Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 10:50, 02 lut 2017

pestka56 – pomogłaś, pomogłaś… Jak zakładałam swoje linie kroplujące to musiałam chyba wyskoczyć gdzieś na wagary przy dziale „czasowe sterowniki nawadniania”. Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że wszystkie te sterowniki zasilane są prądem, a ponieważ u mnie sterowanie jest w piwnicy, gdzie raczej średno-mokro (z naciskiem na mokro!) najbezpieczniejszym rozwiązaniem wydawało się być sterowanie manualno-mechaniczne…i właśnie takowe nabyłam droga kupna. Teraz już wiem, że baterie alkaliczne o mocy 9V są idealnym rozwiązaniem. Człowiek jednak całe życie się uczy…a myślałam, że czasy szkolne mam już daleeeeeeko za sobą….ha ha. Jeszcze raz wielkie dzięki Kasiu.

Urszulla - mój sierściuch też już swoje lata dźwiga na karku… i nawet siwy wąs mu się sypnął, ale do zabawy i wygłupów zawsze jest pierwszy !
Co do tematów zasobów wodnych w ogrodzie to ja też temat odwadniania powinnam zgłębić. Któregoś roku wiosna zaskoczyła mnie 80 cm basenem w piwnicy. Od tej pory niektóre fragmenty ścian zachowują się raczej jak gąbka niż fundament oporowy….gdzieś mam przeciek i nie mogę sobie z nim poradzić. No cóż…będę martwić się wiosną…i zgłębiać fachową wiedzę z tej dziedziny.

jankosia – hi hi ….dobre. Tak to już jest z nami, zakręconymi ogrodnikami…dostaniemy na wiosnę malutką, niewinną niczemu, prymulkę w doniczce a na jesień harujemy w nowo założonym, 2 hektarowym ogrodzie.

AgataP - też czytałam, że ful wypas…tylko trochę drogi jak na moje skromne, ogrodowe potrzeby. Dla siebie poszukam chyba jakiejś nie co tańszej wersji.
Nikita 10:52, 02 lut 2017

Doniesienia meteo
temperatura -3 stopnie, średnio-duże opady śniegu i zanosi się, że trochę jeszcze posypie, bo niebo całe zachmurzone; wiatru raczej brak, słoneczka (niestety) także brak

Przysłowie na dziś…
Jeśli luty śnieżny, mroźny, spodziewaj się wczesnej wiosny.

Do wiosny….
AnnaCh 11:34, 02 lut 2017

Takim wiosennym optymizmem tutaj u Ciebie wieje
wilana 11:51, 02 lut 2017

Jakoś zleci... Łódzkie już po feriach to teraz tylko na słoneczko i dodatnie temperatury czekam.
Margarete 19:41, 02 lut 2017

Nikita napisał(a)
Doniesienia meteo
temperatura -3 stopnie, średnio-duże opady śniegu i zanosi się, że trochę jeszcze posypie, bo niebo całe zachmurzone; wiatru raczej brak, słoneczka (niestety) także brak

Przysłowie na dziś…
Jeśli luty śnieżny, mroźny, spodziewaj się wczesnej wiosny.

Do wiosny….

O i tak mi mów.....Codziennie !
Nikita 23:57, 02 lut 2017

AnnaCh – wiosennym optymizmem mówisz…hmmm. Muszę wymyślić coś, żeby jeszcze szybciej upływał nam czas w oczekiwaniu na wiosnę… Może jakaś zagadka…? Pomyślę i coś wykombinuję.

wilana – weszłam na prognozę długoterminową i rokowania są niezłe – temperatury bliskie zera lub troszkę na plusie…a tu w wiadomościach słyszę, że fala mrozów nadciąga ! Nooo nie ! Zimo akysz !!!!

Margarete – Małgoś, a proszę cię bardzo, jeśli takie twe życzenie - licznik wiosenny mogę codziennie wstawiać specjalnie dla ciebie…i przysłowie też się jakieś znajdzie.
Margerytka40 07:17, 03 lut 2017

Ja znów słyszałam wczoraj,że jeszcze dwa miesiące zimy mają być. Buuuuuuuu!
Nikita 08:58, 03 lut 2017

Margerytka40 - nawet tak nie żartuj Asia! A już liczyłam na to, że pod koniec lutego będę cieszyła się krokusami w moim ogródku. Może prognozy się nie sprawdzą...oby! Wszak stare, przysłowia ludowe mówią co innego...i komu tu wierzyć.

Naprawdę będzie mus, dla zabicia czasu, przygotować jakąś zagadkę...może chociaż troszeczkę wiosenną albo przynajmniej kolorową zgadywankę... W niedzielę będę miała troszkę wolnego to coś wymyślę.

Margerytka40 09:05, 03 lut 2017

Oj, też bym nie chciała żeby zima nam się przeciągnęła, mam trochę urlopu w połowie marca i bardzo liczę,że coś tam już w ogrodzie podziałam
pestka56 13:19, 03 lut 2017

Nie są w stanie opanować informacji i plotą co im do głów przychodzi.

Ja na pogodynce IM widzę, że ma być w nocy około z 8 na 9 w nocy max -10, a 10 (piątek) o 7 rano -13.
To dla Warszawy http://www.pogodynka.pl/polska/warszawa_warszawa