Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

zawitka 14:44, 11 mar 2014

Wszystkie urocze ale 7 ka luks Jeśli moge dodać ha ha Pozdrawiam właścixxcielkę i głosujące
Nikita 18:11, 11 mar 2014

Wpadam na momencik i już wszystkim odpowiadam…

Margarete – Oj tak, tak Małgoś będzie się działo…chęci są, projekt jest…reszta to już „pokuś”

Bogdzia – krokuski to na razie jedyny kolorowy ślad Pani Wiosny u mnie…czekam z utęsknieniem na więcej

Mala_Mi – Aniu dziękuję za twoje sugestie dotyczące rabatki …dlaczego cięcie berberysów to makabra …bo „kłujoki”?
A szkółka o którą pytasz jest w miejscowości Kupno (kilka km przed Kolbuszową), jadąc od Rzeszowa to po lewej stronie.

Tusiala – Od czego zaczynam…najpierw przygotuję rabatki: wyznaczam kształt, robię obrzeża (u mnie są z kostki brukowej, żeby współgrały z całością), przekopuję z kompostem pozbywając się jednocześnie trawy i chwastów, a potem biorę od M kartę płatniczą i biegnę (żeby się czasem nie rozmyślił) na zakupy roślinkowe do wcześniej upatrzonych szkółek. I ot cała „filozofia”.

Magda70 – Madziu każdy głos się liczy…nawet spóźniony…zapisałam sobie, ale szala zwycięstwa nadal przechyla się w stronę nr 7.

Popcarol – oj będzie…na samą myśl, ile pracy przede mną już mnie plecy bolą…

an_tre – Aniu...no nie mogłam przejść obojętnie obok...tak ślicznie się uśmiechały te krokusiki…

kasiek – Kasiu tworząc wizualizacje najdłużej myślałam nad nr 6 i nr 7 (bo one tak naprawdę niewiele się różnią), ale że bardziej do mnie przemawia kolor czerwony, więc swój głos oddaję na nr 7

zawitka – odpozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za głosowanie… „7” decydowanie wygrywa
Nikita 18:21, 11 mar 2014

Alisonek prosiła o zdjęcia mojego „mini sadu”, więc przy okazji sprzedam Wam pomysła na 3 poziomowy „owocowy zakątek” (głównie dla tych u których występuje ogrodowy chroniczny brak miejsca)
W tamtym roku wpadłam na pomysł posadzenia kilku krzaczków owocowych, w związku z tym stworzyłam coś co żartobliwie nazwałam „mini sadem”. Dlaczego sad? Otóż dlatego, że uwielbiam owoce. Dlaczego mini? Bo w mojej rodzinie, owoce lubię tylko ja, ewentualnie częstuję nimi gości. Z owoców mój M i syn wybraliby – schab…
Mój sad to minimum powierzchni, maximum wykorzystania. Na powierzchni niespełna 1m² mieszkają: 2 krzaczki porzeczki czerwonej, 2 porzeczki białe, 2 porzeczki czarne, 2 agresty oraz 15 poziomek. Jak to zrobiłam?
Już pokazuję…ale najpierw kilka słów objaśnienia ponieważ mój „mini sad” jest naprawdę w rozmiarze „kinder” i mało co widać na zdjęciach
Podzieliłam „mini sad” na 3 poziomy:
- pierwszy poziom to poziomki
- drugi poziom to krzaczki szczepione na pniu na wysokości ok. 50 cm (jeden agrest, jedna
porzeczka czerwona, jedna biała i jedna czarna)
- trzeci poziom to identyczne owocowe krzaczki jak na poziomie drugim jednakże szczepione na
wysokości ok. 1 m
I tym sposobem mam co chciałam, krzaczki nie są ściśnięte i jest jeszcze sporo miejsca. Chciałam posadzić jeszcze, pomiędzy poziomkami jagodę leśną – ale jest raczej nieosiągalna. Myślałam nawet, żeby wykopać z lasu kilka krzaczków, ale nie wiem czy to dobry pomysł? Nie słyszałam nigdy, żeby ktoś miał w ogrodzie jagodę leśną… chyba by się nie przyjęła, nie to środowisko (na jagodę kamczacka lub borówkę amerykańską niestety brak miejsca).
A teraz zdjęcia: widok ogólny i z zaznaczonymi poziomami

a tak „mini sad” owocował w zeszłym roku (pozostałe owoce zżarłam zanim zdążyłam zrobić fotkę)

Aha…zapomniałabym…kupiłam jesienią 3 krzaczki minikiwi i jeden krzaczek Goji…czekają w „poczekalni” na wiosnę, żeby wsadzić je do ziemi (będą rosły przy płocie za „mini sadem”).

Ivvvona 18:40, 11 mar 2014

Podoba mi się twój pomysł mini sadu. U mnie też miejsca zaczyna brakować, więc może coś ściągnę od ciebie, jeśli pozwolisz. Pozdrawiam
zawitka 18:40, 11 mar 2014

Magda to Ci powiem że bardzo załuj ż nie masz jagody kamczackiej ani borówki same smakowitości a roboty zadnej Rośnie to sobie dasz trochę papu i masz dużo nie pryskanych owoców Piętra ---fajnie to wymyśliłaś
Nikita 18:54, 11 mar 2014

Ivvvona - pozwolę, pozwolę...zgapiaj do woli

zawitka - żałuję bardzo, ale one dużo słońca potrzebują, a w moim "minisadzie" już tylko cień został
ewa004 18:57, 11 mar 2014

Sadzik pierwyj sort pomysłowa kobitka z Ciebie
Jagodaa 19:20, 11 mar 2014

Co Ci szkodzi Nikita, zaryzykuj z jednym krzakiem jagodowym. Ciekawy byłby to eksperyment do obserwacji.
Bogdzia 20:17, 11 mar 2014

Przecież Twój ogród nie jest mały to na borówki chyba znajdziesz miejsce , nie muszą byc w tym sadzie mogą w sadzie nr2.Pozdrówka.
Alisonek 20:21, 11 mar 2014

Jesteś niesamowita!!! super to wymyśliłaś ja próbuję agrest zrobić 2 poziomowy, zobaczymy czy sie uda
Dzięki za fotki
buziaczki