Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

anabuko1 21:43, 12 kwi 2019

ależ t masz bogactwo wielkie kolorów, odmian sasanek.
Chyba masz wszystkie jakie są
Przepiękne
paniprzyroda 22:55, 12 kwi 2019

Aniu, sasanki dziękują

niespodzianka w ułudce
Gosiek33 07:15, 13 kwi 2019

Ależ wypasione sasanki, uwielbiam i mam nadzieję, że moje też tak się rozrosną

to nie perukowiec tylko judaszowiec perukowce jeszcze śpią głębokim snem
paniprzyroda 07:20, 13 kwi 2019

Gosiu, fakt judaszowiec, było spać już iść, nie zdjęcia podpisywać, poprawiłam, dzięki. Sasanki na pewno nabiorą masy Byłam właśnie u Ciebie.
Bogdzia 12:58, 13 kwi 2019

Piekne masz sasanki u mnie jedna kwitnie zaszyta w krzaki a inne na otwartym terenie ledwie zaczeły rosnąc.
Gruszka_na_w... 17:13, 13 kwi 2019

Mariolko, czy sasanki można dzielić? Jeśli tak, to kiedy i jak?
Wiem, że są krótkowieczne i po paru latach stara sadzonka zamiera. Tak przynajmniej zrobiła u mnie. Sądziłam, że nowe pozyskuje się tylko z siewu lub zakupu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
gosika67 18:26, 13 kwi 2019

Oglądam judaszowca, misa rojnikowa świetna. Ładne te nasze sasanki co?
A towarzysz ułudki to fiołek?
Pola 18:31, 13 kwi 2019

Objrzałam fotki, judaszowiec mnie zainteresował bo to mój nowy zakup. Masz go piękny.
Jak długo rośnie w twoim ogrodzie? Czy masz go gdzieć kwitnący do obejrzenia .
paniprzyroda 21:40, 14 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mariolko, czy sasanki można dzielić? Jeśli tak, to kiedy i jak?
Wiem, że są krótkowieczne i po paru latach stara sadzonka zamiera. Tak przynajmniej zrobiła u mnie. Sądziłam, że nowe pozyskuje się tylko z siewu lub zakupu.

Haniu, jak najbardziej, można dzielić, jeśli kępy są już duże. Właściwie to przesadzam je i wiosną, i jesienią. Latem trudniej się przyjmują ze względu na upały. Czasem jakaś wypadnie, nie ma tak dobrze, że wszystkie równomiernie rosną, wtedy uzupełniam młodszymi. Moje sadziłam pięć lat temu, sprawdziłam na wątku, bo pokazywałam fotki. Część wykopałam ze skalniaka ze starego ogrodu, troszkę dostałam, część dokupiłam na rynku, nawet takie kopane z gruntu. Sadziłam od razu po kilka sztuk, zależało mi na szybkim efekcie. Potem już kupowałam pojedyncze sztuki, np. Papageno. Tę właśnie przesadziłam jesienią, ma się dobrze, ale jeszcze nie zakwitła. I coś mi się wydaje, że jeszcze raz zmieni miejsce tuż po kwitnieniu

Goniu, tak, to różowy fiołek, musiałam go razem z ułudka przywieźć.
Pola, miło, że zostawiasz ślad Judaszowiec rośnie u mnie pięć lat, kupiłam go notabene jako grujecznika, kiedy jeszcze listków nie miał, taką pokraczną chudą miotełkę. Wyprowadziłam go na cztery pędy, podcinając od dołu. Szukałam fotek, ale same niewyraźne, może w tym roku uda sie zrobić jakieś przyzwoite. Dziś tak wygląda

Wczoraj po południu troszkę pokropiło, dziś śladu nie ma. Zakwitły kolejne tulipany

paniprzyroda 21:43, 14 kwi 2019

Bożenko, masz pewnie rarytaski sasankowe to i później zakwitną niż te zwykłe.
i kolejne tulipanki

i takie też