Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Mazan 08:44, 01 kwi 2016

Piorunek

Jeśli nie pada deszcz.

Pozdrawiam
Gardenarium 08:47, 01 kwi 2016

Kromaja napisał(a)

Kochani potrzebuje pomocy wsadziłam bukszpany w tamtym sezonie w lipcu już jesienią zbrązowiały nawiozłam je po wsadzeniu kurzym nawozem czy powinnam się ich pozbyć czy może mogę im jakoś jeszcze pomóc? Przed nimi jest trawnik który jest nawożony, za nimi murek tarasu pomimo upałów w tamtym sezonie nie były przesuszone bo trawnik był podlewany i one automatycznie też, są wsadzone w miejscu nasłonecznionym. Będę ogromnie wdzięczna jeśli doradzicie co powinnam z nimi zrobić ratować czy odpuścić?

Ratować już nie ma co, wyrzucić. Bukszpanów kurzakiem się nie nawozi. To niebezpieczny "nawóz". Może zbyt skoncentrowana ta odżywka była i spaliłaś bukszpany.

Czy dobrze trafiłam? że pod białymi kamieniami jest mata szkółkarska? To dodatkowo mogło wyjątkowo zaszkodzić twoim bukszpanom. Plus pełne słońce.

Instagram Ogrodowiska
Kromaja 12:38, 01 kwi 2016

Wszystko się zgadza, nawóz kurzy polecił mi Pan od którego kupiłam inne rośliny do ogrodu , dodatkowo pod kamieniem jest mata i stoją w pełnym słońcu. Tych okazów się pozbędę ale mam w ogrodzie jeszcze wiele innych w zdecydowanie lepszym stanie popryskam i oby nie zmarniały tak jak te na zdjęciach. Jak tylko przestanie padać w mojej Częstochowie zabieram się do pracy. Dziękuje za pomoc !!
theSpeech 18:22, 01 kwi 2016

Mazan napisał(a)
The Speech

Bukszpany dość zaniedbane. Zaatakowane przez miodunkę bukszpanową i białą plamistość liści bukszpanu. Zwalczanie miodunki środkiem mszycobójczym, białej plamistości - każdym grzybobójczym /Dithane, Bravo, Gwarant, Topsin i in./

Pozdrawiam

Dzięki za pomoc, środki zakupione. Mospilan na miodunkę a Topsin na plamistość.
Czy przed mospilanem można spryskać spryskać promanalem? Troszkę mi zostało z zeszłego roku.
Dodatkowo zakupiłem nawóz płynny florovit. Myślę, że nie zaszkodzi .

Pozdrawiam
Mazan 18:40, 01 kwi 2016

TheSpeech

Promanal - tak we właściwym stężeniu, po tygodniu następne opryski, także florowitem jeśli podłoże nie jest zbyt zasobne.

Pozdrawiam
_Lukasz 23:11, 01 kwi 2016

Hej, a ja mam cos takiego. Co to moze byc i jakie środki zaradcze proponujecie?

Tylko jeden egzemplarz tak ma. Natomiast pozostałe maja żółte koncówki po zimie. Dać Florovit?

Mazan 08:27, 02 kwi 2016

_Lukasz

Trudno rozpoznać dokładnie. Wygląda na zamieranie pędów lub zamieranie pędów i liści. Z florovitem się wstrzymaj, opryskaj 2x stosując topsin i sportak alpha co 7 - 10 dni. Usuń chore pędy.

Pozdrawiam
Toszka 10:07, 02 kwi 2016

_Lukasz
proponuję jeszcze dokładnie oczyścić buksa wewnątrz z suchych porazonych liści.
Doskonale mozna to zrobić zwykłym odkurzaczem
_Lukasz 18:35, 03 kwi 2016

Dzięki serdeczne za pomoc Mazan (znowu!) i Toszka, operacja trwa..
ocia79 22:14, 03 kwi 2016

Czy jest dla moich bukszpanów ratunek?
Nie jestem pewna czy to miodówka, czy za sucho miały i za mało nawozu czy przemarzły?