Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

jankosia 23:06, 12 lis 2018

Czy to jest ten cis spod bramy? Jeśli tak, no to Wow! Ja też bym go jeszcze ciut ciachnęła, ale wiosną zanim ruszy wegetacja. I nie martw się przyjmie się, trzymamy kciuki
AniazUroczyska 12:29, 13 lis 2018

Zajrzałam i będę zaglądać częściej . Widzę,że też jesteś z łódzkiego Roślinki piękne, zauroczyły mnie hortensje i róże( oczywiście), ale też dorodna budleja i marcinki. Tak olbrzymiego różanecznika jak u Ciebie( chyba przed starym domem) , w życiu nie widziałam!
Talenty różne posiadasz, widać,że zdolna z Ciebie dziewczyna
anabuko1 13:10, 13 lis 2018

paniprzyroda napisał(a)
z pozdrowieniami dla zaglądających

Masz jeszcze piękne róże
Ale ta fuksja w patriotycznych barwach jest śliczna.
Ja mam jedną. I nie jest taka ładne jak twoja
Już zabrałam ja do domu.na razie zlecialy wszystkie liście
Pszczelarnia 14:03, 13 lis 2018

Tak przesadzałam. Nic im nie było. Jedyna trudność to dobre wykopanie.

Ułanka na biało-czerwono stosownie do święta - "Przybyli ułani pod okienko ... "
Wiolka5_7 14:09, 13 lis 2018

Fajnie,że udała się akcja przesadzanie cisa niech zdrowo rośnie

Buki kocham najbardziej i uwielbiam i wiosną i jesienią Twoje pięknie się przebarwiły moje młodziaki już łyse...
Wiosną w planach jeszcze 3 szt.Dawyck Purple
paniprzyroda 21:10, 13 lis 2018

Jolu, fuksję można przetrzymać tak jak pelargonie, oleandry w chłodnym miejscu. Ziemię wymieniam wiosną wszystkim zimującym w pomieszczeniach roślinom, no chyba że mają już duże donice, to wyjmuję część ziemi z wierzchu i zastępuję nową. Ostatnio fuksji nie przechowuję, kupuję nowe z początkiem sezonu.
Joku, bardzo dziękuję za spostrzeżenia o bukszpanie. Wielokrotnie przesadzałam kilkuletnie, ale ponad dwudziestoletnich okazów nigdy.
Kindziu, ba, złota jest śliczna, może z powrotem uśmiechnę się o jeden kartofelek
Aganiu, jabłonki jeszcze młodziutkie a już cieszą
Haniu, kosy nie dowiedziały się jeszcze, że jabłuszka na nich czekają
Tamaryszku, z cisem nie było łatwo, ale żal mi go było, dlatego dopytywałam na forum. Sadziliśmy go już dużego jak zaczynaliśmy budowę, w międzyczasie plany się zmieniły co do lokalizacji budynku gospodarczego i trzeba było z nim uciekać. Mam nadzieję, że przeżyje drugą przeprowadzkę.
Jankosiu, jak wyżej napisałam, to cis, który rósł już w nowym ogrodzie, tyle że duży był Tamte przed bramą, a raczej wejściem do biura w starym ogrodzie rosną sobie spokojnie i chyba nie będziemy ich zabierać. Dwaj strażnicy Są pięknymi geometrycznymi bryłami i mam nadzieję, że w przyszłości następca ema będzie umiał się nimi zająć.

paniprzyroda 21:22, 13 lis 2018

AniuzUroczyska witam Cię serdecznie i zapraszam Wyjaśniam również, że piękny rododendron niestety, nie rośnie u nas tylko w ogrodzie mojej cioci.
Aniu, dzięki Fuksja powinna odbić, daj jej czasu
Pszczółko, lubię ułanki i piękne święta również
Tak się zastanawiam, czy jeszcze ryzykować z przesadzaniem bukszpanu, najwcześniej w sobotę moglibyśmy to zrobić.
Wiolka, też kocham buki, ale więcej ich nie zmieszczę, chyba że w jakiejś zminiaturyzowanej postaci

paniprzyroda 21:34, 13 lis 2018

Mam nadzieję, że c i s będzie rósł, dziękuję Wam
Dodam, że wczoraj przesadziłam jeszcze dwie małe kule cisowe, jak dodam kule bukszpanowe, to mam całkiem nową rabatę.
Zabrałam także z przechowalnika osiem sztuk cisów ukorzenionych przeze mnie kilka lat temu, wyrosły szczuplaki wysokie aż wreszcie znalazłam dla nich miejsce w nowym. Teraz tylko przytnę i niech nabierają ciała
a dziś zaczęła się długo oczekiwana akcja
przed thują po prawej miejsce po wykopanym cisie

Gabriela 21:41, 13 lis 2018

Budowa budynku gospodarczego? Człowiek czeka ak głupi masę czasu na łaskawców wykonawców, a potem się cieszy jak głupi jak łaskawie przyjdą.
Mariola, myślisz już o bombkach? Bo ja tak.
paniprzyroda 22:12, 13 lis 2018

Gabrysiu, ja sądziłam, że ta budowa już w tym roku nie ruszy. Jak wróciłam z pracy, szkielet włącznie z dachem już stał.
Kilka dni i podobno skończą. Tylko nie wiadomo, czy pogoda pozwoli na położenie tynku. Oby.
Wreszcie będzie można ruszyć wiosną z resztą : komunikacją, trawą itp.

Bombki to na razie temat odległy Pewnie coś dokończę, bo kilka projektów zaczętych leży. Niemniej założyłam sobie, że nic na siłę, bo inne priorytety czekają na zimowy czas