Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 11:50, 06 wrz 2014

bleebla napisał(a)
w jakich odstępach masz rozstawione gracki i hortensje ?

Przeklejam Ci gotowca : Miskanty (Gracillimus) są posadzone 50cm od hortensji (Silver Dollar), w przerwie między nimi, nie bezpośrednio za krzakiem . Między hortensjami jest 95cm, a między trawami 160cm.
bleebla 12:18, 06 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Przeklejam Ci gotowca : Miskanty (Gracillimus) są posadzone 50cm od hortensji (Silver Dollar), w przerwie między nimi, nie bezpośrednio za krzakiem . Między hortensjami jest 95cm, a między trawami 160cm.

dziękować bardzo
Jagodaa 13:38, 06 wrz 2014

Dziś zajmuję się moim żywopłotem z choiny kanadyjskiej. Muszę pod betonowy płot dosypać ziemi (już prawie skończone), ponieważ teren był tam podwyższany i nowa ziemia trochę "siadła". Już jest prawie dobrze . Później powycinam suche gałązki, kilka zauważyłam.

No i przymierzam się do nowej rabaty z brzozami w miejsce szkrzyń warzywniczych. Robię pomiary. Nie wiem czy 210cm odstępu między brzozami Doorenbos wystarczy?

Tak więc realizuję się w moim ukochanym noszeniu ziemi w wiaderku i kopaniu szpadlem .
Jagodaa 19:40, 06 wrz 2014

Prawdopodobnie znalazłam przyczynę uschnięcia mojej choiny.

Odchwaszczałam dziś choinowy żywopłot, który w dalszej części łączy się ze szpalerem świerków serbskich. Na pniu drugiego od strony choiny znalazłam to:

Zakładam, że to mszyce. Były ogromne, ok 4mm i błyszczące.

Te świerki mają 2,5m, więc pień jest już dość gruby. Widać, jakie są te mszyce wielkie.

W trybie ekspresowym zrobiłam oprysk Mospilanem. Najpierw prysnęłam osaczonego świerka, później wszystkie choiny. Na żadnej nie było szkodnika. Kiedy skończyłam, mszyce ze świerka leżały już na ziemi .
Jagodaa 19:45, 06 wrz 2014

Na pniu uschniętej choiny widać zaschnięte plamy, chyba żywicy, myślę, że może to były miejsca żerowania mszycy. Czy ktoś wie coś na ten temat? Mogło tak być?

leon60 20:02, 06 wrz 2014

Ale paskudztwo brrrrr
katiaxx 20:04, 06 wrz 2014

masakra ! jestem w szoku ze to takie wielkie i tyle tego, nie wiem czy zrobiłaś zdjęcie jakimś zoomem ale w życiu bym ni e pomyślała że to mszyce ...
mam nadzieję że Twoje choiny jakoś dojdą do siebie, ja tez mam ich kilka i b. lubię,choć maluchy jeszcze
Jagodaa 20:06, 06 wrz 2014

Były niewiele mniejsze niż na pierwszym zdjęciu. Aż się wzdrygnęłam na ten widok. Fuj! Na szczęście już je załatwiłam.
katiaxx 20:10, 06 wrz 2014

myślisz że choiny dadzą radę ?
Jagodaa 20:13, 06 wrz 2014

Na żadnej nic nie było, oprysk zrobiony profilaktycznie, nie zauważyłam też wycieków żywicy. Oprócz tej jednej całkiem suchej i dwóch częściowo, wyglądają ładnie.

Widzę, że one zdecydowanie ładniej rosną w cieniu, w półcieniu igły nie są tak ciemno zielone i świeże.