Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 20:49, 22 lut 2016

ryska - Reniu, cieszę się, że ci się spodobała taka mała rozrywka w oczekiwaniu na prawdziwe konwalie.

Krys - Oooooo!!! Babcia się odezwała! Toś ty przecież młoda duchem i ciałem jak 25-latka.

Bogdzia - na drugi raz postaram się o łatwiejszą zagadkę
Nikita 20:55, 22 lut 2016

Choć pogoda nas nie rozpieszcza to do wiosny coraz bliżej...

Margarete 23:49, 22 lut 2016

Miło te coraz niższe cyferki na twoim wiosennym liczniku oglądać, oj miło.......
Nikita 09:10, 27 lut 2016

Margarete - jak tak te coraz mniejsze cyferki cię cieszą to masz jeszcze dwa przysłowia na dziś:

Kiedy luty schodzi, człek po wodzie brodzi.

Po lutym marzec śpieszy, koniec zimy wszystkich cieszy.

Mam nadzieję , że ta wiosna ze słoneczkiem coraz bliżej bo ja już od tygodnia w "blokach startowych " siedzę i tylko czekam na cieplejszy dzień.
Nikita 17:23, 27 lut 2016

Niby dzisiaj słoneczko ładnie świeciło, ale i tak było zimno i jakoś tak nijak. Czas niesamowicie się dłuży… – jakaś depresja zimowa czy cuś? Przeglądnęłam ubiegłoroczne zdjęcia, skatalogowałam niektóre roślinki, ustaliłam „tyle o ile” plan strategiczny na sezon 2016. Od tego czekania na wiosnę jakaś głupawka mnie ogarnia, już mi po prostu odbija i …właśnie przeprowadziłam wnikliwą inwentaryzację „szmaragdowego”.
Nadmieniam , iż to jednorazowa erupcja talentu literackiego-urzędniczego…..

Protokół inwentaryzacyjno – rozpoznawczy aktualnego stanu
bogactwa gatunkowego flory „Szmaragdowego zakątka”

W wyniku specjalnie podjętych własnych badań terenowych przeprowadzonych na obszarze dalej zwanym „Szmaragdowym Zakątkiem” zarządzanym przez moja osobę (czytaj: osobnika płci żeńskiej, nieuleczalnie zakręconego ogrodowo) zaobserwowano cały szereg ogrodowych i nieogrodowych siedlisk przyrodniczych.
Identyfikację gatunkową roślin próbowano przeprowadzić na podstawie indywidualnych obserwacji jednakże, jedynym słusznym sposobem uzyskania wiarygodnych danych okazała się zakrojona na szeroką skalę współpraca z Bractwem ogólnie znanym pod nazwą „Ogrodowisko”. Profesjonalna wiedza oraz nieocenione doświadczenie Ogrodomaniaków okazały się niezwykle przydatne, a wręcz bezcenne.

W wyniku czynności ustalających rozpoznano, iż obszar „Szmaragdowego zakątka” jest lekko zachwaszczony, porośnięty wieloletnią roślinnością trawiastą, ponadto stwierdzono zadrzewienie i zakrzaczenie wynikające z celowych nasadzeń.
Zaobserwowano występowanie 79 roślin z gatunków igiełkowych, 495 przedstawicieli z rodzaju listeczkowatych oraz 31 egzemplarzy roślinności jadalnej w postaci krzewostanu owocowego i (sezonowo) pomidorowego.

Ponadto, korzystając poniekąd z okazji, określono warunki naturalne obserwowanego „Szmaragdowego zakątka”, stwierdzając co następuje:
1. ukształtowanie terenu – jednolicie płaskie bez widocznych zmarszczek tudzież jakichkolwiek wybrzuszeń. Okresowo w czasie wzmożonej aktywności osobników powszechnie zwanych kretami zachodzi możliwość erupcji kopców tudzież powstawania gigantycznych podkopów o charakterze sabotażowo – dywersyjnym wykonanych przez agresora zwanego nornicą.
2. rodzaj gleby – bezdyskusyjnie: średnio urodzajny piach! Natomiast kwasowość gleby określono na podstawie obserwacji zamieszkujących na w/w obszarze, chwasto-tubylców kwalifikując odczyn na obojętny z tendencją do lekko kwaśnego.
3. zasoby wodne - oprócz dość wysokiego poziomu wód gruntowych (sezonowo ujawniającego się w piwnicy) na badanym terenie zlokalizowano źródło wodne zwane „ciurkadełkiem” w ilości – sztuk jeden.

Na tym protokół inwentaryzacyjno – rozpoznawczy „Szmaragdowego zakątka” zakończono.

Podpisano: Nikita

Nikita 17:24, 27 lut 2016

I co….odbija mi ??????? Pomocy! Wiosno przybywaj !!!!!!!!!
Nikita 17:27, 27 lut 2016

Przy okazji przeglądania zdjęć natrafiłam na fotkę z ogrodu mojego pierworodnego. Ponieważ za kilka (kilkanaście) dni jadę do niego, aby przeprowadzić rewolucję ogrodową połączoną z fundamentalną reorganizacją, zastanawiam się co to za roślina „wyrosła” na zdjęciu. Nie wiem czy wyciupać ją precz czy może warto zostawić?
Chodzi mi o tą zielonolistną roślinę na drugim planie…zupełnie nie mam pojęcia co to za jegomość? Ktoś go zna lub ma u siebie w ogrodzie?

Krys 17:28, 27 lut 2016

Maga super inwentaryzacja,ale niewazna bo brak dokumentacji fotograficznej
Krys 17:28, 27 lut 2016

O wcielam sie
Bogdzia 10:24, 29 lut 2016

To się nazywa miec poczucie humoruRoślinki niestety nie rozpoznaję.