Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 22:14, 25 mar 2018

asiak – no to już są nas dwie…razem byśmy zawojowały świat !!!

11stokrotka – dziękuję Małgosiu. Zodiakalne Ryby są na ogół spokojne, ciche i skromne, lecz te które urodziły się gdy Słońce było w pobliżu Wodnika lub Barana wykazują zupełnie inne cechy. Masz więc rację, bo na mnie duży wpływ miał właśnie Baran, który ukazuje się na niebie 3 dni po moich urodzinach. Dlatego też mój upór w dążeniu do celu, twórcze ADHD oraz wszechobecny optymizm nikogo nie dziwią.
Buziaki przesyłam.

ryska – ha ha…dobre. Dziękuję bardzo Reniu.
Nikita 22:16, 25 mar 2018

Ależ dzisiaj było pięknie. Wiosno witaj!
Korzystając z wiosennej pogody zapakowałam swoje jestestwo do auta i pojechałam troszkę ogarnąć „szmaragdowy”. Z małą przerwą na posiłek regeneracyjny prawie 8 godzin non stop w ogrodzie. Czuje się sponiewierana ogrodowo…ale szczęśliwa, bo kawał porządnej roboty odwaliłam.
Wygrabiłam trawnik i oczyściłam tuje, podcięłam berberysy, trawy, Pana Platana oraz owocowe krzaczki w mini sadzie. Usunęłam liście hostom i konwaliom. Odkopczykowałam róże. Podlałam rododendrony i bukszpany (choć podobno cały następny tydzień ma padać).
Wystawiłam z piwnicy zimujące tam rośliny.
Potem wzięłam się za przedpłocie…masakra ile tam było śmieci. Puszki po piwie, „szczeniaczek” po czystej, gazetki reklamowe oraz paragony z pobliskiego marketu, opakowania po chipsach, kubek po kawie z „Orlenu” i niezliczony ilości innych śmieci niewiadomego pochodzenia.
Godz. 19:24 – osiem worków bio śmieci do wywiezienia.

Zastanawiałam się, czy rozsypać już nawóz na trawnik, ale jest chyba troszkę za wcześnie. Wiosna późno przyszła, w niektórych zakamarkach ogrodu leżały jeszcze śladowe ilości śniegu, więc trawnik też jakiś taki niemrawy. Poczekam z tym nawozem jeszcze 2 tygodnie.
Zapomniałam oczyścić ze zmarzniętych liści żurawki i ciemierniki….ale nic się nie stało, następnym razem.
Nikita 22:18, 25 mar 2018

Oczywiście obfociłam to i owo.

pozostałe krokusiki jeszcze zaspane

tulipany stęsknione słońca

Nikita 22:20, 25 mar 2018

Czosnek też już widać

…i nie mam kolorowego pojęcia co to

ciemierniki ogarnęły się po przymrozkach i mają pierwszego gościa

kitek81 22:29, 25 mar 2018

A to nie lilie może?
Też się napracowałaś dzisiaj. Wszyscy dziś korzystali z pogody
Syfu po innych nie zazdroszczę.
AnnaCh 22:32, 25 mar 2018

Kubek po kawie z Orlenu też dziś na swoim przedpłociu znalazłam
Natyrałaś się widzę bardzo, ja tylko godzinkę byłam, ogarnęłam dwie rabatki lekko, reszta leży odłogiem i nie wiem kiedy się za to wezmę.
Pozdrawiam serdecznie.
Kasya 22:46, 25 mar 2018

Pracowita niedziela
A u was to już nie ma mrozów ?
Margarete 00:43, 26 mar 2018

Ale ci zazdroszczę. Ja myłam okna w sobotę i w niedzielę, wiedziałam firanki, zmieniałam pościeli odkurzałam po kątach. A do ogrodu wys,łam z kawką tylko na rekonesans.

Ale nasz ładne ciemierniki. U mnie są owszem ale jakieś niemrawe.
Przedogródkowe niespodzianki mam i ja : pety, pudełka ok papieroschach, buteleczki tzw. małpki itp - to urok domu przy ulicy...
Nikita 09:04, 26 mar 2018

kitek81 – a wiesz, że możesz mieć rację…to chyba lilie.
Grzech by było nie skorzystać z tak pięknej pogody, bo ja tylko mam weekendy ogrodowe.
Ogród od razu inaczej wygląda, a przedpłocie po sprzątnięciu tego całego syfu nawet takie jakoś wiosenno-świąteczne się zrobiło.

AnnaCh – wiesz Aniu, Ty masz ogród pod domem, więc w każdej wolnych chwili, korzystając z pogody, możesz wyskoczyć na godzinkę do ogrodu. Ja czekam na weekend i ładną pogodę, a potem jak już wpadnę do „szmaragdowego” to ogarniam wszystko razem.

Kasya – no no…troszkę się na pracowałam – wszystko rano mnie bolało, ale warto było.
Mrozów nie ma, tylko lekkie przymrozki. Dziś rano do godziny 8 było -1ºC, potem już na plusie.

Margarete – z przygotowań świątecznych zostały mi tylko okna + firanki, ale to szarpnę w tym tygodniu. No i muszę zrobić jeszcze wiązanki na cmentarz – elementy składowe już mam, koncepcję też. Myk, myk wszystko ogarnę do środy i już będę świąteczna.
U mnie ciemierniki cieszą, za to żurawki i po tych ostatnich mrozach jakieś nie teges, ale myślę, że jak dostaną wiosennego słoneczka to się „wybiorą”.
Bogdzia 09:08, 26 mar 2018

Dziewczyny dobrze piszą to jest liliowiec. Pracus z Ciebie.