Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Agania 09:26, 26 mar 2018

Masz racje Dorotko, z wierzbami same kłopoty...nie tylko z nimi, teraz widzę u siebie, że narobiłam sobie kłopotu z świerkami srebrnymi...mogłoby ich nie być?
Waclaw 14:28, 26 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Dziękuję, w grudniu minęło 4 lata jak a Wami tu jestem.

Ooooo
to szmat czasu
A ja dopiero zaczynam. Wszystko przede mną
Pszczelarnia 14:34, 26 mar 2018

Jest z wierzbami duży kłopot w małych ogrodach. Ale ja i tak lubię na nią patrzeć, lubię jej kolor wiosną i zieloność do późnej jesieni. Lubię jej pokrój płaczący.

Nie są to drzewa długowieczne.

U mnie wiele róż wypadło.

Urszulla 15:20, 26 mar 2018

Agania napisał(a)
Gratuluję Dorotko 600 strony...pięknych różanych fascynacji Ci życzę w tym roku.

Ja wycięłam jałowca i musiałam mocno przyciąć jedną różyczkę, nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale busz już był za duży z tą różą, przeschnięte gałęzie mieszały się ze zdrowymi.

Ja też dojrzewam na wycięcie wierzby IWY, myślałaś już czym ją zastąpisz?

Wycinanie Iwę Pendulę? A ona była na mojej liście na mokre miejsce. I teraz mam dylemat.
Dorota123 21:24, 26 mar 2018

Agania napisał(a)
Masz racje Dorotko, z wierzbami same kłopoty...nie tylko z nimi, teraz widzę u siebie, że narobiłam sobie kłopotu z świerkami srebrnymi...mogłoby ich nie być?
Ja nie twierdzę, że z wierzbami są same kłopoty. Uważam, że wyglądają bardzo ładnie, dają potrzebny cień swoim parasolowatym kształtem. Ja swoją bardzo lubiłam, ale następnej nie posadzę, kilka razy w sezonie trzeba było przycinać jej gałęzie, które rosły jak szalone. Lubiły ją mszyce i jakieś inne robale. Musiałam ją co najmniej 2-3 razy w sezonie pryskać, bo inaczej nie dało by się pod nią siedzieć. Każdy sam musi rozważyć za i przeciw.
Kiedyś miałam srebrnego świerka, został wycięty. Rósł na przeciw okna kuchennego, zacieniał i zasłaniał słoneczko. Poza tym rósł bardzo blisko chodnika. Długo nie chciałam kolejnego, przed Bożym Narodzeniem dostałam od sąsiadki gałęzie na wianki. Kujący był strasznie, ale wianki i inne dekoracje ze srebrnego świerka są dużo ładniejsze niż z zielonego igliwia.
Na pewno sobie kupię srebrnego świerka tylko będę zwracała uwagę, żeby był z miękkimi igłami. Wiem, że takie są. Srebrne świerki dają piękny kolor w zimozielonym ogrodzie i ze względu na to na pewno chcę go mieć. Przemyśl za i przeciw zanim podejmiesz decyzję.
Dorota123 21:28, 26 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Ooooo
to szmat czasu
A ja dopiero zaczynam. Wszystko przede mną
Obecność tu na Ogrodowisku daje dużą dawkę wiedzy, wirtualne rozmowy o tym co lubimy czyli o roślinkach. Tu rodzi się wiele przyjaźni z tak samo zakręconymi ogrodowo, ale jest to też straszny zjadacz czasu.
Dorota123 21:31, 26 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jest z wierzbami duży kłopot w małych ogrodach. Ale ja i tak lubię na nią patrzeć, lubię jej kolor wiosną i zieloność do późnej jesieni. Lubię jej pokrój płaczący.

Nie są to drzewa długowieczne.

U mnie wiele róż wypadło.

Też lubiłam tą moją wierzbę, ale na razie za nią nie tęsknię. Ja mam nadzieję, że u mnie z różami wszystko w porządku. Przyłożyłam się i zrobiłam kopczyki i poowijałam pędy. Mam nadzieję, że Twoje odbiją od ziemi i wszystko będzie dobrze.
Dorota123 21:35, 26 mar 2018

Urszulla napisał(a)

Wycinanie Iwę Pendulę? A ona była na mojej liście na mokre miejsce. I teraz mam dylemat.
Poczytaj co napisałam Agani o wierzbie i dobrze się zastanów. Może lepiej brzozę posadzić, uważam, że są dużo ładniejsze i z pewnością dobrze sprawdzą się na podmokłym terenie, bo one to prawdziwe pijaki, potrzebują dużo wody.
AgataM 21:39, 26 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Poczytaj co napisałam Agani o wierzbie i dobrze się zastanów. Może lepiej brzozę posadzić, uważam, że są dużo ładniejsze i z pewnością dobrze sprawdzą się na podmokłym terenie, bo one to prawdziwe pijaki, potrzebują dużo wody.

Popieram Cię Dorotka. Brzoza też tak nie śmieci. Innym drzewem co lubi wodę jest olcha. Ale ona nie bardzo do ogrodu
Dorota123 22:27, 26 mar 2018

AgataM napisał(a)

Popieram Cię Dorotka. Brzoza też tak nie śmieci. Innym drzewem co lubi wodę jest olcha. Ale ona nie bardzo do ogrodu
Ja niestety nie mogę mieć brzozy, u mnie za sucho.
Nie wiem, czy coś będzie z tej perowskiej, jak ją przycinałam w domu to ona sucha była.