Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

marba 08:22, 25 lip 2017

Rzeczywiście, piękny ten cis. I wzrost imponujący!
Makusia 19:20, 25 lip 2017

Madziu jak pielęgnujesz swoje hosty? Tylko nie pisz, że nic z nimi nie robisz
Moje obecnie mają niektóre liście pożółkłe i jakby brązowe plany na części. To grzyb myślisz jakiś? Pryskać czymś?
yolka 19:26, 25 lip 2017

Twoje hostowisko podziwiam, ale rabaty hortensjowe masz śliczne, zaskoczyły mnie pomidory
U mnie też gości proszonych i nieproszonych sporo. Ci ostatni zjedli mi koper i dobierają się do kapusty
Margerytka40 20:52, 25 lip 2017

Madziu hortki śliczne,i cis nie wspomnę o hostach ale u królowej host nie może być inaczej
Co do gości to u nas całkiem nieproszony pojawił się zaskroniec. Teraz jak chodzimy to tupiemy. Niby nie groźny dziad ale nie cieszę się na bliskie spotkanie w cztery oczy z gadem. Mam nadzieję że tylko jeden jest bo umrę chyba jak jest więcej.Brrrr...
jolanka 21:10, 25 lip 2017

Ciekawa jestem ile leciech maja Twoje hosty? Wspaniale wyglądają
A żyjątka ogrodowe nie gorsze od twoich roslinek Wypasione
Nikita 07:32, 26 lip 2017

marba - tego cisa polecam...będzie pani zadowolona...

Makusia - naprawdę nic nie robię. Nie raz jak mi zostanie azofoski to sypnę wiosną.
Żółte liście to objaw przypalenia przez słońce lub nadchodzącej jesieni (niepotrzebne skreslić). A brązowe plamy to ewidentnie jakiś grzybek. Duża wilgotność powietrza i wysokie temperatury sprzyjają chorobom grzybowym. Możesz popryskać Topsinem i w przyszłym roku wiosną zastosować oprysk profilaktyczny (też Topsinem). Powinno pomóc.
Zdarza się też, że choroby grzybowe atakują gdy liscie leżą bezpośrednio na ziemi. Powinno się wówczas wyściółkować wokół hosty i powinno być ok.

yolka - u mnie nieproszeni goście mają zachcianki na moje hosty, ale skutecznie im to staram się wyperswadować stosując odpowiednie suplementy diety.

Margerytka40 - zaskroniec ??? Brrr... Znajomego kiedyś ugryzła żmija; wyladował wówczas w szpitalu w stanie zagrożenia życia, bo żmija była czymś zakażona. Masakra. Uważaj Asia, bo to nie przelewki. Tupaj głośno!!!

jolanka - pierwsza hosta zakupiona w maju 2014 roku, więc najstarsza seniorka ma 3 lata.

popcorn 08:45, 31 lip 2017

Madzia, hostowisko imponujące, reszta piękna, zadbana, cudnie!! Cis jaka to odmiana? Będę potrzebować na żywopłot

Jak było w sobotę? Gdzie relacja?

pozdrawiam ze Śląska
Nikita 09:46, 31 lip 2017

popcorn - Carola, cis to zwykła najzwyklejsza Baccata.
W K. było ok...ciebie brakowało!!!!
A jak tam u ciebie ??????????
Nikita 09:47, 31 lip 2017

W sobotę mini spotkanie ogrodowiskowe na Święcie Kwiatów w Karsznicach. Targi nie duże, wystawców niewielu, ale zawsze można coś byhaczyć w dobrej cenie. PaniPrzyroda odjechała z bagażnikiem wypełnionym po brzegi, jankosia też coś tam przygarnęła a ja oczywiście dwie nowe hosty zaadoptowałam.

Po targach wpadłyśmy na trochę do jankosi aby popodziwiać jej ogród - jedyny w swoim rodzaju…500 szt stipy, wielgachny „hyzop”, cudna drewniana ścieżka, przepiękne kompozycje kolorystyczne …no i te drzewa… platan, klon strzępiastokory, urocza brzoza (nie pamiętam jaka) i ulubieniec Krys – dereń pagodowy

wstawiam tylko jedną fotkę, bo nie pytałam Moni czy mogę…

edit: Monia pozwoliła, więc jeszcze kilka fotek

Nikita 09:51, 31 lip 2017

A w "szmaragdowym" słonko grzeje... wczoraj było tak gorąco, że bez kurtyny wodnej nie dało rady wytrzymać