Masz racje Dorotko, z wierzbami same kłopoty...nie tylko z nimi, teraz widzę u siebie, że narobiłam sobie kłopotu z świerkami srebrnymi...mogłoby ich nie być?
Jest z wierzbami duży kłopot w małych ogrodach. Ale ja i tak lubię na nią patrzeć, lubię jej kolor wiosną i zieloność do późnej jesieni. Lubię jej pokrój płaczący.
Ja nie twierdzę, że z wierzbami są same kłopoty. Uważam, że wyglądają bardzo ładnie, dają potrzebny cień swoim parasolowatym kształtem. Ja swoją bardzo lubiłam, ale następnej nie posadzę, kilka razy w sezonie trzeba było przycinać jej gałęzie, które rosły jak szalone. Lubiły ją mszyce i jakieś inne robale. Musiałam ją co najmniej 2-3 razy w sezonie pryskać, bo inaczej nie dało by się pod nią siedzieć. Każdy sam musi rozważyć za i przeciw.
Kiedyś miałam srebrnego świerka, został wycięty. Rósł na przeciw okna kuchennego, zacieniał i zasłaniał słoneczko. Poza tym rósł bardzo blisko chodnika. Długo nie chciałam kolejnego, przed Bożym Narodzeniem dostałam od sąsiadki gałęzie na wianki. Kujący był strasznie, ale wianki i inne dekoracje ze srebrnego świerka są dużo ładniejsze niż z zielonego igliwia.
Na pewno sobie kupię srebrnego świerka tylko będę zwracała uwagę, żeby był z miękkimi igłami. Wiem, że takie są. Srebrne świerki dają piękny kolor w zimozielonym ogrodzie i ze względu na to na pewno chcę go mieć. Przemyśl za i przeciw zanim podejmiesz decyzję.
Obecność tu na Ogrodowisku daje dużą dawkę wiedzy, wirtualne rozmowy o tym co lubimy czyli o roślinkach. Tu rodzi się wiele przyjaźni z tak samo zakręconymi ogrodowo, ale jest to też straszny zjadacz czasu.
Też lubiłam tą moją wierzbę, ale na razie za nią nie tęsknię. Ja mam nadzieję, że u mnie z różami wszystko w porządku. Przyłożyłam się i zrobiłam kopczyki i poowijałam pędy. Mam nadzieję, że Twoje odbiją od ziemi i wszystko będzie dobrze.
Poczytaj co napisałam Agani o wierzbie i dobrze się zastanów. Może lepiej brzozę posadzić, uważam, że są dużo ładniejsze i z pewnością dobrze sprawdzą się na podmokłym terenie, bo one to prawdziwe pijaki, potrzebują dużo wody.