Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

tusiawka 16:48, 10 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
Piękna fioletowa mgiełka, ślicznie wyglądą te grupy lawendy i podoba mi się też pomysł z białymi begoniami pełnymi w gruncie...
U mnie pomidorki koktailowe mają już owoce, ale jeszcze małe i zielone.

No i możesz już robić Fiori di Zucca kwiaty cukinii np. faszerowane mozzarellą i smażone na głębokim tłuszczu, mniam .

Begonie bulwiaste do gruntu sadziła moja babcia. Tylko miejsce musi być jasne, ale nie w pełnym słońcu. Na moje słoneczko pada tylko wieczorem.
tusiawka 16:50, 10 cze 2014

Magda70 napisał(a)

Ale jestem w tyle z warzywami...no nie mogę!
Zerkam na moje dzień w dzień, gadam, proszę, tłumaczę a i tak mniejsze są od Twoich. Wrrrr...

Warzywa prawie wszystkie pędziłam w domu, a później długo miały foliowy namiot. Twoje zaraz nadgonią, bo w końcu noce mamy też ciepłe.
tusiawka 16:59, 10 cze 2014

ewakatowice napisał(a)
Martuś, czym nawozisz swój piękny trawnik.
Zastosowałam compo quattro 4w1, poradził sobie z koniczyną, jednak babka i mniszek jak były tak są a stosowałam zgodnie z zaleceniem producenta, hmmm.

Ja ogólnie nie lubię tych wszystkich granulek, więc im mniej tym lepiej. Trawnik był nawożony tylko raz po wertykulacji nawozem osmocote, aby działał przez cały sezon.

Sama się dziwuję, że jest taki ładny, bo wcześniej miałam takie same problemy z trawnikami jak Ty. Myślę, że klucz do sukcesu to dobrze przygotowane podłoże i trawa z rolki i to od sprawdzonego dostawcy.Rolkowa trawa od razu jest bardzo gęsta, więc chwasty w niej prawie nie rosną. Moja trawa ma też sporo słońca, a u Ciebie chyba bardziej cieniście. Kosimy też dosyć często.
Madzenka 18:35, 10 cze 2014

tusiawka napisał(a)

U mnie ostatnio nie lało jakoś straszliwie ale i słońca też nie było.
Nie spotkałam się wcześnień z niczym podobnym.

Wszystkie moje purpurowe tak wyglądają, jednk oceniam że je przypala

A na różach się jeszcze dobrze nie znam, więc gdyby te w donicach słabo rosly to nie jestem winna
tusiawka 00:02, 11 cze 2014

Ja też stawiam, że to słońce, takie ciemne może bardziej się nagrzewają.
A Twój wątek to skarbnika wiedzy wszelakiej.
Urszulla 03:58, 11 cze 2014

Witam, wpadłam na wątek pewnie przypadkiem i domyślam się że masz południowe nasłonecznienie ogrodu. Czy możesz odpowiedzieć (u mnie) jak miłorzęby znoszą takie warunki- będę wdzięczna
elzbieta_g 12:11, 11 cze 2014

tusiawka napisał(a)
A w warzywniku.

)

padam na widok twojego warzywniaka, te pomidorki to masz pod folią czy pod chmurką? moje pod folią ale jeszcze kolorku nie zmieniają
Madzenka 23:03, 11 cze 2014

Moje pomidory jakieś opóżnione.. Mają dopiero kwiatki...
tusiawka 23:53, 11 cze 2014

Pomidorki pod chmurką są od bardzo dawna, ale w gruncie jakieś 3 tygodnie. Wcześniej jak bylo zimno na noc chowałam doniczki do domu. Ta odmiana to Koralik. Wybrałam go bo w kilku miejscach wyczytałam, że grzyba nie łapie. Przy okazji rośnie jak szalony i obficie owocuje. Za kilka dni dam znać, czy jest też smaczny .
kasiek 22:30, 12 cze 2014

Ależ równiutkie rabatki-jak spod igły! Ślicznie u Ciebie, co do róż to liscie mają piękne a pąki jakby faktycznie spalone ale słonkiem? A nie pryskałaś kwiatów czymś? Szczególnie w słoneczną pogodę?