Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

malkul 17:25, 14 lis 2014

tusiawka napisał(a)

Już wiem że to będzie moja ulubiona twoja rabata
Cudnie
tusiawka 18:07, 14 lis 2014

Jagodaa napisał(a)
Dla mnie tam wszystkie miejsca w Twoim ogrodzie są ulubione . Ostatnio myślałam, żeby zajrzeć do Ciebie, a później czymś się zajęłam i wyleciało mi z głowy.

Ten front niesamowicie mi się podoba... taki "zagraniczny" się wydaje .

Front na początku był nazywany polem ryżowym, więc był nawet "egzotyczny".

Największym problemem jest to, że strasznie zarasta chwastami. W tym roku straszliwie opanowały go szczawie. Część sadzonek była z wkładką w postaci rozrastającej się przez kłącza trawy. A na dodatek obecny w całym moim ogrodzie skrzyp i kłącza jeżyn. Liczę na to, że w przyszłym roku carexy tak się rozrosną, że chwasty nie będą miały siły przebicia.
tusiawka 18:08, 14 lis 2014

siakowa napisał(a)

Jagoda, to jest idealne okreslenie tego ogrodu. Jak na niego patrze włąśnie tak go widzę:
zagraniczny

Tylko właścicielka krajowa .
tusiawka 18:14, 14 lis 2014

Luki napisał(a)
Ogród zachwyca i tak jak piszą poprzedniczki, przed ogródek jest taki nie nasz, ale to jest jego cała zaleta, piękny w swojej prostocie. Bardzo lubie takie rozwiązania.
No, a połączenie materiałów tarasu, ścieżek i reszty architektury ogrodowej nie przestanie zachwycać, kulki bukszpanowe myśle, że przyjmiesz na dłużej. Taka rada, w donicach zimy nie przetrwają, gdyby była taka jak w zeszłym roku to jest szansa, ale tego nikt nie wiem co nas czeka. Pozostaje decyzja czy zadołować i mieć je na kolejny rok czy zostawić na zime by zdobiły, ale liczyć się z ich stratą

Te kulki to tak trochę przez przypadek. Pojechałam po chryzantemy bo moje przekwitły, ale po 1. listopada zniknęły ze sprzedaży. No i te kulki mi się nawinęły.

Liczę, że na razie mrozów nie będzie, a jak będą schowam donice do pomieszczenia gospodarczego.
tusiawka 18:17, 14 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Och i ach!!! Określenie "zagraniczny" też mi pasuje do Twojego ogrodu, albo w "holenderskim stylu".
Pierwsze kulki bukszpanowe??? No nie żartuj! Ale chyba już widzisz, że musi być więcej? Bardzo pasują! A front ma wszystko co uwielbiam, nawet ogrodzenie
Pytanie techniczne mam: nawierzchnia z płyt ułożona jest na gruncie (tzn. na jakiejś podsypce z klińca i piasku)? Pamiętasz jakie to płyty?

Płyty były układane na gruncie/zagęszczonym piasku. To płyty kamienne ale ich pochodzenia nie znam.
tusiawka 18:19, 14 lis 2014

bleebla napisał(a)
A jak się ma spaler z grabów?

Macham

edit: znak zapytania dostawiłam

Zależy który. Żywopłot szybciutko rośnie. Graby formowane, nie doczekały się cięcia i wyglądają na potargane. sama się boję tak wysoko włazić, a panowie do mnie nie dojechali na czas, więc strzyżenie dopiero na wiosnę.
tusiawka 18:23, 14 lis 2014

Jagoda, Kasia, Ola, Magda, Justyna, Agnieszka, Łukasz, Ela, Aga, Gosia dziękuję za pochwały.

Ta część ogrodu w przyszłym roku nie będzie ruszana, pozostałe czeka jeszcze trochę zmian, bo mam miejsca, które o tej porze są łyse.
lojalna_ 18:26, 14 lis 2014

Zagraniczny ogród zachwyca jesiennymi przebarwieniami , wszystkie zdjecia zapisałam bede sie wpatrywac wieczorami
katiaxx 20:50, 14 lis 2014

malkul napisał(a)

Już wiem że to będzie moja ulubiona twoja rabata
Cudnie

ja właśnie przez tę rabatę trafiłam do tusiawki, jest boska strzelę sobie podobną
Jagodaa 20:56, 14 lis 2014

tusiawka napisał(a)

Tylko właścicielka krajowa .

No i całe szczęście! Inaczej by Cię tu nie było .