Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 20:23, 08 kwi 2018

Waclaw napisał(a)

Rozbawiłaś mnie tym wyposażeniem ogrodnika
Tak, cebulice rosną dziko. Rosną na grobli miedzy stawem i rzeczką, wszędzie wokoło. Zrobię zdjęcia. Nie jestem pewien czy to cebulice. Mają pojedyncze żółte kwiatuszki. Wysokie na 10 - 15 cm. Za rzeką rosną również dzikie pierwiosnki choć nie ma ich tak dużo. Te łany przebiśniegów też rosną za rzeką ale w innym miejscu i jest ich znacznie, znacznie i jeszcze raz znacznie więcej. Rzeczywiście wyglądają imponująco.
Dzisiaj rugowałem trawnik w przedogródku. Straszna praca. Warstwa filcu z mchem na około 5-8 cm. Szpadla nie mogłem wbić. Czeka mnie masę pracy.
Widziałam zdjęcia u Ciebie, my na te żółte kwiatuszki mówiliśmy pierwiosnki, ale do końca nikt nie wiedział jak się nazywają. Dziko rosnących przebiśniegów zazdroszczę, bo widok piękny, ja w ogóle jestem łasa na piękne widoki. Od dziecka lubiłam kwiatuszki i tak mi już zostało.
Dorota123 20:30, 08 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niby czosnki fajneKolory zaraz wybuchną na całego
Tak mi tęskno do mocnych kolorów w ogródku, że teraz to nawet te kulki mnie satysfakcjonują.
Gardener27 20:32, 08 kwi 2018

Widzę że wiosna powoli się rozkręca również u Ciebie Doroto.
Dekoracje świąteczne obejrzałem z prawdziwą przyjemnością.
Fioletowe kule bardzo ciekawe, podobne widziałem w Holandii tylko większe i pomarańczowe.
Waclaw 21:15, 08 kwi 2018

Dorota123 napisał(a)
Widziałam zdjęcia u Ciebie, my na te żółte kwiatuszki mówiliśmy pierwiosnki, ale do końca nikt nie wiedział jak się nazywają. Dziko rosnących przebiśniegów zazdroszczę, bo widok piękny, ja w ogóle jestem łasa na piękne widoki. Od dziecka lubiłam kwiatuszki i tak mi już zostało.

następnym razem zrobię zdjęcia dzikich pierwiosnków. To nie są te żółte. Pierwiosnki inaczej wyglądają.
Spróbuję w necie te żółte znaleźć
A miłość do kwiatów niech nas nie opuszcza
Bogdzia 22:18, 08 kwi 2018

Dorota123 napisał(a)
Żonkile u mnie szybko startują, może nawet za szybko. Niektóre mają końcówki listków sparzone przez mróz. Twoja ziemia chyba jest "cięższa" dłużej trzyma wilgoć i mróz to dlatego później Twoje startują.

U mnie jest piasek ale teren mocno obniżony i zimno bardzo długo się trzyma , denerwuje mnie to ale nic nie zmienię, za stara jestem na zmiany.
Waclaw 22:41, 08 kwi 2018

Bogdzia napisał(a)

U mnie jest piasek ale teren mocno obniżony i zimno bardzo długo się trzyma , denerwuje mnie to ale nic nie zmienię, za stara jestem na zmiany.

Nie patrz w metrykę. Swoją energią, entuzjazmem, życzliwością mogła byś wielu " młodych staruszków" obdzielić.
Bogdziu, keep smiling
danuta_szwajcer 03:15, 09 kwi 2018

Ale masz fajne kępki żonkili, nornice jak widac nie zjadaja ich? Pozdrawiam wiosennie
Nikita 08:06, 09 kwi 2018

Dorotko, macham wiosennie.
"Niby czosnki" rewelacyjne. Myślałam, że to gipsowe kulki. Widać, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Super wyglądają.
Piękna wiosna u ciebie....zazdraszczam żonkili. Ja mam tylko kilka sztuk.
anabuko1 13:53, 09 kwi 2018

O u ciebie już zaraz będą zonkile kwitly.
Moje jeszcze się nie szykują do kwitnienia.
Kule fajniusie.
Pozdrawiam pomyslowa kobietko
Milka 15:07, 09 kwi 2018

Dorota123 napisał(a)
Właśnie sprawdziłam w 2015 roku było 5 kwiatków, z każdej cebuli jest około 7 nowych , takich do kwitnięcia. W sierpniu część sobie przesadzę i dam tam dobrej ziemi. Mam też sporo młodych siewek, ale nie wiele jest w stanie przeżyć konkurencję o wodę i światło w moim ogródku.

Fantastycznie nabrały masy i czosnki i żonkile, u mnie albo jeden rok kwitną, a drugi nie, masy nie nabierają, powoli wkurzają mnie cebulowe
Śliczna wiosna się u ciebie zapowiada. O paulowni napisałam u siebie, masz fotkę swojej??