Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Robertop 22:47, 17 cze 2014

Czemu taka cisza w Szmaragdowym?
Krys 23:17, 17 cze 2014

I ja macham a która to będzie sobota?
Madzenka 22:07, 18 cze 2014

.??? Co tu tak cicho? Urlop jakiś?
Nikita 20:00, 19 cze 2014

Już jestem, jestem...zalatana na maxa byłam…po prostu mus się sklonować, żeby ogarnąć wszystko…

Luckaa – Lucyno żurawki to bardzo wdzięczne roślinki, wybierz sobie kolor i kup kilka na próbę…na pewno będziesz zadowolona

paniprzyroda – Mariolko, macham obiema łapkami. Twoja hosta rośnie u mnie pięknie…listek coraz większy i większy, choć nadal tylko jeden samotny….

Margarete – Małgoś, w sprawie soboty jeszcze się odezwę

Robertop – koniec ciszy…teraz będzie gwarno!!!

Krys – oj zapominalska, zapominalska… ostatnia sobota czerwca, tuż przed wakacjami (28.06.)…za 10 dni…do zobaczenia Krysiu

Marzena2007 – urlop…dobre…na razie ogarniam teraźniejszość…urlop dopiero w planach. Ale może w lipcu uda mi się wyskoczyć na kilka dni do Holandii…jeszcze mnie tam nie było, a szkółki ogrodnicze czekają….
Nikita 20:06, 19 cze 2014

A co tam w „szmaragdowym”…sąsiad nadal stawia betonowy płot, normalnie w 3 dni by się uwinął, ale ten jakieś „udziwnienia” wprowadza i już 3 tydzień mu schodzi. Wpadam co dwa dni do ogrodu skontrolować czy kolejnych szkód nie narobił…do tej pory…
- rozchlapane kilogramy zaprawy cementowej na trawniku, które chodząc na kolonach wybieram, bo nijak tego wygrabić nie idzie
- jeden agrest w mini sadzie wyszczuplał o kilka połamanych gałązek…myślę, że zregeneruje siły i na wiosnę odbije…
- krzaczek (od Caroli) wykopany koparką i unicestwiony…bo sąsiad myślał, że to mirabelka…. Mirabelka faktycznie rosła na „drodze” betonowego paskuctwa i przeznaczona do wycięcia była, ale krzaczek półtora metra dalej…
Sami widzicie, że trzeba kontrolować, bo facet mało ogródkowy jest, a wszystkie rośliny dla niego to „ciało obce”….

Ze spraw ogródkowych to… zdechła mi kostrzewa „niedźwiedzie futro” …dopiero co przesadzana była i „misio" upałów nie wytrzymał.
No i ciekawostka z ubiegłego tygodnia…w okolicy sucho jak na Saharze, nawet kropli deszczu, a w „szmaragdowym”… GRAD !!!! Poniszczył trochę liści niektórych host, ale dadzą sobie radę…tragedii nie ma.
Żeby mniej przykro było... już się pocieszyłam i 4 nowe hosty kupiłam. We wtorek w drodze powrotnej z Warszawy, tak zupełnie niechcący, nieco zboczyłam z trasy i o Sochaczew „zahaczyłam”… Tam facet na szkółkę, a w niej 300 odmian host…po prostu funkiowe królestwo!!!! Na razie tylko 4 kupiłam, ale jeszcze do niego wrócę….już kolejne okazy sobie upatrzyłam…..
Dziś w „szmaragdowym” posadziłam nowe zakupy…
malutka LIMON LIME

śliczna JUNE FEVER

żółto–biała SAINT ELMO’S FIRE , jeszcze takiej kolorystyki nie miałam

i poszukiwana od bardzo dawna YELLOW POLKA DOT BIKINI

I jeszcze jedna fotka…też nowy nabytek. Mój ogródek wzbogacił się o taki mały rarytasik… berberys NATASZA. Jest śliczny… ma
zielono – biało – różowe liście, a młode pędy są intensywnie czerwone.
malgorzata_s... 20:51, 19 cze 2014

Ale cudności zakupiłaś Pokaż posadzone Pozdrawiam
Ivvvona 21:29, 19 cze 2014

Bardzo udane zakupy
AgnieszkaW 21:38, 19 cze 2014

Super te zakupy. Berberys Natasza' i mnie kiedyś kusił, ale już miejsca brak...a może zamiast czegoś? Kto wie...śliczny przecież jest Też czekam na fotki posadzonych rarytasików
popcorn 10:04, 20 cze 2014

Magda, cofnélam sié troché. Przemiany rewelacja Masz réké i oko!!
Pieknie Ci wszystko rosnie
Orzecha nie mam gdzie posadzic, ale jak masz wyrzucic, to wezme i posadze u Tesciow pod Augustowem Ale moze masz innego chetnego juz Nie mow o dzieleniu roslin, u mnie busz urusl jeszcze wiekszy przez te 2 tygodnie, masakra Nawet gdybym chciala nie mialabym gdzie wcisnac.

Dzieki za info pogodowe
Przytargalam z Grecji... kawalki cegiel zeby skonczyc domek dla owadow

Buziam!!
popcorn 10:06, 20 cze 2014

300 odmian host? o matko, oszalalabym chyba hihi ladne zakupki!

To ode mnie to byla na pewno trzmielina, ale z tych wiekszych, pnacych. Trudno sie mowi Niedzwiadka jeszcze jednego mozesz wziac, ale moze lepiej na jesien? Mysle ze lepiej byloby ta duza kepe podzielis przed przesadzeniem, moze lepiej jej by bylo? nie wiem.

pozdrowka!!