Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Waclaw 22:51, 27 maj 2019

Dorota123 napisał(a)
Wacławie ja wykopuję już rośliny cebulowe z obawy żeby nie zgniły w ziemi. zwykle wykopuję tak jak piszesz, gdy zżółkną liście.

Cebulowe mam na okrągłym klombie pod wierzbą hakuro nishiki. Po tym jak w 2018 przekwitły posadziłem tam żurawki i rozplenice. Teraz żurawki ledwo przebijają się przez liście gęsto rosnących tulipanów i żonkili. Rozplenice zagłuszone stoją w miejscu. Cebule się jeszcze nie wykształciły. Gdy je wykopię bez ziemi - myślę, że cebule będą bardzo słabe. Z ziemią - nie mam szans. Musiałbym całą ziemię wybrać. Bardzo gęsto rosną. Razem z kosaćcami i krokusami. Zastanawiam się aby liście do połowy ściąć. Jakie Twoje zdanie?
ElzbietaFranka 22:57, 27 maj 2019

Oj Dorotka tyle pomysłów masz a brzeczyka nie potrafisz zamaskować. Odkryj kamykami i będzie dobrze.

U mnie dziewanna już wyrasta 4 rok i pięknie kwitnie. Myślałam, że w zeszłym roku już nici będą a ona wyrosła i pięknie kwitła w tym roku tez.
Może się wysiewa w tym samym miejscu nie wiem.

marba 23:20, 27 maj 2019

Piękne te białe dziewanny, u mnie się same wysiały, pewnie przeszły od sąsiada. Chyba będą żółte, jak u niego. Ale te białe bardzo mi się podobają.
mirkaka 13:22, 28 maj 2019

Och jak dobrze że rybki są już w większym stawie Trochę bałam się że się na mnie Dorotko obrazisz za tę uwagę, ale widzę że masz wrażliwe serduszko
Ewa777 15:33, 28 maj 2019

Pięknie u Ciebie - tyle kolorów, kwiatów. Nowa "kałuża" piszesz, a zrobiłaś coś pięknego. Te wszystkie dodatki dodają uroku.
Rozwijasz się też fotograficznie - widać jak bawisz się fotografią. Bardzo mi się podobają te zdjęcia, gdzie wydobywasz intensywne kolory kwiatów
Dorota123 20:40, 29 maj 2019

Rumianka napisał(a)

Masz pięknie...ale się rozmarzyłam...
Dziękuję, zapraszam częściej.

Dorota123 20:57, 29 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Równowaga w oczku musi sie dopiero ustalic, w najlepszym wypadku trwa to dwa tygodnie, ale często dłużej. U mnie jak sie ustaliła to zalało mułem, który jakoś wcale nie osiada na dnie, ciągle taki bełt.
Codziennie wody się nie podmienia bo nigdy równowagi nie będzie
Dzięki za wskazówki, ale czy u Ciebie też namnożyło się dużo glonów, one są takie nitkowe i ciągną się od dna do powierzchni wody. Zielenieje mi też żwir w wodzie. Nie miałam pojęcia, że nie wolno wymieniać części wody. Boję się, że mi zakiśnie, bo to mała powierzchnia. Wstrzymam się kilka dni i poobserwuję. Muszę zobaczyć jak tam u Ciebie teraz to wygląda.

Dorota123 21:34, 29 maj 2019

Waclaw napisał(a)

Cebulowe mam na okrągłym klombie pod wierzbą hakuro nishiki. Po tym jak w 2018 przekwitły posadziłem tam żurawki i rozplenice. Teraz żurawki ledwo przebijają się przez liście gęsto rosnących tulipanów i żonkili. Rozplenice zagłuszone stoją w miejscu. Cebule się jeszcze nie wykształciły. Gdy je wykopię bez ziemi - myślę, że cebule będą bardzo słabe. Z ziemią - nie mam szans. Musiałbym całą ziemię wybrać. Bardzo gęsto rosną. Razem z kosaćcami i krokusami. Zastanawiam się aby liście do połowy ściąć. Jakie Twoje zdanie?
Co do tulipanów, miałam nadzieję, że zrobiłeś może zdjęcie z tym miejscem żeby zobaczyć jak to wygląda. Ja wykopałam tulipany, hiacynty i szafirki bez ziemi. Nie obcinałam im łodyg, wraz z zielonymi częściami powkładałam cebulki do płytkich pudełek tekturowych i postawiłam na słoneczku. Nie wiem czy to dobra metoda, po prostu tak zrobiłam. Cebulki wyglądają dobrze, myślę że będą kwitły w następnym sezonie. Gdybym je zostawiła w ziemi pewnie by zgniły z nadmiaru wilgoci. Później spakuję je do papierowych torebek i schowam do drewutni. Jesienią wsadzę do ziemi.

Dorota123 21:42, 29 maj 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Oj Dorotka tyle pomysłów masz a brzeczyka nie potrafisz zamaskować. Odkryj kamykami i będzie dobrze.

U mnie dziewanna już wyrasta 4 rok i pięknie kwitnie. Myślałam, że w zeszłym roku już nici będą a ona wyrosła i pięknie kwitła w tym roku tez.
Może się wysiewa w tym samym miejscu nie wiem.

No kochana wjechałaś mi na ambicje, jutro się zajmie tym brzęczykiem. Wiesz jak się tak zastanowiłam, to pomyślałam, że może jednak te dziewanny są wieloletnie. Kwitną mi w tych samych miejscach tylko bardziej obficie.

Dorota123 21:47, 29 maj 2019

marba napisał(a)
Piękne te białe dziewanny, u mnie się same wysiały, pewnie przeszły od sąsiada. Chyba będą żółte, jak u niego. Ale te białe bardzo mi się podobają.
Dziękuję mam jeszcze dwa odcienie różu, ale zdecydowanie białe najładniejsze. Muszę zebrać z nich nasionka, bo tylko jeden krzaczek mam tych białych. Szkoda by było gdyby znikły kiedyś.