Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Agania 21:46, 05 wrz 2014

Pięknie kreujesz swoja ogrodową awangardę
Agania 21:49, 05 wrz 2014

Ta obsada na tle białej donicy wygląda jak harmonijkowa fontanna, fajnie jak by tak zostało super efekt ....ale nie wiem co zamierzasz

Jagodaa 21:51, 05 wrz 2014

katiaxx napisał(a)

żeby jasność była bo mnie trzeba jak krowie na rowie :
fundament wystaje 10 cm nad poziom ziemi , czy jest na to jakaś folia czyli fachowo to się nazywa izolacja pozioma ?
jeśli wystaje czy nie widać tego - nie odróżnia się np jak się skosi nisko trawę ?
czym był murek tynkowany - tynk cementowo - wapienny - czyli po prostu tynk czy jakiś strukturalny - taki cienkowarstowoy co domy "na barana" robi ?
no i zuch jesteś że sama wykopałaś

A ja u Ciebie siedzę właśnie . Ty mi umykasz, bo jesteś w "Projektowaniu" .

Tylko w przypadku donicy fundament wystaje nad ziemię, bo na 2 bloczki był mur dla mnie za niski, a na 3 za wysoki. Robiony był szalunek i ta podstawa wyszła równo i dokładnie, mankamenty zakrył tynk. Fundamenty nie były zabezpieczane niczym, prosto na nie idą bloczki. Donica od środka jest wyłożona folią kubełkową. Tynk jest zwykły z cementu, piachu, taki basic, to jest wstępny tynk, dlatego teraz nie wygląda za ładnie, jak już zrobię trawnik, to będą te mury malowane, lub tynkowane na porządnie, jakimś kolorem z szarości.
Jagodaa 21:52, 05 wrz 2014

Agania napisał(a)
Pięknie kreujesz swoja ogrodową awangardę

Piękny komplement , bardzo dziękuję . Muszę się zmobilizować do kolejnych prac, lato mnie rozleniwiło...
Jagodaa 21:54, 05 wrz 2014

Agania napisał(a)
Ta obsada na tle białej donicy wygląda jak harmonijkowa fontanna, fajnie jak by tak zostało super efekt ....ale nie wiem co zamierzasz

Agatko, planuję pozostawić nieregularną formę żywopłotu berberysowego, ale będzie utrzymywany na poziomie niższym niż mur.
tusiawka 22:20, 05 wrz 2014

Jagoda, donica pozwala, busz w niej cudowny. No i werbena, w którą tak wierzyłam daje czadu. Pamiętaj tylko, że ona strasznie się rozsiewa, lepiej więc pilnować suchych kwiatostanów. U mnie spora roślina w zafugowanej szparze wyrosła.

Berberysowa ściana potrzebuje czasu. Trawy dają szybki efekt, bukszpany rosną trochę wolniej .
Madzenka 22:24, 05 wrz 2014

Ty i lenistwo to zaprzeczenie
Jagodaa 00:00, 06 wrz 2014

tusiawka napisał(a)
Jagoda, donica pozwala, busz w niej cudowny. No i werbena, w którą tak wierzyłam daje czadu. Pamiętaj tylko, że ona strasznie się rozsiewa, lepiej więc pilnować suchych kwiatostanów. U mnie spora roślina w zafugowanej szparze wyrosła.

Berberysowa ściana potrzebuje czasu. Trawy dają szybki efekt, bukszpany rosną trochę wolniej .

Wczoraj wyrywałam chwasty w moich małych bukszpanach przy berberysach i zdziwiłam się, że one tak ładnie po cięciu się zagęściły, wiele już się styka gałązkami. I z daleka linia żywopłociku już się zaznacza, choć jest niziutki. Cieszę się.

Z werbeny będę zbierać nasiona, więc może ją upilnuję. W sumie w donicy może mi się rozsiać, na razie nie jest jej dużo. Całą masę mam w skrzynce, bo ona strasznie nierówno wykiełkowała, to małe siewki, może przetrzymam je w piwnicy, może się uda.
Jagodaa 00:01, 06 wrz 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ty i lenistwo to zaprzeczenie

Haha, działaniami ogrodowymi ostatnio nie zaskakuję, to może choć moim lenistwem spróbuję .
bleebla 11:43, 06 wrz 2014

w jakich odstępach masz rozstawione gracki i hortensje ?