŁ
Pszczelarnia 10:10, 12 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)

skierniewicki nabytek

Mariola, nie jest to aster divaricatus przypadkiem?