Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 10:55, 04 mar 2016

Mam chwilkę czasu, to wklejam przysłowie na dziś:
Dzień Świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza.

I obowiązkowo licznik wiosenny…

Oj coś czuję, że wszyscy podziałamy ogródkowo w ten weekend...!!!!!!
Luteczka 11:15, 04 mar 2016

Hej. Zaglądam żeby się przywitać z sąsiadką
Podziwiam ogród i zacięcie ogrodnicze.
Kurcze dziewczyny wy macie tak ogromną wiedzę i tyle fajnych pomysłów.
Im więcej czytam i oglądam to stwierdzam że jestem totalnie zielona.
Pozdrawiam i będę zaglądać
AnnaCh 11:18, 04 mar 2016

Nikita napisał(a)

Oj coś czuję, że wszyscy podziałamy ogródkowo w ten weekend...!!!!!
Przysłowie bomba Bardzo bym chciała, żeby tak było

Na weekend każdy ma jakieś plany Oby tylko pogoda była taka jak zapowiadają
rozark 11:32, 04 mar 2016

robię zakupy róż Tanau, szczegóły u mnie jak masz ochotę się dołączyć to zapraszam
wilana 12:40, 04 mar 2016

16 dni - szybko zleci!!!
Nikita 21:56, 04 mar 2016

Luteczka – witam, witam sąsiadeczkę. Fajnie, że się ujawniłaś.
A tym, że wydaje ci się że jesteś totalnie zielona to się wcale nie przejmuj…każda z nas tak miała! Ja, nawet całkiem nie dawno…bo jakieś 2 lata temu. Jak będziesz potrzebowała jakiejś informacji lub rady, miała jakieś wątpliwości – po prostu pytaj !!!
A teraz… załóż swój wątek, pokazuj zdjęcia i ciesz się ogrodem.

AnnaCh – sobota oraz niedziela mają być ciepłe i słoneczne, weekend zapowiada się więc ogródkowo. Nareszcie!!!

rozark – już biegnę do ciebie Reniu.

wilana – Ewa, mam nadzieję, że Matka Natura nie ma już dla nas niespodzianek w postaci mrozu i śniegu !!!
Karol99 21:57, 04 mar 2016

Nikita napisał(a)

I obowiązkowo licznik wiosenny…

Oj coś czuję, że wszyscy podziałamy ogródkowo w ten weekend...!!!!!!

Oj ja też tak sądzę, nawet mam już plany na jutro.
Nikita 10:09, 06 mar 2016

Karol99 – Hej, Karol…no i co…robiłeś coś wczoraj w ogródku? Zaraz lecę podglądnąć u ciebie.
U nas wczoraj było ok., choć liczyłam na więcej słońca ..a rano okropnie zimno było. Musiałam założyć 2 pary rękawic, bo po prostu skostniałam, ale byłam dzielna i nie poddałam się!
Dzisiaj pada, więc doopa z ogródkowania…
Nikita 10:13, 06 mar 2016

Wczoraj rozpoczęłam dzień od zakupów….80 bukszpanów(malutkich), 5 tuji „Danica” i trochę przez przypadek kupiona 1 wierzba „Hakuro Nishiki”

We wtorek po południu przyjedzie po to całe towarzystwo kurier i pojadą sobie wygodnie do NL. A ja w środę wsiadam w samolot i mam nadzieję, że na miejscu odbiorę je osobiście. Potem szpadel, grabki, rękawice i działam w ogródku i przedogródku u syna. Oj, będzie się działo !!!
Nikita 10:26, 06 mar 2016

Noooo, nareszcie….podziałałam ogródkowo.
Na pierwszy ogień poszedł trawnik. Został dokładnie wygrabiony (2 worki różnorodnych śmieci się uzbierało), zniknęły kretowiska, które „wyrosły” jesienią, zamontowałam odstraszacie (nie wiem czy coś pomogą...ale są). Potem dostało się hostom – usunęłam wszystkie zwiędnięte liście i ususzone łodygi kwiatostanów, a ponieważ kilka host potrzebowało „kuracji odmładzającej” podzieliłam szpadlem kępy i przesadziłam do doniczek (będą nowe sadzoneczki dla dziewczyn).
Przesadziłam jednego berberysa, żurawki oczyściłam z brzydkich, przysuszonych liści i pozbyłam się chwastów które też obudziły się już po zimie.
Następnie sekator poszedł w ruch – przycięłam wszystkie berberysy, tamaryszka i pęcherznicę, doprowadziłam do porządku moją „zieloną ścianę” z bluszczu i winobluszczu (kolejne 2 worki śmieci). Potem wpadłam do „mini sadu” i ciachnęłam: porzeczki, jeżynę (zapomniała ciachnąć ją jesienią) oraz agrest, krzakowi goji też się dostało. Przycięłam też żywopłot przy ulicy oraz jedną oooooogromną rożę…i znowu 2 worki śmieci !!! Uff !!!!
Wiem, że na tą róże jest trochę za wcześnie, ale tak rozpędem pojechałam… Jeśli nie przeżyje, pójdzie precz! Niesamowicie przeszkadza mi w tym miejscu, żeby nie powiedzieć, że mnie bardzo wkurza……a nie mam gdzie ją przesadzić.
Ponieważ zostało mi odrobinę sił witalnych, opryskałam profilaktycznie Promanalem „mini sad” i jednego jałowca, bo w tamtym roku jakieś robactwo się po nim szwędało. Na koniec, wszystkie rododendrony dostały „Bogdziowy” nawóz.
Aaaaa, jeszcze….Ponieważ rozwalił się drewniany płotek otaczający malutką rabatkę koło domu – ułożyłam w tym miejscu obrzeże z kostki brukowej.
Pracowałam 9 godz. non stop z małą przerwą na posiłek regeneracyjny, po czym padłam bez jakichkolwiek oznak życia, ale grubsza ogródek został ogarnięty!!!

Jeszcze tylko wyczyszczę filtr od nawodniania oraz sprawdzę linię kroplującą czy nic się jej nie stało zimą … i koniec…będę się rozkoszować urokami wiosny.

A jak już oczki nacieszę kolorami krokusów, szafirków, tulipanów i narcyzów to za pomocą szpadla, taczki i mojego syna, rozsypię kompost z kompostownika oraz przytnę trawy i hortensje.